Duizend jaar oude Japanse culinaire tradities in gevaar
Vis is onmisbaar in de Japanse keuken. Het land haalt al duizend jaar
z'n voedsel uit de oceaan. Maar wat als dat voedsel radioactief blijkt
te zijn? Japan dumpte deze week een grote hoeveelheid radioactief water
in zee. Een oude culinaire traditie is plots met uitsterven bedreigd.
"Als dit nog erger wordt, weten we niet wat er zal gebeuren", zegt de
manager van een populaire sushiketen in Japan. Zijn restaurants
ontvangen een derde minder klanten sinds de aardbeving en de tsunami van
11 maart. Oorzaak is de angst voor radioactief voedsel door de kernramp
in de centrale van Fukushima. Al weken zou er radioactief water lekken
en naar de oceaan stromen. En deze week zag Tepco geen andere oplossing
meer dan het overtollige radioactieve koelwater gewoon in zee te dumpen.
De
Japanse bevolking bleef er de laatste weken al bij al opvallend rustig
bij. Maar nu er radioactieve stoffen in het zeevoedsel gevonden zijn,
groeit de nervositeit. In het begin van de week werd radioactief jodium
aangetroffen in een kleine vissoort, de konago of zandspiering. Op de
plaats van de vangst werd meteen een visverbod ingevoerd.
De
jodium-concentratie ligt 140.000 keer boven de limiet die de Japanse
overheid als veilig beschouwt. Daarnaast vormt de aanwezigheid van
cesium nog een groter gevaar. Volgens de Japanse visserijsector zal
niemand onveilige vis eten, aangezien die door lokale vissers niet meer
verscheept wordt. Toch is dat voor de klanten geen geruststelling en op
de markt van Tokio is de visverkoop sinds donderdag ernstig
achteruitgegaan.
De
gedachte aan besmet zeevoedsel boezemt de Japanse bevolking veel angst
in. Ze hebben daar historisch gezien ook alle reden toe. Zo is Japan het
enige land dat het slachtoffer is geworden van een nucleaire oorlog. En
in de jaren 50 en 60 werd Japan getroffen door een ramp voor de
volksgezondheid toen giftige stoffen in de oceaan terechtkwamen en
duizenden mensen aan kwikvergiftiging leden.
Sommige
restaurants komen creatief uit de hoek om hun klanten te overtuigen dat
de vis veilig is. "We denken er aan om geigertellers te voorzien", zegt
de manager van de sushiketen. Vissers uit het oosten van Japan zullen
mogelijk aan de westkust moeten gaan vissen, maar daar leven andere
soorten. Als de nachtmerrie straks werkelijkheid zou worden, zullen de
Japanners hoe dan ook hun eetcultuur moeten aanpassen.(br.hln - foto's epa- afp)
|