Alles wat je moeten wanneer je nepbont koopt

Hoewel er nog steeds mode-ontwerpers zijn die het niet kunnen laten om echt bont te gebruiken in hun collecties, keren steeds meer mensen bont de rug toe. Mede omdat de technologie zo ontwikkeld is dat nepbont er al lang niet meer zo nep hoeft uit te zien. Al let je best wel op een aantal zaken. Wij zetten ze op een rijtje.
Begrijp wat je koopt Nepbont is uiteraard stukken ethischer dan echte bont, en het is ook nog eens veel minder schadelijk voor het milieu. Daarnaast ziet en voelt nepbont vaak bijna niet meer anders dan echte bont, waardoor het eindelijk een écht alternatief is geworden voor dierenhuid. Dat gaat ook wel gepaard met een hoger prijskaartje, maar je betaalt hoe dan ook nog steeds tien keer minder dan voor echte bont. "Investeren in een mooie nepbonten jas is tegenwoordig niet minder slim dan een dure wollen jas kopen bijvoorbeeld," vertelt Emma Fox, buyer bij Topshop, aan Refinery29.
Raak het aan De enige manier om te ontdekken of een nepbonten item van hoogstaande kwaliteit is, is door het aan te raken. "Het zou zacht en zijdeachtig moeten aanvoelen, en het mag ook niet te veel pluizen," vertelt Hannah Weiland, ontwerpster van modelabel Shrimps. "Vezels van verschillende lengtes blijven trouwens langer mooi dan vezels die allemaal op één dezelfde hoogte zijn afgeknipt."
Check het materiaal Het allerbelangrijkste is dat het nepbonten item zacht aanvoelt, en dat heeft natuurlijk veel te maken met het materiaal waarvan het kledingstuk gemaakt is. "Acryl is een duurzaam materiaal dat een fantastische textuur heeft. Het zal er ook voor zorgen dat het silhouet van het stuk behouden blijft. Ook andere synthetische materialen zoals modacrylvezel en polyester zijn goede opties," zegt creatief directeur van Unreal Fur Gilat Shani.
Vermijd glanzende materialen Naast de zachtheid en lichtheid van de bont, is ook de afwerking erg belangrijk. Hoe glanzender een item is hoe nepper het lijkt, vermijd dat dus te allen tijde. (br.hln)
|