Tips voor een geslaagde picknick
Vakantietijd is picknicktijd. Luie dagen en een beetje mooi weer vormen
de ideale gelegenheid om in het bos of een mooi plekje te eten. Veel
heb je niet nodig om van zoveel zomergenot te genieten.
1. Een picknick improviseer je niet,
ook al lijkt het zo. Tracht het goed voor te bereiden, van de bereiding
van de gerechtjes tot de keuze van het plekje. Het plezier schuilt
zowel in de niet-alledaagse omgeving als het hele picknickritueel. Een
tafelkleed dat je op het gras legt, de voorwerpen dat je uitstalt tot
de wijn die lekker afkoelt in de rivier¿Tegenwoordig bestaan er heel
wat middeltjes die het buitenzijn aanzienlijk verbeteren. De koelbox,
tafelgerei in karton of plastic of praktische opbergmanden, maken het
een stuk makkelijker.
2. Ook kleine details
maken een picknick geslaagd. Kleurige papieren servetten geven meteen
iets feestelijks. Buigzame rietjes kan je meteen in het blikje of
doosje prikken, zo hoef je niet te zeulen met glazen. Handig zijn de
plastic zakjes om vooraf ijsblokjes te maken, ze houden elke drank
lekker koel.
3. Eten doe je met je ogen en
dat geldt zeker in de natuur. Vele kleuren vrolijken elke maaltijd op.
Fruit en groenten zitten vol met kleurpigmenten en bovendien maken ze
een dagje picknick helemaal gezond. Wat gedacht van een koude
gazpachosoepje, heerlijk verfrissend en voedzaam. Zelfs een fris
groente- of tomatensapje smaakt buiten stukken lekkerder.
4. Geen picknick zonder een fris glaasje wijn.
Rood, wit of rosé maakt niet zoveel uit, zolang deze maar jong,
levendig en fris smaakt. Vergeet niet dat ook rode wijn koel mag worden
geschonken. Flessen water en vruchtensap mogen evenmin ontbreken. Wie
niet zonder koffie of thee kan, neemt deze mee in de thermoskan.
5. Heel belangrijk is de voeding goed koel
te houden. Stel eten niet bloot aan de hitte, vooral als het om verse
of zuivelproducten gaat. Een draagbare koelbox is belangrijk. Pak
broodjes, slaatjes, rauwkost of andere bereidingen zorgvuldig in met
huishoudfolie of in bewaardozen. Gebraden vlees snij je best al voor
vertrek in sneetjes.
Al dat lekkers kan je fris houden met
plastic waterflessen die een nachtje in de diepvriezer hebben gelegen.
Is het tijd om te eten, dan hebben de ontdooide flessen hun frisheid al
afgegeven.
6. Makkelijkst zijn de belegde broodjes.
Slaatjes op basis van rauwkost of kant-en-klare slaatjes zijn eveneens
lekker. Neem potjes saus mee om de groentjes in te dopen. Kleintjes
genieten ongetwijfeld van pastasalades of aardappelslaatjes.
7. Dessertjes
maken de picknick helemaal af. Vers fruit of al voorgesneden stukjes
zijn ideaal. Tussen de stukjes appel en druiven, mogen exotische
stukjes mango of ananas niet ontbreken.
8. Terug naar de natuur betekent ook dat je nadien alle afval
netjes opruimt en geen rommel achterlaat. Geen vuilnisbak in de buurt,
neem dan eigen zakken mee waarin je alle restjes kan deponeren. (lvl)(br.hln)
|