Duizenden Japanse scholen zetten walvissenvlees op menu
In Japan hebben duizenden schoolkantines walvissenvlees op het menu
staan. Dat blijkt uit een onderzoek van het Japanse persagentschap Kyodo
News. Nochtans geldt er een internationaal verbod op de commerciële
walvisvangst.
Van de 30.000 basisscholen en colleges in Japan hebben er zo'n 5.300 hun
leerlingen minstens een keer walvissenvlees voorgeschoteld in de
periode van april 2009 tot maart 2010.
In de jaren '60 en '70
werd walvissenvlees erg vaak gegeten in Japan, maar sinds het verbod op
commerciële walvisvangst en een daling in het aanbod was het langzaamaan
van het menu verdwenen. Nu Japan zijn walvisvangst weer opgedreven
heeft, maakt het vlees een comeback in de schoolkantines.
Eeuwenoude traditie Het
Japanse Onderzoeksinstituut voor de walvisachtige, dat de walvisvangst
voor wetenschappelijke doeleinden controleert, verkoopt walvissenvlees
aan de gemeenten, die daarmee de schoolkantines bevoorraden, aan een
derde van de marktprijs, weet het Japanse persagentschap.
Het
internationale moratorium op walvisvangst geldt alleen voor commerciële
doeleinden. Japan gaat onder het mom van wetenschappelijk onderzoek
gewoon door met de jacht op de zeezoogdieren, maar het vlees wordt
uiteindelijk doorverkocht aan winkels en restaurants.
Volgens de Japanse autoriteiten heeft het land recht op de walvissenjacht omdat het gaat om een eeuwenoude traditie.
|