Eindelijk een koppel, maar zijn beste vrienden wel altijd even goede partners?
Waar iedereen een heel seizoen lang op hoopte, is uiteindelijk dan toch gebeurd. Sven en Amanda uit Mijn Pop-Up Restaurant hebben elkaar gevonden. Niet alleen in hun liefde voor Griekenland en lekker eten, maar ook die voor elkaar. Altijd mooi, wanneer twee beste vrienden hun vriendschap omzetten in een relatie? Maar loopt dat wel even makkelijk als we zouden denken? Wij spraken met psychologe en psychotherapeute i.o. Lynn Jespers.
Ideaal scenario?
Vrienden die besluiten samen verder te gaan als koppel, het lijkt een ideaal scenario. Het heeft dan ook enkele grote voordelen, beaamt klinisch psychologe Lynn Jespers. "Het meest voor de hand liggende pluspunt is dat je elkaar door en door kent," vertelt ze. "Jullie delen elkaars normen en waarden, en zullen dus niet snel voor verrassingen komen te staan." Al houdt dat ook een grote valkuil in. "Het gevaar bestaat dat koppels denken dat ze alles al weten van elkaar, en dat klopt natuurlijk niet. Ik raad hen dan ook aan om één keer om de twee weken een date night te houden, waarbij de partners om de beurt een activiteit plannen. Zo kan je nieuwe aspecten van elkaar ontdekken, en maak je tijd vrij om elkaar nog beter te leren kennen."
Dezelfde vriendengroep
Wanneer je besluit om met je beste vriend of vriendin in zee te gaan, heeft dat nog een groot voordeel: het gevreesde meet the family-moment is je al achter de rug, en ook jullie vriendengroep is dezelfde. Makkelijk toch! Of niet? "Steeds in dezelfde omgeving vertoeven kan nefast zijn voor een relatie," merkt Lynn Jespers op. "Het gevaar bestaat dat je vastgeroest raakt in dezelfde routine, waarbij alles één pot nat wordt. Daarom is het belangrijk om je grenzen te bewaken en ook nog je eigen vrienden te hebben. Af en toe eens met je vriendinnen over je relatie praten, doet nu eenmaal deugd. En zo hoef je niet bang te zijn dat het meteen wordt doorverteld aan je partner."
Open communicatie
Eén van de terugkerende problemen voor vrienden die verdergaan als koppels, is dat beide partners te hoge verwachtingen hebben. Jullie willen immers van 'beste vrienden' naar 'beste koppel', en dat draait vaker wel dan niet uit op een teleurstelling. "Het is essentieel om als koppel een nieuwe start te maken," adviseert Lynn Jespers. "Ga een weekendje weg, geef jezelf de tijd om je te vinden in een nieuwe rol, en maak je los van dat etiket 'beste vrienden'.""Ook tegenover je omgeving is dat van belang, benadrukt ze. "Vrienden en familie durven wel eens een duidelijke mening te hebben. Zorg dus dat je als koppel stevig in je schoenen staat, en communiceer jullie relatie openlijk."
Minder spanning?
Het mag dan wel een voordeel zijn dat jullie elkaar al zo lang en zo goed kennen, die veilige basis betekent wel dat je mogelijk de prille verliefdheid overslaat. "Langs de ene kant wil dat zeggen dat je relatie minder turbulent is, anderzijds mis je wat van de spanning van een nieuwe relatie," legt Lynn Jespers uit. "Ik raad mensen daarom aan om hun nieuwsgierigheid te blijven prikkelen, zeker op lichamelijk en seksueel vlak. Neem uitgebreid de tijd om het fysieke aspect te ontdekken, want dat is voor jullie ook nog steeds onontgonnen gebied. En zo bouw je toch die positieve spanning op."
Lynn Jespers is erkend psychologe en psychotherapeut i.o. Het onderwerp is haar trouwens persoonlijk niet onbekend, want naast haar werk als psychologe ontstond de relatie met haar partner zeven jaar geleden ook uit een vriendschapsband. Meer informatie vind je op lynnjespers.com. (br.hln)
|