Zwarte rijst: het nieuwe wapen tegen kanker?
Zwarte rijst, vereerd in het oude China, maar over het hoofd gezien
in het Westen, zou wel eens als 'superfood' tegen kanker en hart- en
vaatziekten kunnen dienen. Dat beweren Amerikaanse wetenschappers.
Het graan bevat weinig suiker, maar zit boordevol gezonde vezels en
plantenstoffen die de huidige welvaartsziekten beter kunnen bestrijden.
Wetenschappers van de Louisiana State University analyseerden monsters
van zemelen uit zwarte rijst, verbouwd in zuidelijke Amerikaanse Staten.
Ze vonden hoge waarden van in water oplosbare antioxidanten,
anthocyaan. Deze voorzien de donkere kleuren van veel groenten en fruit,
ondermeer in bosbessen en rode paprika. Ook de zwarte rijst krijgt er
zijn donker kleurtje door.
Donkere,
plantaardige antioxidanten beschermen de slagaders en weten de DNA
schade te beperken waardoor kanker minder kans krijgt. Wetenschapper Dr
Zhimin Xu : 'Eén lepel zwarte rijst zemelen bevat meer
gezondheidsbevorderende anthocyaan-antioxidanten dan een lepel van
bosbessen. Ook bevatten ze minder suiker, meer vezels en vitamine E
anti-oxidanten. Als bessen als gezondheidsbevorderend worden aanzien,
waarom dan geen zwarte rijst?"
Eeuwen
geleden werd zwarte rijst bestempeld als 'Forbidden Rice "in het oude
China, alleen edelen mochten ze opeten. Vandaag wordt het levensmiddel
vooral gebruikt in Azië voor voedseldecoratie, noedels, sushi en
desserts. Volgens Dr. Xy zou de rijst ook verwerkt kunnen worden in
ontbijtgranen, drankjes, cake, koekjes en andere voedingsmiddelen.
Volgens de wetenschapper is de donkerste variant nog gezonder dan de
bruine rijst, die ook al hoger aangeschreven staat.
|