Niet alle salades zijn even gezond
Als je tijdens je lunchpauze een slaatje neemt om je gezondheid een
boost te geven, dan haal je hier misschien niet ten volle jouw voordeel
uit doordat je de verkeerde groenten kiest. Dat beweert
voedingswetenschapper Steve Rothwell.
Steve
Rothwell zegt dat de gezondste salades bestaan uit jonge planten die
nog niet volledig volgroeid zijn. Bladgroenten zijn over het algemeen
voedzaam omdat ze heel wat vitamines, mineralen en natuurlijke
plantenbestanddelen als carotenoïden bevatten. Die helpen de plant licht
te vangen en dit om te zetten in energie. Betacaroteen is een bron aan
vitamine A, wat goed is voor een gezonde huid en goed zicht, luteïne en
zeaxanthine zijn belangrijk voor gezonde ogen.
Het zijn echter
de bladeren die blootgesteld zijn aan veel licht die de hoogste
hoeveelheden van gezonde bestanddelen bevatten. Rothwell: "Als je een
volwassen ijsbergsla neemt, zijn enkel de buitenste bladeren
blootgesteld aan licht. Maar deze worden vaak weggesmeten voor de
bladeren met lichte kleur binnenin, die dus minder voedzaam zijn. Jonge
planten hebben vaak meer bladeren die allemaal blootgesteld worden aan
de zon. Dat is waarom deze gezonder zijn."
"De
gezondste groente voor in je salade zijn preischeuten. Ze bevatten
zeven keer meer vitamine C dan appelsienen, dit speelt een rol in de
vorming van bloedvaten, pezen, ligamenten, beenderen, het helpt bij de
absorptie van ijzer uit voeding, ondersteunt het immuunsysteem en is een
antioxidant, deze stof zou moeten helpen tegen kanker. De scheuten
bevatten vier keer meer vitamine A dan tomaten, zijn rijk aan
foliumzuur, wat helpt gezonde cellen en bloed te produceren en
essentieel is tijdens de zwangerschap. Spinazie is ook erg gezond en
ideaal voor in een salade. Maar niet iedereen houdt van de smaak wanneer
deze groente rauw is. Door het te koken verliest het veel van zijn
voedzame waarde. Jonge spinazie is wel zacht en zoet genoeg om rauw
gegeten te worden", aldus de wetenschapper.
"Alle
soorten sla bevatten vitamine A, C en K, daarnaast zitten ze boordevol
antioxidanten. Verschillende kleuren en variëteiten hebben specifieke
voordelen. 'Pikante' groenten als waterkers en rucola bevatten een stof
die de cellen beschermen en kanker bevechten, daarnaast zouden ze het
immuunsysteem steunen. Appels, broccoli en tomaten worden vaak genoemd
als het superfruit of groenten, maar waterkers is een betere bron aan
vitamine C, B, K en E, ijzer, calcium, magnesium en zink. Het bevat
zelfs meer calcium dan melk", besluit Rothwell.
|