"Vlees eten haalt het slechtste in de mens naar boven"
"Vlees eten haalt het slechtste in de mens naar boven. Mensen die
graag vlees eten zijn egoïstischer, minder sociaal en 'hufteriger'". Dat
concluderen drie Nederlandse hoogleraren uit Tilburg en Nijmegen, die
verschillende onderzoeken hebben gedaan naar de psychologische betekenis
van vlees en vlees eten.
Carnivoren voelen zich superieur aan anderen, zeggen de professoren; zij
denken dat vegetariërs en flexitariërs - mensen die één of meer dagen
in de week geen vlees en/of vis eten - beter in hun vel zitten en minder
eenzaam zijn.
De onderzoeken zijn gedaan door economisch
psycholoog Marcel Zeelenberg, consumentenwetenschapper Diederik Stapel
van de Universiteit van Tilburg en sociaal psycholoog Roos Vonk van de
Radboud Universiteit, die overigens tevens lid is van de Partij voor de
Dieren en voormalig voorzitter van de actiegroep Wakker Dier.
In
een studie werd een groep proefpersonen onzeker gemaakt. Daarna moesten
zij kiezen of ze een biefstuk, een omelet of vis wilden eten. In de
onzekere groep koos 60 procent voor de biefstuk, terwijl in een
controlegroep maar 20 procent het vlees prefereerde. Bij een ander
onderzoek kregen sommige mensen een plaatje van een biefstuk te zien en
anderen een afbeelding van een koe of een boom. Degenen die de biefstuk
hadden gezien, reageerden daarna bij meerkeuzevragen egoïstischer, aldus
de hoogleraren.
"Vleeseters denken meer in termen van dominantie
en de baas zijn. Vlees eten is een manier om je te verheffen boven
anderen", zo stelt Vonk. (br.hln)
|