Zet je orchidee in de badkamer en andere tips voor je kamerplanten
Staat elke plant onder jouw hoede ten dode opgeschreven? Geen paniek, er kan nu eenmaal niet in elk van ons een Bartel van Riet schuilen. Daarom verzamelden we enkele eenvoudige tips & tricks die het leven van je planten aanzienlijk kunnen verlengen. Gedaan met verdorde bladeren en verwelkte bloemen dus.
1. Orchideeën zijn niet makkelijk te onderhouden. De tip die velen intussen wel kennen is een wekelijks badje. Maar voor echte luie eigenaars van deze plant is er een nog betere tip: zet de planten in de badkamer. De gouden regel voor zowat alle planten is dat je het oorspronkelijke klimaat moet proberen na te bootsen. Daarom zijn cactussen, die in de woestijn groeien, dol op droge potgrond. En orchideeën komen uit de tropen, dat betekent dus dat ze graag in vochtige omgevingen vertoeven. Zet je plant in de badkamer en je hoeft niet meer aan de wekelijkse badjes denken. Als je daar geen ramen hebt, dan moet je ze voor een stukje van de dag ergens zetten waar ze indirect zonlicht krijgen.
2. Een grote misser is de bladeren van je plant te besproeien met een verstuiver. Het is beter om een bevochtiger in de kamer te zetten. Ook kan je de plant op een schoteltje zetten en daar constant zorgen voor een klein bodempje zodat het water altijd de onderkant van de pot raakt.
3. Als kamperplanten te snel uitdrogen, leg dan een vochtige spons op bodem van je pot, daarover komt dan de potgrond. Die zal dienst doen als waterreservoir en helpen voorkomen dat het water uit je pot stroomt als je per ongeluk te veel water geeft.
4. Als je eieren hebt gekookt, dan kun je dat water laten afkoelen en gebruiken om aan de planten te geven. Dat afkooksel zit namelijk vol voedende stoffen.
5. Je kan je plant op elk moment van het jaar herpotten, maar je doet het best voor de groei begint. Voor de meeste huiskamerplanten is dit de lente. Let op enkele uiterlijke tekenen dat je plant er klaar voor is. Nieuwe bladeren komen traag tevoorschijn en zijn klein in vergelijking met oudere bladeren. Een tweede signaal is dat de grond snel uitdroogt of dat het water rechtstreeks naar beneden in de pot loopt. Of de wortels groeien uit de drainagegaten of komen boven de potgrond piepen. Als laatste zitten de wortels zo kort op elkaar dat als je de plant uit de pot trekt, je alleen wortels en geen grond meer ziet.
6. Plaats ijsblokjes op de potgrond zonder dat ze de stam van de plant aanraken. Het ijs zal traag smelten, waardoor je plant geleidelijk aan water krijgt. Zo beperk je het risico op wortelrot. (br.hln)
|