Volle melk en boter gezonder dan gedacht?
Boter, kaas en volle melk zijn misschien niet zo slecht voor onze
gezondheid als gedacht. Onderzoek bewijst dat deze vetten onterecht een
slechte reputatie hebben en er weinig wetenschappelijk bewijs bestaat
dat deze vetten uit het menu moeten geschrapt worden.
Gezondheidskenners schrijven zo min mogelijk verzadigde vetten uit
zuivelproducten voor. Deze zouden de aders doen dichtslibben wat leidt
tot hart- en vaatziekten en beroertes.
Deze veronderstelling is
verre van duidelijk bewezen, zo blijkt uit vele resultaten, voorgesteld
op een Amerikaans congres over voedingsadvies. Volgens onderzoeker Dr.
Bruce Ferman van de universiteit van Californië is de koppeling tussen
een inname van slechte vetten en gezondheid een té eenvoudige benadering
in het voedingsadvies. "De relatie tussen vetten en gezondheid is
ingewikkeld en hangt van verschillende factoren af zoals de menselijke
genetica, leeftijd en levensstijl".
Alternatieven Ook
onderzoek aan de Harvard University ondervond dat de gevolgen van
verzadigd vet op de cardiovasculaire risico's ook afhangen van andere
voedingsstoffen. Door verzadigde vetten te vervangen door
mono-onverzadigde vetten scheen het effect op de hart- en vaatziekten
even onduidelijk. Verzadigde vetten vervangen door koolhydraten bleek
zelfs schadelijker, vooral wanneer meer geraffineerde koolhydraten als
zetmeel of suikers werden gebruikt in plaats van vet. Volle melk Eerder
werd ontdekt dat volle melk bijvoorbeeld, rijker is aan vitamine A en
D. Deze vitamine A bevordert de groei en zorgt voor een gezonde huid.
Uit onderzoek blijkt dat het ook heilzaam is voor een goede klierwerking
en het tegen ontstekingen werkt. De vitamine D helpt om het lichaam
kalk op te laten nemen en dit mineraal vast te leggen in beenderen en
het gebit.
|