Hoe komt het dat je altijd wakker wordt in het midden van de nacht?
Vannacht ook weer tegen 2 à 3 uur even de ogen geopend? Als het regelmatig gebeurt dat je na een paar uurtjes slaap even wakker wordt - terwijl je normaal gezien met weinig slaaproblemen kampt - dan heeft Michael Perlis daar een confronterende verklaring voor. Hij is professor psychologie en directeur van het Behavioral Sleep Medicine Program aan de universiteit van Pennsylvania.
Je kan alle slaapproblemen natuurlijk niet over één kam scheren. De onderliggende reden van slapeloosheid kan een mix zijn van biologische, medische en psychologische factoren, legt Michael Perlis uit. Hij is professor psychologie aan de universiteit van Pennsylvania en daar ook directeur van het Behavioral Sleep Medicine Program.
Medische oorzaken
Zelfs de beste slapers worden een paar keer per nacht wakker, al zijn die periodes vaak zo kort dat je dat niet merkt en ook niet meer weet de volgende dag. Maar als je bewust wakker wordt 's nachts, meestal voor een paar minuten, kunnen er meerdere oorzaken zijn. Zo zijn er twee mogelijke medische oorzaken: slaapapneu of gastro-esofagaal reflux (GERD) kunnen je regelmatig uit je slaap halen. "In het eerste geval word je wakker omdat je even gestopt bent met ademen," legt Perlis uit. "In het tweede geval houdt brandend maagzuur je uit je slaap." In beide gevallen raadpleeg je best een dokter.
Altijd wakker rond 3u
Maar het hoeven niet noodzakelijk medische problemen te zijn die je wakkerschudden 's nachts. Een andere belangrijke verklaring die slaapdokter Damien Stevens van de University of Kansas nog opwerpt, heb je helemaal zelf in de hand. "Word je altijd wakker rond 3u 's nachts, of op een ander voorspelbaar moment enkele uren nadat je onder de wol kroop, is alcohol waarschijnlijk de boosdoener," zegt hij. "Afhankelijk van je metabolisme zal alcohol je systeem na een paar uur verlaten. Als dat gebeurt, dan word je wakker."
Slaapmutsje
Dat glaasje voor het slapengaan heeft een paradoxaal effect op je slaap, in die zin dat het zowel helpt om in te slapen als de kwaliteit van je slaap vermindert. Maar er is gelukkig ook goed nieuws voor wie al eens graag een glas drinkt voor het slapengaan. Een kleine hoeveelheid zal je slaap niet noodzakelijk verstoren, zegt Perlis. "Hoeveel je kan drinken voor het slapengaan hangt af van je lichaamsbouw, leeftijd en drinkgewoonten. Maar als je vaak drinkt voor het slapengaan en 3 à 5 uren daarna bijna altijd rond hetzelfde tijdstip wakker wordt, dan is dat een waarschuwing van je lichaam dat je toch net iets te veel drinkt voor een optimale nachtrust." (br.hln)
|