Chocoladerepen worden steeds kleiner en dit is de reden

In november vorig jaar stond het Verenigd Koninkrijk op zijn achterste poten, nadat de chocoladerepen van Toblerone plots heel wat minder chocolade bevatten voor dezelfde prijs. Maar de bekende chocoladereep is niet het enige product dat steeds kleiner wordt. "Krimpflatie" heet het fenomeen, en ook bij ons wordt het toegepast.
"Krimpflatie" oftewel shrinkflation is het fenomeen waarbij producenten haast ongemerkt voor dezelfde prijs een minderwaardig product verkopen. Met die stiekeme techniek hoeven ze de prijs niet te verhogen en schrikken ze dus geen klanten af.
Minder chocolade voor hetzelfde geld Het bekendste voorbeeld was de ophef rond Toblerone in het Verenigd Koninkrijk eind vorig jaar. De blokjes bevatten beduidend minder chocolade, maar werden nog steeds voor dezelfde prijs verkocht, tot ongenoegen van de Britse chocoladeliefhebbers. Hetzelfde gebeurde met Coco Pops van Kellogg's, Doritos van PepsiCo en Maltesers en M&M's van Mars.
Geen nieuw fenomeen "De schuld van de brexit", klonk toen als veelvoorkomende verklaring. Maar een nieuw onderzoek van de Britse Office for National Statistics ontkent dat nu, zo schrijft De Tijd. Tussen 2012 en 2017 zijn zo'n 2.500 producten kleiner geworden voor dezelfde prijs, voornamelijk bij drank en voeding. Geen gevolg van de brexit dus, want het fenomeen gaat al veel verder terug en is niet toegenomen sinds toen. Bovendien is het Verenigd Koninkrijk niet de enige plek die zich hier schuldig aan maakt: oplettende chococoladeliefhebbers hebben ook al gemerkt dat bijvoorbeeld repen Snickers doorheen de jaren iets kleiner zijn geworden. (br.hln)
|