Avondmensen zijn niet lui maar gewoon misbegrepen
Geraak je 's ochtends elke dag opnieuw met moeite uit je bed, en 's avonds daar weer moeilijk in je bed? Dan is het zo klaar als een klontje dat je een avondmens bent. Maar wie of wat bepaalt eigenlijk je interne klok? En kun je die zelf veranderen?
In de video van de Amerikaanse nieuwswebsite VOX wordt uitgelegd dat de meeste mensen eigenlijk ochtendtypes zijn. Tegen een uur of elf 's avonds worden ze moe, ze worden wakker rond zeven en rond tien uur zijn ze op hun productiefst. Maar bij mensen met een later 'chronotype' begint dat alles later.
Avondmensen zijn rond elf uur 's avonds nog niet moe, waardoor ze veel later in slaap vallen. Maar ze moeten natuurlijk wel op hetzelfde uur opstaan als de rest van de wereld om te gaan werken. Waardoor ze overdag moe zijn en pas echt productief worden vanaf de namiddag. Helaas is dit genetisch bepaald, het zit simpelweg in je DNA. Heel veel kun je er dan ook niet aan doen, al zijn er wel een aantal gewoontes waarmee je een productieve(re) ochtendroutine kunt aanleren. Die kun je hier lezen.
Hieruit concluderen ze bij VOX dat avondmensen veel te vaak verkeerd begrepen worden, in een maatschappij die volledig gericht is op ochtendmensen. Deze inzichten betekenen dat avondmensen helemaal niet lui zijn of zelf kiezen voor deze levensstijl. Ze kunnen er bitter weinig aan doen dat ze nu eenmaal 's avonds productiever zijn dan 's ochtends. (br.hln)
|