De gezondheidsgevaren van Kerstmis
Kalkoen eten houdt steeds een gevaar op voedselvergiftiging in, een op
de vijf gevallen is hier namelijk een gevolg van. Kerstmis betekent dus
steeds een piek in het aantal zieken als gevolg van voeding.
Maar
niet alleen je kalkoen kan je diarree en maagkrampen geven, ook het
eten van restjes en buffetten houden gevaren in. Daarom enkele tips om
veilig de kerstdagen door te raken.
Koelkast Voordat
je je koelkast vult met feestingrediënten kun je best de binnenkant met
een vochtige doek en antibacteriële zeep poetsen. Zet bereid eten als
koud vlees bovenaan zodat niets rauw er op kan lekken. Probeer ook niet
de koelkast te vol te steken of de temperatuur te laten stijgen,
waardoor het eten onveilig wordt. De juiste temperatuur voor een
koelkast is tussen de 0 en 5 graden. Draai dit een beetje naar beneden
als deze begint te stijgen.
Ontdooien Het
belooft te vriezen op Kerstmis, dus probeer niets buiten te ontdooien,
want dat haalt weinig uit. Als je dit wel doet, zorg dan dat het goed
afgedekt en buiten het bereik van dieren is. De juiste manier om iets te
ontdooien met weinig bacteriën is het vlees te bedekken en dit op de
bodem van de koelkast te zetten met een schotel dat het vocht opvangt.
Je moet er op letten dat er geen ijskristallen meer aanwezig zijn
binnenin als je begint te koken.
Vleesthermometer Een
vleesthermometer is een goede manier om te controleren of je vlees
voldoende gaar is. Breng deze aan in de binnendij dichtbij de borst van
de kalkoen zonder het been te raken. Het vlees is veilig wanneer het 74
graden bereikt. Als je het gevuld hebt, moet de vulling deze temperatuur
hebben.
Restjes Wat je niet opkrijgt, en
zeker in het geval van kalkoen, moet binnen de twee uur in de koelkast
gezet worden, anders kunnen er bacteriën in ontstaan. Het eten mag ook
niet warm hebben als je het in de koelkast zet, want hierdoor stijgt de
temperatuur binnenin en komt alle voeding in je koelkast in gevaar.
Twee dagen Je
moet de restjes binnen 48 uur opeten, als je het langer wil bewaren,
stop het dan in de diepvries. Wanneer je het eten opnieuw opwarmt, doe
je dit best snel en nauwkeurig, om de periode dat het lauwwarm is zo
kort mogelijk te maken, want dan groeien bacteriën namelijk het snelst.
Ringen uit Was
je handen regelmatig om de overdraging van bacteriën te voorkomen.
Onderzoekers ontdekten namelijk dat er meer bacteriën van handen
overgedragen worden bij het dragen van ringen. Vooral juwelen met stenen
en groeven zijn gevaarlijk.
|