Daarom eet je beter zwarte paaseitjes
De paashaas is in het land en snoepers zullen dat geweten hebben. Wie
niet van het mandje met eitjes kan blijven, kiest maar beter voor de
pure exemplaren. Deze zijn helemaal niet zo slecht voor je gezondheid.
Wetenschappelijke studies laten er geen twijfel over bestaan: de pure
chocolade bevat een hele rits aan goede eigenschappen die niet te vinden
zijn bij melk-, witte of gevulde chocolade.
1. Zwarte chocolade verlaagt het slechte cholesterolpeil.
Deze gaat aderverkalking en de vorming van stolsels in het bloed tegen.
Twee brokjes pure chocolade eten met een hoog cacaogehalte dringt hoge
bloeddruk terug, doordat het de bloedvaten ontspant.
2. Chocolade is een belangrijke leverancier van mineralen, essentiële aminozuren en polyfenolen. De
pure variant bevat zelfs meer antioxidanten dan blauwe bessen en groene
thee. Zo wordt zelfs gedacht dat chocola de werking van insuline bij
diabetici zou verbeteren.
3. Ook je hersenen
varen wel bij een stukje pure verwennerij. Kenners beweren dat chocola
gunstig is voor de bloedstroom in het brein en hierdoor de kans op
dementie verkleint. Andere onderzoeken melden dan weer dat het goed is
tegen hoestklachten en diarree helpt voorkomen.
4. Of chocolade acné geeft,
is nog maar de vraag. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat het
eerder de huid reinigt. Daardoor zouden tijdelijke acneklachten net
ontstaan.
5. Eén niet onbelangrijk nadeel: chocolade bevat een bom aan calorieën.
Het suikerpeil en de hoeveelheid verzadigde en onverzadigde vetten is
niet miniem. Wees matig met het veroberen van al dat lekkers: per 100
gram neem je ongeveer 500 calorieën binnen.
|