"Champagne moet je schenken als bier"
Of u er zich het hoofd over breekt of niet, Franse wetenschappers
hebben voor ons allemaal uitgevogeld hoe je het perfecte glas bubbels
moet schenken. Op dezelfde manier als een glas bier, zo blijkt.
Gérard Liger-Belair en zijn collega's testten twee inschenkmethodes. De
ene houdt in dat je de champagne giet in een rechtopstaand glas, de
andere was het laten 'glijden' van de drank langs de glaswand van een
schuin gehouden glas, zoals je een biertje inschenkt.
De laatste
methode behield het CO2-gehalte in de drank dubbel zo goed, wellicht
omdat het een 'zachtere' methode was. Meer CO2 betekent meer bubbels en
dus meer smaak.
Smaak, aroma en mondgevoel Vooral
de bubbels zijn van belang bij het drinken van champagne, zo bleek al
uit eerdere studies. De bubbels zijn de essentie van champagnes en
schuimwijnen, en brengen zowel smaak, aroma als mondgevoel over.
De
studie bevestigt ook het belang van koeling voor het serveren
champagne. 3 à 4 graden Celcius is perfect, en helpt ook om het
CO2-verlies bij het inschenken te beperken.
|