Rode wijn gemorst? Deze 5 stappen moet je meteen volgen
Met de feestdagen in het verschiet zit het er weer aan te komen: een omvergevallen glas rode wijn dat jouw witte hemd of kleedje naar de vaantjes helpt. Gelukkig is er dit heldere vijfstappenplan om de vlek efficiënt te verwijderen.
Stap 1: deppen
Is de vlek nog vochtig, dep het vocht dan voorzichtig op met een schone, droge doek. Begin zeker niet hardnekkig te wrijven, dat kan de vlek verergeren. Grijp ook niet in een reflex naar servetten, want natte servetten laten pluisjes achter op je kledij. In het ergste geval maak je nog eens extra vlekken, doordat een gekleurde, nattte servet ook kleur afgeeft.
Stap 2: water
Maak na het deppen de vlek zo snel mogelijk nat met koud water. Zorg ervoor dat de hele vlek goed nat is.
Stap 3: zout
Het wondermiddel bij rode wijnvlekken is zout, dat absorberend werkt. Strooi een rijkelijke hoeveelheid over de vlek en wacht tot ze rozig kleurt. Hoe sneller je het zout aanbrengt, hoe beter de vlek zal verdwijnen.
Stap 4: kokend water
Als het zout goed is ingetrokken, giet er dan kokend water over. Hou het water zo'n 15 à 20 cm boven de vlek, en giet voorzichtig. De vlek zou op deze manier moeten verdwijnen.
Stap 5: water met azijn
Is de vlek na deze vier stappen nog steeds niet verdwenen, laat het kledingstuk dan weken in een mengsel van één hoeveelheid azijn met twee hoeveelheden water. Daarna kan je het kledingstuk wassen bij de rest van de was. Vermijd om het kledingsstuk te wassen voor de vlek verwijderd is, aangezien de vlek zich meer kan gaan vastzetten door de warmte van de wasmachine. (br.hln)
|