België heeft nu ook zijn witloofbier
In hoevebrouwerij Hof ten Dormaal in Tildonk (bij Leuven) is vandaag
het witloofbier voorgesteld, een nieuwe telg in de buitengewoon
kroostrijke Belgische bierfamilie. Brouwer André Janssens haalde de
inspiratie bij herinneringen uit zijn kindertijd: zijn grootouders
woonden in Kampenhout, waar het "witte goud" in het begin van de
twintigste eeuw welvaart bracht. "Ik ben erin geslaagd de aparte
bitterheid van witloof in het bier te krijgen", zegt hij. Het
witloofbier is een blond bier met een alcoholpercentage van 8 procent.
Wie het wil proeven, zal wel naar de uitgestrekte velden in
Vlaams-Brabant zelf moeten afzakken, want 90 procent van de productie
van Hof ten Dormaal gaat naar de Verenigde Staten. Volgens Janssens
krijgt hij zijn product niet gesleten aan de Belgische grootdistributie.
In de States zijn Dormaal Blond, Bruin en Amber - de "klassieke" bieren
van de hoevebrouwerij - wel in bijna elke staat te verkrijgen, en de
Amerikaan telt er vlot tot 10 dollar (per consumptie) voor neer, stelt
hij. Van het witloofbier is al 6.000 liter gebrouwen. Hof ten
Dormaal produceert wekelijks 3.000 liter van alle soorten uit zijn
gamma. De ecologische brouwerij is uniek omdat het om een zogenaamde
gesloten keten gaat waar niets verloren gaat. Janssens gebruikt hop en
gerst van eigen teelt. De energie voor het brouwproces haalt hij uit
eigen gekweekt koolzaad, en bovendien verwerkt hij de draf (het
restproduct van het brouwen) nog eens tot veevoeder. (br.hln)
|