Koffie voorkomt prostaatkanker
Mannen die koffie drinken, lopen een kleiner risico op prostaatkanker
dan niet-koffiedrinkers, blijkt uit een omvangrijke studie van de
Harvard School of Public Health.
De onderzoekers volgden tussen 1986 en 2008 een groep van 47.911
Amerikaanse mannen, die iedere vier jaar meldden hoeveel koffie ze
dronken. Prostaatkanker bleek 20 procent minder voor te komen onder
mannen die hadden aangegeven dat ze meer dan zes koppen koffie per dag
dronken, dan bij degenen die helemaal geen koffie dronken.
Het
meest dodelijke type prostaatkanker bleek zelfs 60 procent minder voor
te komen bij de veelvuldige koffiedrinkers. Onder de onderzochte groep
mannen die een tot drie koppen per dag dronken, kwam de ernstigste vorm
van de ziekte 30 procent minder voor.
Onderzoekster
Lorelei Mucci zegt dat haar onderzoek het omvangrijkste tot nu toe is
geweest naar het verband tussen koffie en prostaatkanker, in de VS de
meest voorkomende soort kanker.
Cafeïnevrije
koffie blijkt hetzelfde effect te hebben als gewone koffie. De
onderzoekers zoeken de verklaring vooral in de aanwezigheid van
antioxidanten in koffie. Die zitten overigens ook in groenten en fruit.
|