Nooit meer oud brood?
Nooit meer oud brood, dat zou binnenkort wel eens de nieuwe slogan van
de Vlaamse bakkers kunnen worden. Zeer recent werd een nieuwe bacterie
gevonden die het brood langer vers houdt. Het nieuwe bewaarproduct
maakt dat schimmels en andere zuren zich minder snel kunnen
ontwikkelen.
Prijzen Heel
wat boterhammetjes worden na enkele dagen weggesmeten wegens schimmels
of onfrisse geurtjes. Nu de broodprijzen de pan uitswingen, is dat een
dure aangelegenheid. Het nieuwe bewaarmiddel biedt hopelijk een
oplossing.
Melkzuurbacterie Ontwikkeld
door Elke Arendt, een Duitse onderzoekster die er tien jaar lang naar
zocht, blijft de voedingswaarde, het volume en de smaak van het brood
ongewijzigd. De gevonden melkzuurbacterie verdedigt zich fel tegen
indringers en creeƫrt als het ware een eigen omgeving die bepaalde
zuren geen kans geven. Dit type werd al gebruikt in yoghurt en kaas,
het is voor het eerst dat de vershouder ook in brood wordt verwerkt.
2010 In
eigen land hoopt Puratos, een bedrijf uit Groot-Bijgaarden, het product
te commercialiseren. Pas in 2010 zou het op de markt gebracht worden. (br.hln)
|