Eten laten vallen? De regel van vijf seconden is een mythe
Veel mensen houden bij het voedselhygiëne zich aan de ongeschreven
vijf-seconden-regel: wanneer iets langer dan deze periode op de grond
lag, eet je het niet op. Wetenschappers waarschuwen echter dat dit een
voedselvergiftiging of zelfs erger kan veroorzaken.
Kolonie vormen Het
gemiddelde koekje of boterham verzamelt een hele lading bacteriën
wanneer het op de grond viel, onafhankelijk van de snelheid waarmee je
het opraapte. Heel wat mensen geloven echter dat het langer dan 10
seconden duurt voordat microbiologisch organismen gekoloniseerd kunnen
worden. Maar experts weerleggen deze mythe echter, je mag enkel gevallen
dingen opeten wanneer de vloer steriel is.
Cholera De
beste manier om deze theorie te weerleggen, is door een dun laagje
suiker op de vloer te strooien, laat dan een snoepje vallen en vang het
opnieuw op wanneer het terug botst. Dit zal zichtbare sporen van de
suiker bevatten, als dit echter een bacterie was zou dit genoeg zijn om
verschillende slachtoffers te maken. Cholera heeft een half miljoen
cellen nodig om een infectie te veroorzaken, dit is een nauwelijks
zichtpaar stipje.
|