Imago Engelse keuken zit in de lift
Fransen zijn keukenprinsen, Engelsen kunnen niet koken: een
huizenhoog cliché dat vele jaren lang standhield. Het negatieve beeld
van de Engelse keuken is echter aan het verdwijnen, zo wijst een recent
onderzoek uit.
Wie regelmatig eens scones, crumble, uitgebreide ontbijten, Jamie
Oliver-creaties of Nigella Lawson-recepten op tafel zwiert, zal het
beamen: de horrorverhalen over de Engelse keuken zijn op zijn zachtst
gezegd overtrokken. Toch bleef het beeld van de Britse culinaire
traditie als 'saai' en 'gedomineerd door fish & chips' hardnekkig
bestaan.
Een internationaal
onderzoek, uitgevoerd bij zo'n 26.000 respondenten, blijkt die oude
clichés echter te doorbreken, zo meldt het Britse bureau voor Toerisme.
De bevraging liep in 36 landen, en daarbij bleek dat Engels eten vooral
in landen als Rusland, Estland en Egypte een goede reputatie geniet. Bij
Engels eten denken mensen nog het vaakst aan een 'full English
breakfast' met onder meer eieren, worst en bacon.
In
(Zuid-)Europese landen met een eigen grote culinaire traditie blijkt de
Britse keuken nog steeds geen hoge ogen te gooien. Zo houden ze onder
meer in Italië, Spanje en Frankrijk nog steeds niet van de Engelse
kookkunst. Ook in Japan kampen de Britten nog met een negatief imago.
Die crumble-met-sashimi zal dus nog niet voor morgen zijn, en dat is
misschien maar best ook.
|