Vier op de tien speelt vals bij koken voor vrienden
Door het succes van kookprogramma's als 'De Beste Hobbykok van
Vlaanderen' en 'Komen eten' zijn etentjes geven populairder dan ooit.
Maar dit maakt Britten zo onzeker dat bijna de helft al zijn gasten
probeerde te imponeren door vals te spelen.
Vier
op de tien van de 3000 ondervraagde Britten pleegde al bedrog bij de
bereiding van een etentje omdat ze het te druk hadden om alles zelf
klaar te maken. Een kwart zegt dat zelf koken te veel rommel en stress
veroorzaakt, hetzelfde aantal vindt het belangrijker om hun gasten
imponeren dan alles zelf te maken. De meeste valsspelers schotelen
kant-en-klare desserts en sauzen uit een pot voor, een op de tien gaat
nog een stapje verder en schakelde een traiteur in. Twaalf procent
serveert een afhaalmaaltijd, een tiende liet zijn moeder koken. De
gemiddelde kost van een etentje bedraagt 60,85 euro, jaarlijks geven
Britten er zes. Ook blijkt dat mensen het vaakst bij het dessert vals
spelen, tiramisu wordt het vaakst kant-en-klaar gekocht.
10
procent bekende hun bedrog nadat ze niet konden antwoorden op moeilijke
vragen over het recept. 20 procent zegt dat ze het zouden blijven
ontkennen, zelfs wanneer hun gasten blijven doorvragen. Een derde van de
gastheren gelooft dure ingrediƫnten op tafel zetten de beste manier is
om gasten te imponeren is.
Top 10 van trucs om gasten te bedotten: 1. Kant-en-klare desserts (50 procent) 2. Kant-en-klare bouillon (35 procent) 3. Saus uit een pot of pakje (33 procent) 4. Diepgevroren groenten (19 procent) 5. Afhaalmaaltijden (12 procent) 6. De hulp van mama inschakelen (10 procent) 7. Een traiteur inschakelen (10 procent) 8. Diepvriesmaaltijden (9 procent) 9. Soep uit blik (8 procent) 10. De hulp van een vriend inschakelen (5 procent)
|