Tomaten, paprika's, olijfolie? Producten van Europese slavernij
Nu we dankzij 'Basta' nog eens hebben nagedacht over waar de worsten,
brochetten en koteletjes voor de barbecue vandaan komen, zetten we een
zomerslaatje op het menu. Tomaat, komkommer, paprika en olijfolie. Op
smaak gebracht met slavenzweet.
Onze tomaten, paprika's, komkommers en olijfolie komen grotendeels uit
het zuiden van Spanje. Daar heerst, zo leert ons deze reportage van The
Guardian, een vorm van slavernij die alle verbeelding tart.
Marokko, West-Afrika en Oost-Europa Achter
de door toeristen bevolkte kustplaatsen van de Costa del Sol strekt
zich een vlakte uit die is volgebouwd met plastic serres. De
agro-industrie stelt sinds jaar en dag migranten uit Marokko,
West-Afrika en Oost-Europa aan het werk.
Dit gebeurt onder
mensonwaardige omstandigheden. De 'slaslaven' hebben geen papieren en
wonen in krotten zonder toilet of stromend water. Ze verdienen vaak niet
meer dan 20 euro per week, in temperaturen tot vijftig graden.
Geen weg terug De
migranten onderhouden grote families in hun thuisland, maar kunnen of
durven niet terug. Uit schaamte en omdat ze zonder papieren Spanje niet
uit kunnen. Met een werkloosheid van meer dan twintig procent, dreigt
hun werk nu ingenomen te worden door werkloze Spanjaarden, wat voor
spanningen zorgt.
Neen zeggen Een migrant die
activist is geworden, stelt het als volgt: "De boeren willen enkel
goedkope werkkrachten die ze naar hun hand kunnen zetten. De
agro-industrie is de grote winnaar, maar de humaniteit wordt gedood. Dat
kan niet blijven duren. Je kan me één keer slaan, maar de volgende keer
sla ik terug. Dat is wat gaat gebeuren. Iedereen weet dat dit systeem
bestaat. Aan de poort van Europa heerst slavernij, als in de zestiende
eeuw. We moeten dit een halt toeroepen, en zeggen 'als dit doorgaat,
kopen we jullie producten niet meer'. Waarom zeggen we dat niet?". (br.hln)
|