7 manieren waarop je voelt dat je veel te veel suiker eet
Een Belg eet gemiddeld 17 klontjes suiker per dag. Veel te veel dus, want de aangeraden hoeveelheid is slechts 5 klontjes per dag. Denk je dat jij wel eens bij die eerste groep zou kunnen horen? Deze 7 tekenen verraden dat je suikerinname dringend naar beneden moet.
1. Je hebt de hele dag door zin in zoet
Het is een vicieuze cirkel: hoe meer suiker je eet, hoe meer zin je hebt in zoet. En zo kom je in een suikerspiraaal terecht. Je smaakpapillen passen zich immers aan aan je zoete levensstijl en je lichaam heeft steeds meer suiker nodig om diezelfde energie te beleven. Door teveel suiker te eten, breng je een hormonale reactie teweeg in het lichaam die zich een beetje gedraagt zoals een golf: eerst voel je je fantastisch, maar even later heb je een serieuze energiedip, waardoor je weer meer suiker nodig hebt om te kunnen functioneren.
2. Je bent moe
Na de insulineverhoging, maakt je lichaam een 'crash' door, ook wel de befaamde energiedip. Energie is namelijk stabiel wanneer je suikerspiegel stabiel is en wanneer je te veel suiker inneemt zal die wisselende suikerspiegel ook zorgen voor wisselende dipjes. Bovendien zorgt te veel suiker eten er ook voor dat je dan weer minder eiwitten en vezels inneemt, en die zijn erg belangrijk om je de hele dag krachtig en energiek te voelen.
3. Je hebt last van je huid
Suiker kan een hormonale rollercoaster in gang zetten, waarbij je huidproblemen krijgt zoals puistjes of rosacea. Als je merkt dat je huid erg moeilijk doet, is het dus geen slecht idee om je dieet eens aan te passen.
4. Je bent humeurig
Die wisselende energielevels hebben ook een invloed op je humeur. Tijdens een suiker high voel je je goed en ben je gelukkig. Maar zodra je in een dal belandt, zakt ook je humeur onder nul.
6. Je brein wil niet meer goed mee
Lukt het na het middageten niet meer om nog achter de computer te kruipen. Duurt nadenken veel langer dan voordien? Wel, als je veel suiker eet, dan zakt je suikerspiegel ook heel plots in plaats van langzaam aan. En die slechte controle van het bloedsuikergehalte kan leiden tot moeilijkheden met cognitieve functies.
6. Je eten smaakt minder zoet
In het kort: je smaakpapillen zijn veel te verwend als het op suiker aankomt. Je lichaam heeft steeds meer suiker nodig om diezelfde zoete gewaarwording opnieuw te ervaren. Maar omgekeerd werkt het ook. Wie een paar weken stopt met suiker, zal merken dat alles plots véél zoeter smaakt als je terug gesuikerd begint te eten. Dat gaat trouwens heel snel, na twee weken proef je al verschil.
7. Je komt bij
Verrassing. Veel suiker betekent ook veel calorieën? En omdat het geen vezels of eiwitten bevat, houdt het je ook niet verzadigd, waardoor je na het eten van suiker eigenlijk nog steeds honger hebt. Bovendien zorgt suiker ervoor dat er insuline vrijkomt, een hormoon dat een grote rol speelt bij die extra kilootjes. (br.hln)
|