24 onderzoekers wereldwijd in open brief: "Dementie in 1 op 3 situaties te voorkomen"

In België leven meer dan 200.000 mensen met dementie en door de vergrijzing zal dat aantal alleen maar toenemen. Volgens 24 vooraanstaande wetenschappers kan de ziekte echter voorkomen worden in één op drie gevallen. Dat schrijven ze in een internationale brandbrief waarin ze overheden oproepen om mogelijke oorzaken beter aan te pakken.
In het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet schrijven de onderzoekers dat 9 oorzaken verantwoordelijk zijn voor maar liefst 35 procent van de ziektegevallen. Variërend van eenzaamheid tot roken.
9 factoren die dementie veroorzaken:
- Overgewicht - Het niet afmaken van de middelbare school als tiener - Gehoorproblemen op middelbare leeftijd - Diabetes type 2 - Inactiviteit - Hoge bloeddruk - Eenzaamheid - Depressie - Roken
Volgens de wetenschappers zullen er in 2050 zo'n 131 miljoen mensen met de ziekte leven. Ter vergelijking: nu lijden grofweg geschat zo'n 45 miljoen mensen wereldwijd aan dementie. "Het is dan ook belangrijk om ambitieus te zijn met preventie," schrijven ze in de brief gericht aan de overheden.
"Mensen moeten meer gestimuleerd worden om te bewegen, te stoppen met roken, school af te maken en sociale contacten te onderhouden," benadrukken ze.
Het is ook belangrijk dat mensen leren omgaan met gehoorproblemen, depressie, diabetes en overgewicht volgens de onderzoekers. "Dan kunnen ze de problemen als gevolg van deze ziektes zo veel mogelijk beperken, waardoor dementie uitgesteld of zelfs volledig voorkomen kan worden," aldus de wetenschappers.
Dementie is geen lot Dat gezonder leven de kans op dementie fors verlaagt, is overigens niet nieuw. Wetenschappers aan de Universiteit van Maastricht in Nederland en het UMC+ ontwikkelden een dementie-voorspellend rekenmodel genaamd de LIBRA-index. Een studie op basis daarvan toonde een paar maanden geleden al aan dat vijftigers en zestigers die ongezond leven, hun kans om dementie kunnen halveren door gezonder te gaan leven.
"Veel mensen denken dat dementie je lot is. Dat er niets aan te doen is om het te voorkomen. Dat is niet zo", zei psycholoog en epidemioloog Sebastian Köhler van het Alzheimer Centrum Limburg en coördinator van het LIBRA-project daar toen over. "Eerder is uitgerekend dat het aantal alzheimerpatiënten met een derde daalt als iedereen gezond leeft. Een derde minder patiënten scheelt veel leed, kosten en maatschappelijke belasting. Ja, ik weet dat leefstijlverandering moeilijk is, maar als er een pilletje zou zijn dat de kans op dementie met een derde verlaagt, wil iedereen dat slikken." (br.hln)
|