NIEUW: Blog reclamevrij maken?
Over mijzelf
Ik ben Helga
Ik ben een vrouw en woon in Denderleeuw (Belgie/Vlaanderen) en mijn beroep is secretaresse (tegenwoordig heet dat assistant...).
Ik ben geboren op 24/07/1960 en ben nu dus 57 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Wandelen, reizen, lezen, computeren, en ik volg graag voetbal- en wielerwedstrijden.
Deze profielfoto is genomen in Chileens PatagoniŽ.
Foto
Categorieën
 • Denderleeuw (5)
 • Eendracht Aalst (246)
 • Hamburger SportVerein (275)
 • Pelgrimtocht Santiago de Compostela (12)
 • Per(r)ongeluk (17)
 • Reisduif (20)
 • Vichte-Dhron (1)
 • Wandelen (358)
 • Inhoud blog
 • Per(r)ongeluk - 01.07.2017 - 31.12.2017
 • SC Eendracht Aalst: Seizoen 2017-2018: E. Aalst - Patro Eisden M.
 • Hamburger SV: Seizoen 2017-2018: Schalke 04 - HSV
 • Vredestocht - Tocht voor het goede doel, georganiseerd door WSV De Kadees vzw
 • SC Eendracht Aalst: Seizoen 2017-2018: KSV Oudenaarde - E. Aalst
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Mijn favorieten
 • seniorennet.be
 • Helga's fotoalbums1
 • Helga's fotoalbums2
 • WSV De Sportvrienden vzw
 • Aktivia, de wandelfederatie
 • Marching, de elektronische wandelagenda
 • Website van Etienne & Nelly
  Zoeken in blog

  Foto
  goegestapt

  17-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Per(r)ongeluk - 01.07.2017 - 31.12.2017

  17.11.2017: De kogel is door de kerk (of moskee, of synagoge, of tempel of wat dan ook), de plenaire Kamer heeft donderdagnacht de gegarandeerde dienstverlening bij het spoor goedgekeurd. Het wetsontwerp maakt een minimale dienst in geval van een staking mogelijk (mogelijk! Dus niet vanzelfsprekend?). De meerderheid stemde voor, PS, SP.A, Ecolo-Groen en PVDA (partijen die werkvolk minder belangrijk vinden dan wie niet - meer - werkt) waren tegen, terwijl de rest van de oppositie zich onthield. De vakbonden zijn natuurlijk fors gekant tegen het ontwerp. Ze zien er een aanslag op het stakingsrecht in (dat stakingsrecht, wanneer in gebruik genomen, is een aanslag op de voorafbetaalde rechten van de klant/reiziger). De asociale vakbond (ACOD Spoor) zal onderzoeken of hij het besluit van de regering juridisch kan aanvechten. De juristen van de vakbond buigen zich nog over die kwestie.

  Praktisch nu: als de staking maar 1 dag duurt, moeten de werknemers ten laatste 72 uur op voorhand aangeven of ze mee staken. Als er meerdere dagen gestaakt wordt, geldt dat ook, maar de werknemers zijn dan niet verplicht zich daar de hele stakingsperiode aan te houden. Wie eerst beslist had niet te staken, maar dit vanaf een bepaalde dag wel wil doen, moet dat 72 uur op voorhand aangeven. Wie het werk tijdens de staking weer wil hervatten, krijgt 48 uur de tijd om dat aan de directie mee te delen. Minister Bellot zegt nog dat treingebruikers ten laatste 24 uur voor het begin van de staking moeten worden ingelicht (via de app die ik al geïnstalleerd heb op de smartphone?) over het treinaanbod en over de modaliteiten van het vervoersplan dat wordt uitgevoerd. Hij hoopt dat de gegarandeerde dienstverlening bij stakingen begin 2018 in werking zal zijn. Allez, de asocialen kunnen dat dan eens uitproberen...

