Wetenschappers ontdekken bacteriën die resistent zijn aan 'laatste' antibioticum
In het Verenigd Koninkrijk zijn bacteriën ontdekt die resistent zijn aan het antibioticum colistine, dat vaak gebruikt wordt als laatste redmiddel wanneer andere medicijnen niet helpen. Toen een dergelijke weerstand vorige maand in China ontdekt werd, waarschuwden artsen nog dat het post-antibiotische tijdperk nabij is. Intussen is er wel hoopgevend nieuws vanuit de KU Leuven, waar wetenschappers een mogelijk alternatief voor antibiotica onderzoeken.
Toen vorige maand de eerste colistine-resistente bacterie ontdekt werd, schatten Britse artsen dat ze ongeveer drie jaar tijd hadden voor de resistentie zich van China naar het Verenigd Koninkrijk zou verspreiden. Sindsdien doken er gelijkaardige vondsten op in delen van Afrika en Europa, en nu ook in Engeland.
Public Health England onderzocht de 24.000 bacteriële stalen die het bijhoudt van gevallen tussen 2012 en 2015. In vijftien stalen werd een colistine-resistentie vastgesteld, waaronder stalen van salmonella en E. coli. De Animal and Plant Health Agency vond resistente bacteriën in drie varkensboerderijen.
Colistine wordt vaak gebruikt als laatste redmiddel. Als alle andere antibiotica falen, grijpen arten naar dit medicijn; net daarom is het zo belangrijk. De vondst van resistente bacteriën vergroot het vooruitzicht op ongeneesbare infecties. Onrustwekkend daarbij is dat het gen dat bacteriën resistent maakt voor colistine, MCR-1, zich snel kan verspreiden onder verschillende soorten bacteriën. De vrees is dat het zijn weg zal vinden naar andere superbacteriën.
Toch is de bedreiging voor de menselijke gezondheid volgens de eerste officiële berichten miniem, al is onderzoek daarnaar nog lopend. Volgens Public Health England kunnen de organismen gedood worden door voeding voldoende te koken of bakken. Alle geïdentificeerde bacteriën reageerden bovendien wel op andere antibiotica.
Zelfmoordmechanisme
Omdat steeds meer stammen van bacteriën resistent worden aan bepaalde antibiotica, zijn tal van wetenschappers op zoek naar alternatieven. Onderzoekers van de KU Leuven hebben in dat opzicht zopas een hoopgevende ontdekking gedaan.
Ze ontdekten een zelfmoordmechanisme in de bacterie E. coli, verantwoordelijk voor maag-, darm- en blaasontstekingen en voedselvergiftigingen, en onderzoeken om dit actief in te zetten tegen de bacterie zelf. Als dat lukt, biedt het wellicht een alternatief voor antibiotica om infecties te bestrijden.
Zelfmoordmechanismen van cellen zijn in mensen en dieren al langer gekend. Ze vernietigen zichzelf bijvoorbeeld om kankercellen te verwijderen of tijdens de embryonale ontwikkeling bepaalde organen en ook vingers en tenen hun vorm te geven. (br.hln)
|