Chocolade smelt de pijn weg
Knabbelen aan chocolade of zelfs het nippen aan een glas water, kan de
pijn verlichten. Dat stellen Amerikaanse wetenschappers. De afleiding
door iets aangenaam te eten of te drinken, werkt als een natuurlijke
pijnstiller.
Experiment Hoewel
bij het onderzoek enkel dieren werden gebruikt, geloven de vorsers dat
hetzelfde effect bij de mens plaatsvindt. Bij het experiment bleken
ratten die water en chocolade kregen, minder gevoelig te reageren op
pijnprikkels. "Het effect van voedsel weegt sterk door", aldus Dr.
Peggy Mason van de universtiteit van Chicago, "en dat heeft niet enkel
te maken met het stillen van honger of appetijt".
Ratten werden
blootgesteld aan warme lampen onder hun kooi. De diertjes reageerden op
de warmte door hun poten op te heffen. Die reactie bleef uit of werkte
veel trager als de ratten hun zinnen op het eten of drinken zetten.
Voedsel werkte op die manier als het perfecte afleidingsmaneuvre.
Baby Eerdere
studies legden al een link tussen suikerrijk eten en pijnverzachting.
Baby's die tegelijk met een vaccin, een suikerdrankje drinken, zijn
opmerkelijk kalmer als er een spuitje wordt gegeven.
Troost Deze
studie toont aan dat alle voedsel helpt, zelfs een glas water, zolang
het aangenaam smaakt. "Suiker heeft daar niets mee te maken", stellen
de vorsers. "Het is volstrekt onnodig om kinderen te troosten met een
lolly of ander snoepgoed. Een minder calorierijk alternatief helpt
evengoed".
|