Bosbessen verbeteren het geheugen
Fruit maakt mooi en is gezond, maar is bovenal goed voor de hersenen.
De aanwezige suikers zijn heuse brandstof voor de hersencellen. Met hun
dosis aan vitamine blijf je langer actief en werkt je concentratie
beter.
Het
zijn vooral de vitamines C, E, B6 en foliumzuur die een belangrijke
bijdrage leveren aan de cognitieve functies van de hersenen.
Vers fruit Bosbessen,
bramen, zwarte bessen en pruimen, ze bulken stuk voor stuk van de
natuurlijke blauwpaarse kleurstoffen, ook wel anthocyanen genoemd. Aan
deze stoffen worden wonderbaarlijke effecten toegedicht. Eet paars
fruit vooral rijp, want tijdens het rijpen neemt het gehalte aan
anthocyanen alleen maar toe.
Bosbessen danken hun diepe kleur
aan de flinke hoeveelheid anthocyanen. Gedacht wordt dat deze stoffen
een gunstige invloed hebben op onze hersenen en het geheugen. Bij
dieronderzoek blijkt dat anthocyanen in de hersenen terechtkomen,
precies in het gebied van het geheugen en leervermogen. En hoe hoger
het gehalte daar, des te slimmer de diertjes waren én bleven bij het
ouder worden. (br.hln)
|