Van gelukkig zijn word je toch niet gezonder

Goed nieuws voor zij die af en toe een rotbui of een serieuze winterdip hebben: van gelukkig zijn word je namelijk niet gezonder, zo blijkt uit een nieuwe studie. Dus bij deze is dat ochtendhumeur ook weer verantwoord.
Een studie, die gisteren gepubliceerd werd in The Lancet stelt dat ongelukkig zijn niet noodzakelijk slechter is voor je gezondheid.
Geen enkel effect De onderzoekers volgden voor hun research een miljoen Britse vrouwen voor een periode van vijf jaar. Uit hun resultaten bleek dat de veronderstelling dat geluk goed is voor je gezondheid eigenlijk niet klopt. "Geluk heeft geen enkel effect op de sterfelijkheid," aldus professor Richard Peto.
Volgens de auteurs verwarden de vorige onderzoeken oorzaak en gevolg, waardoor ze stelden dat ongelukkigheid ervoor zorgt dat mensen ziek worden, terwijl het in realiteit net andersom is.
Geen hoger risico op sterfte Voor hun studie volgende de onderzoekers vrouwen tussen 50 en 69 over een periode van 5 jaar, waarbij ze vragenlijsten moesten invullen en eventuele ziekenhuisopnames en doktersbezoeken werden bijgehouden. In de vragenlijsten werd nagegaan hoe vaak de vrouwen zich gelukkig, ontspannen, of net onder stress voelden. Ook moesten ze hun gezondheid en aandoeningen als een hoge of lage bloeddruk, diabetes en depressies aangeven.
Bij de analyse van de antwoorden bleek dat ongelukkigheid en stress niet geassocieerd worden met een hoger risico op sterfte. Het is wel niet duidelijk of die resultaten ook op mannen toepasbaar zijn, aangezien de studie enkel bij vrouwen werd uitgevoerd.
Wel gevaarlijk Vooral opvallend waren 500.000 vrouwen die aangaven dat ze in goede gezondheid verkeerden. Onder hen gaf een kleine minderheid aan gespannen of ongelukkig te zijn. Uit de daaropvolgende jaren bleek echter dat geen van deze vrouwen een hoger risico op overlijden had dan de gelukkige vrouwen.
Hoewel ongelukkig zijn niet noodzakelijk samenhangt met een slechte gezondheid, kan het wel gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld door een verhoogd alcoholmisbruik, zelfmoordneigingen of andere negatieve gedragingen, aldus professor Peto. (br.hln)
|