  16.11.2017: Toen ik vanmorgen in 't station van Denderleeuw aankwam, waren beide loketten gesloten. Waren de loketbedienden nog onderweg met een trein in vertraging? Of was er een andere reden? Het loketpersoneel van de NMBS in Brussel dreigt heel binnenkort het werk neer te leggen uit onvrede met de strengere eisen rond hun aankomst- en vertrekuren op het werk. Dat zegt de socialistische vakbond, afdeling Brussel, donderdag in een persbericht. Volgens ACOD Spoor zijn de eisen van de directie sinds 1 november verstrengd. De directie zou nu een zero tolerance-beleid hanteren. Concreet moet de loketbediende die werkt van 6 tot 14 uur, stipt om 6 uur zijn dienst kunnen starten (er zullen nog wel werkvloeren zijn waar de werknemers stipt op tijd dienen te zijn...). Voor sommigen die heel vroeg beginnen en de trein nemen, betekent dit dat ze soms al 40 minuten op voorhand op hun werk aankomen. Voor forensen maakt het niet uit wanneer ze op hun werk aankomen, als ze maar betalen...

  14.11.2017: Het heeft gisteren tot na 10 uur geduurd eer de treinen opnieuw reden tussen Aalst en Denderleeuw. Vanavond (of vannamiddag, 't is maar hoe je 't bekijkt) was er blijkbaar onverwacht veel volk voor de trein naar Zottegem-Oudenaarde: al vanaf Brussel Centraal moesten reizigers blijven staan bij gebrek aan zitplaats. Nu weet ik weer waarom ik de trein neem in Brussel Noord en dus ongeveer 10' langer in de trein blijf: ik kan tenminste zitten. 

  13.11.2017: Afgelopen weekend werd gewerkt aan de sporen tussen Aalst en Denderleeuw en de treinen werden vervangen door bussen. Vanmorgen waren de werken blijkbaar nog niet helemaal ten einde, zodat de trein naar Brussel - Tongeren al klaar stond in het station. Dikke, brute pech voor mensen die van verder in het westen vertrokken, want zij moesten nog vroeger vertrekken om tijdig op hun bestemming te geraken. Maar een geluk voor mij en de anderen die de trein konden nemen, want die hadden een zee van plaats. Nu weet ik weer waarom ik eigenlijk naar Denderleeuw kwam wonen. 

  09.11.2017: De officiële stiptheidscijfers van de NMBS zijn te globaal, en ze komen niet overeen met de ervaring van de reizigers. Dat vinden TreinTramBus, Test-Aankoop, Navetteurs.be en Inter-Environnement Wallonie. Navetteurs.be werd opgericht toen wijlen Michel Daerden zaliger nog vervoersminister was. In die periode gooide de NMBS de dienstregeling helemaal om en dat was een puur fiasco. Doch dit geheel terzijde. De afgelopen twaalf maanden hebben de organisaties zelf stiptheidscijfers gepubliceerd die gebaseerd zijn op vertragingsattesten van de spoorgroep. ie zijn veel gedetailleerder. De reiziger kan alle gegevens raadplegen van de treinen waarmee hij of zij reist op een aantal veelgebruikte routes. Waar de NMBS stiptheidscijfers over lange verbindingen geeft, hebben zij kortere trajecten genomen. Zo lag het officiële stiptheidscijfer in september op de lijn Oostende-Eupen op 80,1 %, terwijl dezelfde treinen tussen Gent en Brussel-Centraal met 66,34 % veel minder stipt zijn. De treinen kunnen hun vertraging bijvoorbeeld verder op hun lijn inhalen. De verenigingen vinden dat de stiptheid tijdens de spitsuren onvoldoende is. Tot de belangrijkste oorzaken van vertragingen horen vooral problemen in verband met de signalisatie (20,5 %), overwegen (17,3 %), spoorlopers (16,3 %), materieel (11,2 %) of wissels (6,2 %). Dus voor 83,7 % ligt het aan de NMBS of Infrabel. Die is het daar natuurlijk niet mee eens. ˜Onze meetmethode is wetenschappelijk vastgelegd en levert de enige, juiste stiptheidscijfers op", durft woordvoerder Baeken beweren. Dat Infrabel enkel de globale stiptheidscijfers communiceert, is volgens hem bovendien niet juist. Zo worden bijvoorbeeld ook cijfers op de lijn tussen Oostende en Brussel gegeven, onderverdeeld in ochtendspits, avondspits, weekends en daluren. Maar 5' vertraging telt daar niet mee, bij bovenvermelde verenigingen wellicht wel.

