Goed ontbijten beschermt tegen overgewicht. Met dit ontbijt zit je zeker goed.
Wetenschappers van de Universiteit van Harvard wijzen erop dat de voordelen van ontbijten alleen gelden als je kiest voor een vezelrijk menu. Volkorenproducten zijn daarbij een grote hulp. Ze bevatten veel meer vezels dan wit brood. Ook ontbijtgranen bevatten vezels. Helaas bevatten ze vaak ook veel suiker en calorieën.
Een stevig ontbijt houdt je langer verzadigd. Wie op zijn lijn let, kan het ontbijt dus beter zien als de basis voor de rest van de dag. Sommige diëten beginnen de dag zo licht dat snoepen wel heel verleidelijk wordt. Beschouw je ontbijt niet als een eerste mogelijkheid om calorieën te sparen.
Te veel eten is dan ook weer niet goed. Het Big Breakfast Diet bijvoorbeeld raadt je aan om minstens de helft van je dagelijkse calorieën te halen uit je ontbijt, maar daar zijn veel praktische bezwaren aan gekoppeld. Je kan je dan wel s ochtends volproppen met gebakken eieren, worstjes en andere zware kost, maar als je s middags je collegas of gezinsleden smakelijk ziet eten van hun lunch, vraagt het wel heel veel discipline om je dieet vol te houden. Want jij mag dan juist niet veel meer eten.
Wie toch graag een echt stevig ontbijt eet, maar niet wil overdrijven, is hiermee misschien gebaat: maak af en toe eens een omelet van twee eieren met ham en gesmolten lightkaas. Je eet dan ruim 25 procent van wat je dagelijks aan calorieën nodig hebt, maar dan kan je gedurende de dag ook nog normaal eten. (br gezondheidsnet)
|