Druiven vroeger rijp na warme lente in Champagnestreek
Na twee zonovergoten maanden in de Franse regio Champagne-Ardenne
stellen champagneboeren vast dat de druivenrijping drie weken voor op
schema zit. Ze verwachten een vroegtijdige oogst rond 25 augustus.
"De bloei van de wijngaarden staat, in vergelijking met een normaal
jaar, al drie weken verder", aldus Dominique Moncomble, directeur van de
technische dienst van het Comité interprofessionel des vins de
champagne (CIVC).
De wijnoogsten in de champagnestreek beginnen
volgens hem gemiddeld 93 dagen na de bloei. "Zonder klimatologische
catastrofes zouden we de oogst moeten kunnen starten in de laatste helft
van augustus", legde hij uit. "Deze situatie is ongewoon voor
de champagnestreek, waar we normaal pas midden september beginnen te
oogsten. Dit is geen indicatie voor de kwaliteit van de oogst",
benadrukte hij. Vijf graden warmer Volgens
Météo-France waren de maanden maart en april uitzonderlijk zonnig in de
regio Champagne-Ardenne. De maximumtemperaturen lagen vijf graden hoger
dan normaal. "De warmte is goed voor de gezondheidstoestand van
de wijngaarden en de droogte beïnvloedt de planten niet, want zij hebben
lange wortels en halen het water diep onder de grond", onderstreepte
Moncomble. In 2003 heerste in Frankrijk een hittegolf en begon
de oogst eind augustus. De champagneboeren werden toen op snelheid
gepakt door een uitzonderlijk snelle rijping van de wijngaarden. Ze
hadden met spoed een ploeg van druivenplukkers moeten samenstellen. Niet
gemakkelijk, want velen waren nog op vakantie. "Champagnehuizen
en wijnboeren zullen zich door deze vroege waarschuwing beter kunnen
organiseren en seizoensarbeiders op tijd kunnen verwittigen", aldus het
CIVC. (br.hln)
|