Het verborgen gevaar van de brooddoos
Wat kan er misgaan met een brooddoos? Niets toch? Verse
boterhammetjes, een stuk fruit of rauwe groentjes, misschien een snoepje
die de liefhebbende mama of papa meestuurt: het is een (bijna)
evenwichtige maaltijd voor zoon- of dochterlief (of jezelf). Maar er is
één groot probleem: de inhoud is niet meer zo gezond op het moment het
opgegeten wordt.
De grote schuldige is de bewaartemperatuur van de brooddoos: in de
boekentas, handtas of op het bureau. Dat doet de temperatuur is de doos
stijgen tot een temperatuur die een gevaar kan inhouden voor de
gezondheid.
Dat bleek uit een
Amerikaanse studie van 700 brooddozen in kleuterscholen. 97 procent van
de vleeswaren, 99 procent van de zuivel en 99 procent van de groenten
werden op een onveilige temperatuur bewaard.
Van de 1361
voedingsmiddelen waren er maar 22 veilig om te eten. Nochtans bevatte de
helft van de brooddozen een ijspack en werd 12 procent in koelkasten
bewaard. De temperatuur werd genomen anderhalf uur voor lunchtijd.
Gevaarlijke
bacteriën, zoals e.coli, salmonalla en stafylokokken, vermenigvuldigen
zich al bij temperaturen van 4 tot 60 graden. De meeste voeding werd
bewaard op 18 graden (kamertemperatuur dus). Volgens de
voedingsvoorschriften mag voeding niet langer dan twee uur op die
temperatuur bewaard worden, of het moet worden weggegooid.
Het
gevolg van deze onveilige brooddozen is dat kinderen jonger dan 5 jaar
vijf keer zo vaak voedselvergiftiging oplopen dan volwassenen. "Voor
kinderen is het extra gevaarlijk omdat hun immuunsystemen zich nog niet
hebben aangepast aan deze ziekten. We hopen dat de mensen hun ogen
openen en dit probleem aanpakt", aldus onderzoeker Fawaz Almansour van
de universiteit van Texas.
De onderzoekers gaven deze tips mee voor een veilige lunch: - Bewaar de brooddoos in een voldoende gekoelde koelkast - Gebruik geen mayonnaise: dit bederft te snel - Stop de boterhammen niet in een zakje: dit kan voorkomen dat ze afkoelen - Steek een bevroren fruitsapje of water bij de boterhammen voor extra koelte.
|