De natuur is helemaal in de war door het warme weer
Ook onze noorderburen kennen een ongezien warme winter en dat brengt zowel fauna als flora danig in de war. Gisteren werden in Nederland tientallen dagvlinders gespot en een aspergekweker uit Etten-Leur zegt dat hij zich kan opmaken voor de tweede oogst in een jaar.
De Vlinderstichting in Wageningen noemt vlinders die zich al met kerst laten zien een unicum. Vlinders hebben naast warmte ook extra zon nodig om hun lichaamstemperatuur op de gewenste 30 graden te krijgen. Op 25 december was er weinig zon en werden er geen vlinders gespot. Maar op tweede kerstdag was er veel zon en met een temperatuur van zo'n 12 tot 14 graden werden de vlinders actief.
De atalanta was met zestien waarnemingen de meest gesignaleerde vlinder. Op de tweede plek kwam de citroenvlinder met zeven meldingen. Ook werden zes dagpauwogen gemeld. Spectaculair was volgens de Vlinderstichting de melding van een grote vos in Zuid-Limburg. Dit is een erg zeldzame vlinder in Nederland.
Volgens aspergekweker Gilbert Sweep uit Etten-Leur kan hij zich opmaken voor de tweede asperge-oogst in een jaar. Op zijn jongste perceel aan het Zandspui staken op tweede kerstdag de eerste asperges al de kop op, vertelt hij aan de regionale krant De Stem.
"Bizar. Ik kon zo de eerste kilo steken en het nog aan de kerstmaaltijd serveren ook'', zei Sweep. "Ze smaken gewoon als asperges uit het voorjaar, niks mis mee." (br.hln)
|