  03.11.2017: In 2016 waren er in totaal 837 gevallen van geweld op treinbegeleiders. In vier op de tien gevallen werden de daders gevat, maar in slechts 17 gevallen, of net 2 %, werd overgegaan tot een vervolging met burgerlijke partijstelling. Meer dan de helft zijn bedreigingen (311) en beledigingen (170), maar er werden ook 135 feiten van slagen en verwondingen en 211 lichte geweldplegingen vastgesteld. Pas (parlementslid voor Vlaams Belang) ziet in een persbericht de ˜talloze vertragingen" als een reden voor heel wat agressie. "Maar dat mag nooit een argument zijn om over te gaan tot agressie tegenover mensen die hun beroep zo goed mogelijk, en vaak in moeilijke omstandigheden, moeten verrichten. Wie die rode lijn overschrijdt, moet bestraft worden." Bedoelt ze nu dat het forensen zijn die de treinbegeleiders fysiek aanvallen? Geweld tegen het treinpersoneel is blijkbaar geen prioriteit voor het gerecht of de NMBS. Die laatste stelt zich immers alleen maar burgerlijke partij, wanneer het slachtoffer dat ook doet. De NMBS heeft misschien liever dat er een staking uitbreekt dan dat ze juridische steun biedt aan haar personeel. Trouwens, onlangs waren weer twee mediatieke incidenten gebeurd, niet door normale mensen die de trein van en naar de standplaats van hun werk nemen, maar door spoorhooligans.

  02.11.2017: Als treinen tijdens de daluren in een redelijk kalme week (wegens herfstvakantie) al niet meer stipt kunnen rijden, hoezo zouden ze dat tijdens de spitsuren kunnen doen? De trein van Antwerpen Crl (ik was naar de boekenbeurs) kwam in Brussel Noord met 14' vertraging aan, en natuurlijk miste ik de aansluiting naar Denderleeuw, dus de treinreis plus wachttijd in Brussel Noord duurde zowat 2 uur in plaats van ongeveer anderhalf.

  31.10.2017: Oorzaken voor vertragingen elders zoeken, dat kunnen ze goed bij de NMBS en De Standaard helpt nu een handje. September 2017 was een slechte maand voor de stiptheid van de treinen in ons land. Dat is in grote mate te wijten aan het zinkgat in Brussel-Schuman waarbij een spoortunnel onder water liep. Het zinkgat heeft geleid tot alles bij elkaar 14.173 minuten vertraging en het schrappen van 265 treinen in de periode dat het spoorverkeer onderbroken was of moeizaam verliep, van 7 tot 28 september. Naast dat zinkgat met de eruit voortvloeiende wateroverlast waren er nog enkele belangrijke incidenten die tot vertragingen hebben geleid, met name een daad van vandalisme in Sint-Katharina-Lombeek op 4 september, technische storingen in Lier op 30 september en in Ruisbroek op 4 september, spoorlopende kinderen in Ruisbroek op 27 september en een persoonsaanrijding in Hansbeke op 26 september. Reden in september 2016 nog 89,9 % van de treinen "stipt" (dat wil zeggen met minder dan 6 minuten vertraging, maar dat is kletskoek voor mensen die hun aansluitende trein misten) dan was dat vorige maand gezakt naar 87,2 %. Kijken we naar de 10 belangrijkste stations van ons land, dan blijkt alleen het station van Charleroi-Zuid anderhalf procent aan stiptheid gewonnen te hebben, maar in de negen andere stations zagen reizigers en pendelaars hun trein heel wat minder stipt verschijnen aan het perron, met als uitschieter Leuven, waar de stiptheid zakte van 92,8 % vorig jaar naar 87,6 % nu in september. In Wallonië moesten de reizigers in Namen het meest geduld oefenen, want de stiptheid zakte er van 88,5 % in september vorig jaar naar 81,2 % in september van dit jaar. In totaal werden 1.515 treinen afgeschaft, heel wat meer dan de 1.052 in september vorig jaar.

