Zout maakt je vrolijk
Zout is een natuurlijk
antidepressivum, dat ontdekten Amerikaanse onderzoekers. Volgens hen
kan dit verklaren waarom we het toch blijven eten ook al weten we dat
het gezondheidsrisico's inhoudt.
Ratten Amerikaanse
onderzoekers ontdekten dat ratten zich anders beginnen te gedragen als
ze te weinig zout opnemen, ze mijden dan voeding en activiteiten die ze
anders wel lekker of leuk vinden.
Vrolijk Psychologe
Kim Johnson: "Als de ratten geen zout aten, haalden ze niet evenveel
plezier uit dingen die ze anders wel leuk vinden. Dit toont volgens ons
aan dat een tekort aan zout dezelfde symptomen opwekt als bij een
depressie." Ons lichaam heeft volgens de onderzoekers over de eeuwen
heen er voor gezorgd dat we vrolijk worden van zout. Vroeger werden
Romeinse soldaten betaald met zout, omdat het toen zo waardevol was.
Eeuwenlang gebruikten mensen het als bewaarmiddel, ze raakten er zo aan
gewend dat ze met de komst van de koelkast zout bleven gebruiken als
specerij.
Aanbevolen hoeveelheid De
dagelijks aanbevolen hoeveelheid zout voor een volwassene is 4 gram,
maar experts zeggen dat het lichaam slechts de helft nodig heeft. De
meeste volwassenen nemen dagelijks ongeveer 10 gram op, voornamelijk
doordat we te veel verwerkt voedsel eten dat zout bevat. Het lichaam
kan niet zonder de mineralen in zout, maar je hebt ze slechts in
geringe mate nodig. Deze stoffen helpen bij het transport van vloeistof
in de cellen. Als je er te veel van eet, loop je risico op een te hoge
bloeddruk.
Verslaving De onderzoekers
vrezen nu dat de meeste mensen reageren op zout als op drugs. "Dit
onderzoek suggereert dat de drang naar zout hetzelfde proces in de
hersenen in gang zet als bij een verslaving." (br.hln)
|