Schorpioenen op een stokje en insecten voedsel van toekomst
In West-Europa halen we misschien nog onze neus op voor insecten in
de keuken, maar in andere delen van de wereld is het een delicatesse.
Ook de VN begint steeds meer te voelen voor insecten als een oplossing
voor de groeiende voedselcrisis.
Met een groeiende wereldbevolking wordt het steeds moeilijker om alle
monden te vullen. En meer vee kweken is geen oplossing, want deze dieren
stoten te veel schadelijke gassen uit die verantwoordelijk zijn voor de
opwarming van het klimaat. Daarom beginnen de Verenigde Naties meer en
meer te voelen voor insecten als maaltijd.
Professor
Arnold van Huis van de universiteit van Wageningen, denkt dat het eten
van insecten veel voordelen heeft. "Er is een vleescrisis. Tegen 2050
zal de wereldbevolking van de huidige zes miljard naar negen miljard
mensen gegroeid zijn. En mensen beginnen ook meer vlees te eten. Twintig
jaar geleden ging het om 20 kilo, nu is het 50 kilo, en over twintig
jaar zal dat 80 kilo zijn. Op die manier zullen we een andere Aarde
nodig hebben", zegt Van Huis in The Guardian.
Van Huis is een
adviseur van de Wereldvoedselorganisatie. "In de rest van de wereld eten
ze al insecten. Het is enkel de westerse wereld die achter blijft. We
hebben er een psychologisch probleem mee. Ik begrijp niet waarom, we
eten toch ook garnalen, en die zijn erg vergelijkbaar met insecten."
Insecten worden al in 80 procent van alle landen gegeten.
Insecten
bevatten veel proteïnen en het kweken ervan richt weinig schade aan het
milieu aan. Vooral sprinkhanen, krekels en wormen worden al gekweekt
als voedsel. Ze zouden tot tien keer minder broeikasgassen uitstoten dan
onze veestapel. Ze zijn bovendien beter voor onze gezondheid als ze
goed bereid worden.
Volgens Van Huis wordt er gezocht naar
manieren om de insecten te verwerken in een soort paté, zodat ze op onze
normale vleesgerechten gelijken. Hieronder vind je alvast een overzicht
van enkele culinaire specialiteiten uit de wereldkeuken der insecten.
De wereldkeuken der insecten Thailand : Schotels met gefrituurde rode mieren, krekels en kevers (in juni) Colombia : Gefrituurde en gezouten mieren zijn een populaire snack Papoea-Nieuw-Guinea : Larven van Sago-wormen in bananenbladeren Ghana: Gevleugelde termieten worden gefrituurd, geroosterd of in brood verwerkt Japan : Larven van watervliegen in suiker - Toast sprinkhaan Mexico : Tortilla's met wormen - Toast sprinkhaan Cambodja : Gefrituurde tarantula's Australië : 'Witchetty grub', ofwel larven van motten
|