  28.10.2017: Iemand bij de NMBS heeft mijn bericht van gisteren gelezen? In de krant staat te lezen dat de raad van bestuur gisteren ook een investeringsprogramma van 3,2 miljard euro goedkeurde voor de volgende vier jaar. Dat bevestigt de eerder geplande aankoop van de dubbeldektreinen, dus meer zitplaatsen. Er komen ook 10.000 bijkomende parkeerplaatsen (dat brengt ook op). Elk jaar worden in zeven bijkomende stations de perrons verhoogd, wat niet slecht is wanneer je een flinke reiskoffer bij hebt...

  27.10.2017: Blijkbaar heeft niet iedereen bij de NMBS naar Mw Dutordoir geluisterd toen ze ruim een week geleden verzuchtte dat de treinen stipter moeten rijden en reiscomfort moeten bieden aan de pendelaars. Vanmorgen was de trein naar Tongeren geen dubbeldekker dus stonden al reizigers recht toen die trein het station van Denderleeuw binnenreed. In Denderleeuw stond dus 1 reiziger voor elke 2 die konden zitten. Vannamiddag dan kwam de trein naar Zottegem met 7' vertraging in Brussel Noord en tegen dat hij in Denderleeuw was, waren er al 5' bij gekomen. Treinen rijden blijkbaar ook in file, als er een eerdere trein niet kan doorrijden, houdt die andere treinen op (dat kwam door een persoonsongeval tussen Aalst en Gent).

  23.10.2017: De NMBS zal geen wifi aanbieden in haar treinen. Dat heeft de nieuwe ceo van het spoorbedrijf, Mw Dutordoir, gezegd. Het is te duur en de telecomoperatoren hebben haar bevestigd dat het hele spoornet tegen eind 2018 volledig gedekt zal zijn door 2G, 3G en 4G. Vorig jaar waren er drie maanden lang testen met mobiel internet op de trein. Reizigers konden gratis wifi uittesten in twee eersteklassewagons op de lijn Eupen-Oostende (behoorlijk discriminerend, alsof in tweede klasse niet gewerkt wordt, alleen gegamed of filmpjes gekeken). Na de test klonk het dat de NMBS bezig is met de uitwerking van een businessmodel rond wifi in de trein, maar nu heeft Dutordoir dus te kennen gegeven dat het er niet meer van komt. In verschillende Belgische stations is er momenteel wel al draadloos internet beschikbaar via de wifi-hotspots van de telecomoperatoren Telenet en Proximus, maar de NMBS werkt ook aan een eigen wifi-aanbod voor de grootste stations. Hopelijk is Denderleeuw daar ook bij, met 9 sporen even groot als Luik-St-Guillemin (maar qua architectuur zonder zoveel/enige uitstraling).

