Zout is goed voor je: verlaagt zelfs kans op hartaanval
Een zoutrijk eetpatroon zou niet zo slecht zijn als eerder werd
gedacht. Het kan zelfs de kans op een hartaanval beperken, zo blijkt uit
een achtjarige studie aan de universiteit van Leuven.
De onderzoekers gebruikten cijfers uit twee verschillende studies bij in
totaal ongeveer 3.700 Europeanen, hun zoutconsumptie werd gemeten via
urinestalen. Professor Jan Staessen en zijn collega's deelden de
deelnemers in drie verschillende groepen op: degenen met de hoogste en
laagste zoutopname en degenen met een gemiddelde consumptie. Niemand van
de deelnemers had een hartziekte bij het begin, twee derde had een
normale bloeddruk. Na acht jaar bekeken ze wie hartziekten hadden en wie
een hoge bloeddruk. De kans op hart- en vaataandoeningen was niet
anders in de drie groepen.
Sterfte Deelnemers
met de laagste consumptie van zout hadden het meeste kans om te sterven
aan een hartziekte (4 procent), de mensen met de hoogste opname hadden
het minste risico (minder dan een procent). Bij alle groepen kampte een
kwart meer met een hogere bloeddruk aan het einde van het onderzoek dan
aan het begin. Professor Staessen: "Het beperken van je zoutopname
blijft nog steeds een goed idee voor mensen met een hoge bloeddruk of
degenen met eerdere hartproblemen."
Hoeveel mag? De
gemiddelde volwassene neemt 9 gram zout per dag op, dat is 50 procent
meer dan de aanbevolen hoeveelheid. Baby's en kinderen mogen minder
opnemen, aangezien hun nieren nog geen grote hoeveelheden aankunnen.
Voorgaande proeven toonden aan dat je bloeddruk daalt wanneer je minder
zout opneemt, maar onderzoek moet nog aantonen of dit leidt tot een
betere hartgezondheid bij de brede bevolking.
|