Dit is hoe erg Europa zal lijden onder Brits 'Leave'
"We're out", klonk het vanmorgen om 5.40u op de BBC. Het Verenigd Koninkrijk heeft gestemd voor een vertrek uit de Europese Unie. De voorlopige reacties op de financiële markten tonen het beeld dat ons vandaag, maar ook de komende maanden en jaren te wachten staan. Grillige financiële markten en hopen onzekerheid.
De reacties op de Aziatische markten laten niets te wensen over. Het pond krijgt zijn grootste oplawaai in de geschiedenis, en de beurzen reageren paniekerig. Gedreven door de onzekerheid over de nabije toekomst. Onzekerheid is de grootste gesel voor de financiële wereld.
De meeste economen zijn het erover eens: bij een vertrek zal het Verenigd Koninkrijk in een periode van economische achteruitgang belanden. Van 1,5% tot 5,5% tegen 2019, raamt het IMF. De Leuvense professor Internationale Economie, Jan Van Hove, houdt wel een slag om de arm. "De Britse economie (groei van 2,5%, red) heeft de voorbije jaren sterker gepresteerd dan de Europa, en het land zal blijven draaien."
Toch vermoeden de economen dat de impact zich snel zal laten gevoelen. Veel buitenlandse investeerders zullen het VK links laten liggen. Grote multinationals zullen hun Europees hoofdkwartier overhevelen naar het Europees vasteland. Banken als Goldman Sachs, ING hebben er al mee gedreigd om uit het VK te vertrekken. Dat kan goede nieuws zijn voor EU-landen met een open economie, zoals België. Dat zou 1,1 miljard euro aan extra buitenlandse investeringen met zich meebrengen, denkt de Amerikaanse zakenbank JP Morgan.
Maar het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Want voor België is het VK de op drie na grootste exportmarkt. Sectoren als voeding en textiel dreigen fors getroffen te worden. En op die manier ons economisch herstel voor een stuk af te romen. Ook Europa zal niet ontsnappen aan de malaise van de Britse economie. Het IMF verwacht dat het vertrek van het VK uit de Europese Unie een negatief effect van 0,2 tot 0,5 procentpunt zal hebben op de groei.
De economische impact komt vooral voort uit de vele handelsbelemmeringen die dreigen opgeworpen te worden tussen Europa en het VK. Duizenden handelsakkoorden moeten worden heronderhandeld. Dat kan gemakkelijk twee jaar duren, en leiden tot importheffingen en extra taksen. "Hamvraag is: in welke sfeer zullen die onderhandelingen verlopen? Wijzen alle neuzen snel in één richting? Of komt het voortdurend tot confrontaties?", zegt Hans Bevers, hoofdeconoom bij Degroof Petercam. "De Britten hebben de Europese markt van 500 miljoen klanten meer nodig dan de Europenanen de Britten", klinkt het bij de economen.
De Britten rekenen alvast op een vrij vlot handelsverkeer met zijn voormalige partner, net zoals Zwitserland en Noorwegen, dat vandaag hebben. Europa-kenner Hendrik Vos hoopt dat Europa zijn been stijf houdt en niet te snel toegeeft aan de Britten. Maar dat betekent dat veel bedrijven en het handelsverkeer al die tijd in onzekerheid verkeren, niet weten wat de toekomst zal brengen. Want Europa zal nooit meer hetzelfde worden. En alvorens die balans weer in evenwicht is, zal al veel water naar de zee gevloeid zijn. (br.hln)
|