Snoepen we ons binnenkort naar een slankere lijn?
Chemiereus Ajinomoto wacht op een goedkeuring van de Europese
Commissie om een kunstmatig voedingsadditief op de markt te brengen dat
de vetverbranding stimuleert. Gebakjes en snacks eten of drinken om te
vermageren, het klinkt te mooi om waar te zijn. Toch kan het binnenkort
wellicht in Groot-Brittannië.
Ajinomoto verkreeg van het Britse Food Standards Agency de goedkeuring
om een voedingsadditief op de markt te brengen dat de vetverbranding in
het lichaam stimuleert op basis van de stof DHC uit een bepaald type
chillipepers. Daarvan is al langer bekend dat ze de vetverbranding
stimuleert, maar het additief houdt de scherpe smaak weg. Het
product zou kunstmatig ontwikkeld worden, omdat het in de natuur in te
kleine hoeveelheden voorkomt. "De meeste diëten zijn gebaseerd op een
beperkte inname van calorieën", aldus Ajinomoto woordvoeder Naoko Obara.
"Ons product is uniek omdat het lichaam net gestimuleerd wordt meer
vetten te verbranden." Toch benadrukken ze dat het product slechts één
element mag zijn in dieetprogramma's.
De stof DHC wordt als
voedingssuplement in pilvorm op de Japanse en Amerikaanse markt
verkocht, maar nog nergens als voedingsadditief. Volgens het Europees
Voedselagentschap (EFSA) is het product veilig, maar het is aan de
Commissie om de knoop door te hakken.
|