Binnen twee jaar draaien ze insecten in onze pizza
Volgens een Nederlandse prof duurt het nog hooguit twee jaar voordat
vlees van insecten te vinden is in sauzen en op kant-en-klaarpizza's. Op
de verpakking zal dat niet staan als "insectenvlees", als "dierlijk
eiwit". Consumenten eten op dit moment volgens Marcel Dicke overigens
ook al regelmatig insecten zonder het te weten.
Dicke, een bekroond professor in de Entomologie, claimt dat de
voedselindustrie nu al jaarlijks ongeveer 500 gram insecten verwerkt in
ons eten. De man vindt dat helemaal niet erg: er kan nooit genoeg vlees
geproduceerd om de hele wereldbevolking te voeden zei hij in een speech
vandaag.
Dicke, van de Wageningen Universiteit, is een
enthousiast pleitbezorger van het eten van insecten. Hij kreeg onlangs
een miljoen euro van de Nederlandse minister van Volksgezondheid voor
zijn onderzoek naar het eten van insecten.
80 procent 80
procent van de wereldbevolking eet nu al insecten. Er staan zo'n 1.400
verschillende soorten op het menu. In Taiwan, Mexico en Colombia zijn
bijvoorbeeld gefrituurde krekels een delicatesse, of een portie rupsen
of mieren.
Toch is de voedingsindustrie nog zeer terughoudend
als het gaat om insectenvlees. De levensmiddelenbedrijven zijn bang dat
een sprinkhanensteak of een keverfilet niet zal aanslaan bij de
consumenten. "Dat is slechts een kwestie van tijd", beweert Dicke.
Global
warming Het International Food Policy Research Institute
pleit ook voor een overschakeling naar insecten. In 2020 mensen zullen
volgens het instituut zelfs in ontwikkelingslanden de mensen 36 kilogram
aan vlees per jaar eten. Dat is twee keer zoveel als in 1980. Alleen al
voor het milieu is dat onhaalbaar claimt het: nu al neemt de
veeteeltproductie 70 procent van de landbouwgrond in de wereld in
beslag. Als de vleesbehoefte blijft stijgen, zullen er onder meer flinke
delen van het Amazonegebied ontbost moeten worden. Daardoor neemt het
broeikaseffect ook verder toe.
|