Dokters roepen chocolade tot gezondheidsvoeding uit
Chocolade onderdrukt een hardnekkige hoest, dat is het nieuwste bewijs
dat deze lekkernij goed is voor je gezondheid. Daarom zeggen
wetenschappers nu dat cacao 'superfood' voor je lichaam kan zijn.
Uit
recent Brits onderzoek blijkt dat chocolade eten een hardnekkige hoest
verzacht. Ooit werd het als een gezondheidszonde gezien, maar het bewijs
groeit dat dit snoepgoed goed is voor lichaam je. Het bevat veel
antioxidanten, deze schakelen vrije radicalen, stoffen verantwoordelijk
voor het verouderingsproces, uit. Antioxidanten beschermen ook je huid
tegen schade van de zon en geven een boost aan je cardiovasculaire
gezondheid. Een ander weldoende ingrediënt is theobromine, wat goed is
voor je zenuwsysteem. Het bestanddeel fenylethylamine zorgt dan weer
voor een goed humeur.
Chocolade
is zo goed, dat sommige dokters het nu als vorm van behandeling
aanraden. Professor K.K. Atsina gebruikt al jarenlang cacaopoeder als
behandeling voor een hoge bloeddruk en diabetes. Een andere
wetenschapper Kwaku Addai raadt twee tot vijf porties cacaopoeder als
bescherming tegen malaria. Professor en Brits oogchirurg Dan Reinstein
moedigt zijn patiënten aan zoveel mogelijk chocolade te eten een half
uur voor de operatie. "Mensen die cacao eten voor een operatie zijn
minder gespannen, alerter en werken beter mee dan degenen die
kalmeermiddelen krijgen. Met een ontspannen, aandachtige patiënt kan ik
een routineprocedure in minder dan drie minuten verrichten. Dezelfde
ingreep kan veel langer duren als de persoon gespannen is."
De
Italiaanse professor Donatella Lippi: "De afgelopen jaren beschouwen
artsen flavonoïden, die je in hoge concentraties in cacao vindt, als een
natuurlijk antidepressiva. Het kan ook gebruikt worden om stoffen in de
hersenen als serotonine en dopamine in balans te brengen. Deze zijn
belangrijk bij het controleren van je humeur en dwangneurosen."
|