Menstruatiepijn soms 'even pijnlijk als hartaanval', maar onderzoek blijft beperkt
Miljoenen vrouwen wereldwijd zijn maandelijks ongesteld, al dan niet met bijbehorende menstruatiepijn. De symptomen kunnen bij sommige vrouwen erg heftig zijn, maar toch wordt er nog steeds erg weinig onderzoek gedaan naar deze klachten. Dokters kaarten nu zelf dit gebrek aan onderzoek aan: "Menstruatiepijn wordt niet serieus genomen als gezondheidsprobleem".
Buikkrampen, rugklachten en ondraaglijke hormonale migraine: ongesteldheid gaat bij een deel van de vrouwen gepaard met heel wat lichamelijke ongemakken. Een pijnstiller en hopen dat het snel voorbij gaat, is dan vaak de enige optie. Om die reden kaarten dokters en experten aan dat er te weinig onderzoek gebeurt naar deze klachten. "Menstruatiekrampen kunnen soms even erg aanvoelen als een hartaanval," argumenteert John Guillebaud, professor reproductieve geneeskunde. "Mannen zijn hier weinig mee bezig en het krijgt niet de aandacht die het verdient. Ik vind dat er onderzoek naar moet gebeuren, net zoals naar alle andere dingen in de geneeskunde."
Een vrouwenprobleem Menstruatiepijn, ook wel gekend als dysmenorroe, verstoort het dagelijkse leven van 1 op de 5 vrouwen, volgens cijfers van de American Academy of Family Physicians. Desondanks is er weinig onderzoek gedaan naar hoe je het kan behandelen. Dr. Imogan Shaw, gespecialiseerd in de vrouwelijke gezondheid, bevestigt: "Ik zou niet durven zeggen dat dysmenorroe al op grote schaal onderzocht werd. En ik weet dat het heel cynisch klinkt, maar als mannen er ook last van zouden hebben, werd er misschien wel meer onderzoek naar gedaan."
Het gevaar van endometriose Het gebrek aan kennis over menstruatiepijn zorgt ook voor foute diagnoses. Zo is de grens tussen gewone menstruatiepijn en endometriose voor dokters niet altijd makkelijk te onderscheiden. Een vrouw met menstruatiepijn wordt door een dokter wel eens huiswaarts gestuurd met een simpele pijstiller, terwijl er misschien wel meer aan de hand is. Endometriose is een chronische aandoening met pijnlijke maandstonden als symptoom, die op termijn kan leiden tot onvruchtbaarheid.
Weinig financiële middelen Richard Legro van het Penn State Center of Women's Health doet onderzoek naar menstruatiepijn, en ontdekte dat sildenafil - onder meer gebruikt bij erectieprobemen - een mogelijke remedie tegen dysmenorroe zou kunnen zijn. Toch heeft hij het moeilijk met geldschieters te vinden voor zijn onderzoek. "Ik heb 3 of 4 keer een aanvraag ingediend, maar ik word altijd afgewezen. Ik denk dat het probleem is dat niemand menstruatiekrampen serieus neemt als een belangrijke publieke gezondheidskwestie." (br.hln)
|