Is eten uit de microgolfoven gezond of ongezond?
De microgolfoven is goed ingeburgerd in onze keuken. Toch twijfelen mensen soms of eten uit de microgolfoven wel gezond is. Die twijfel is nergens voor nodig: eten uit de microgolf is wel degelijk gezond.
In onze jachtige maatschappij kan je de microgolfoven zonder meer een superuitvinding noemen. In een handomdraai bereid je er allerlei gerechten mee. En die elektromagnetische golven die je maaltijd opwarmen, zijn absoluut onschadelijk.
Over het algemeen is eten uit de microgolfoven gezonder dan eten dat op de gewone manier is klaargemaakt. Broccoli bijvoorbeeld verliest heel wat van zijn vitamine C als je hem kookt in water. Als je broccoli echter in de microgolfoven klaarmaakt, komt er helemaal geen water aan te pas. Alle vitamines die normaal in het water oplossen, blijven dus behouden.
Een ander voordeel aan de microgolfoven is dat je er niet veel zout voor nodig hebt. Gerechten die je in de microgolfoven klaarmaakt, hebben namelijk meer smaak dan wanneer je ze kookt. En als je minder zout nodig hebt, komt dat je gezondheid ten goede. In de microgolfoven gebruik je overigens ook heel wat minder vet, en dat is natuurlijk ook veel gezonder.
Je kan heel veel verschillende dingen klaarmaken in de microgolfoven. Eigenlijk kan je alles wat je normaal kookt, stoomt of pocheert ook in de microgolfoven bereiden. Kip, gehakt, vis en allerlei soorten groenten gaan zonder problemen in de microgolf.
Daarnaast is de microgolfoven geschikt om eerder gemaakte gerechten op te warmen of eten uit de diepvries te ontdooien.
Wat je beter niet kan klaarmaken in de microgolfoven is ei. Eieren kunnen knallen als je ze in de microgolfoven opwarmt. Traditioneel koken of bakken is de boodschap.
Als je eten klaarmaakt in de microgolfoven moet je je eten goed afdekken. Daar bestaan speciale microgolfovenschalen voor. Als je je eten niet afdekt, droogt het snel uit, en dat maakt het eten minder lekker.
Vergeet ook niet dat je af en toe moet roeren. Alleen zo raakt al het eten gelijkmatig opgewarmd.
De microgolfoven wordt ook vaak gebruikt voor kant-en-klaarmaaltijden. Die zijn een geval apart, want zij zijn lang niet zo gezond als zelfgemaakte microgolfovenmaaltijden.
Meestal is er namelijk erg veel zout aan toegevoegd, veel meer dan je zelf zou doen. Bovendien bevatten veel kant-en-klaarmaaltijden veel verzadigde vetten, en die zijn ongezond.
Voorts zitten er in de meeste kant-en-klaarmaaltijden weinig groenten. Dagelijks zou je minstens tweehonderd gram groenten moeten eten, maar dat red je niet met de gemiddelde kant-en-klaar.
Een keertje een lasagna of bami goreng opwarmen kan natuurlijk geen kwaad. Maar let toch maar op het etiket. Pas als het gerecht minder dan drie gram zout, minder dan twintig gram verzadigde vetten en meer dan tweehonderd gram groenten bevat, kan je zeker zijn dat je een gezonde maaltijd koopt. (br.gezondheidsnet)
|