  18.10.2017: Dutordoir was heden snoeihard voor eigen NMBS: spoormannen praten niet met elkaar, het HR-beleid is verwaarloosd en de informatica is voorbijgestreefd. Dutordoir maakte brandhout van het personeelsbeleid dat haar voorgangers gevoerd hebben: pijlers die fundamenteel zijn om het bedrijf te transformeren werden te lang verwaarloosd of zelfs genegeerd. Een volwaardig HR-management, een rigoureus beheer van de kostbare euro's die ter beschikking worden gesteld, een werkelijke focus op de klant en de mobilisatie van de medewerkers rondom een gemeenschappelijke visie, gemeenschappelijke waarden en prioriteiten, en dat op alle niveaus van de onderneming. Het directiecomité schuift vijf prioriteiten naar voren: veiligheid, klanttevredenheid, hr-beleid, efficiëntie en gezonde financiën. Er komt onder meer een betere routeplanner en treinen zullen live te volgen zijn in een app, zoals die vandaag ook al voor vliegtuigen bestaat (en voor de bussen en metro's van de MIVB). In de treinen zal ook meer informatie op de schermen staan. Ze stipte aan dat in 2017 voor het eerst sinds lang de schuld stabiliseert, en kondigde ook aan dat het ambitieuze investeringsplan 2018-2022 klaar is. Een onderdeel daarvan is om de kantoren rond het Brusselse Zuidstation te reorganiseren.  Klanten zijn tevreden als ze zitten in comfortabele treinen die volgens het boekje rijden (maar ik denk dat Dutordoir dat al weet).

  Over communicatie met de reiziger gesproken: in het station van Denderleeuw hangt een nieuw elektronisch bord, dezelfde zoals in b.v. Brussel Noord.

  18.09.2017: Vanaf 10 december breidt het spooraanbod uit met 5,1 %. Dat heeft minister van Mobiliteit Bellot (MR) maandag verklaard op de RTBF-radio. Hij kondigde er ook aan dat volgend jaar grote werken starten om het Gewestelijk Expresnet (GEN) rond Brussel af te ronden. De voornaamste verbeteringen zijn: 1) Meer treinen in en rond grote steden (Brussel, Antwerpen, Gent, Luik en Charleroi), 2) Vlottere verbindingen en betere overstapmogelijkheden (De reistijd voor de honderd drukste verbindingen vermindert met gemiddeld 3%. Bovendien worden de overstapmogelijkheden per uur opgetrokken met gemiddeld 20%) en 3) Betere aansluitingen op bus, tram en metro.

  Voor mij is het 's namiddags slechter geworden: de trein in Brussel Noord naar Zottegem - Oudenaarde, die nu nog om 17:15 uur vertrekt, doet dat vanaf 11 december al om 17:12. Mis ik die, dan moet ik meteen 16' wachten op de volgende trein die Denderleeuw aandoet (17:28, zoals nu)... Of ik moet hem (lijn S3, trein 2288) in Brussel Centraal kunnen halen. 's Morgens wordt het dan weer beter: er is minder tijd te wachten tussen de treinen naar Brussel: de trein die verder naar Dendermonde rijdt (ik laat die rijden, tenzij de trein die verder naar Tongeren rijdt veel vertraging heeft of afgeschaft is), vertrekt om 07:21, en mocht er na aankomst in Denderleeuw ineens iets schelen aan de trein naar Tongeren (zoals onlangs toen hulpdiensten moesten opgetrommeld worden), moet ik geen 17 doch 7 minuten wachten op de volgende.

  15.09.2017: Treinreizigers konden urenlang geen biljetten kopen aan de ticketautomaten in de treinstations van de NMBS. Wie nog een ticket moest aanschaffen kon terecht op de andere verkoopskanalen: de website, de NMBS-app of aan het loket. De extra toeslag van 7 euro die je normaal betaalt als je je biljet nog op de trein zelf moet kopen, verviel zolang de automaten niet werkten. 't Zou er nog aan mankeren...

  08.09.2017: Als de socialistische vakbonden hun gelijk halen, kunt u op 10 oktober beter niet met de trein reizen, heeft u geen journaal op Een en blijft uw brievenbus leeg (hopelijk geldt dat dan ook voor ongeadresseerde publiciteit). Doorn in het oog is de beoogde minimale dienstverlening voor de NMBS. "Regeringspartijen doen denigrerend over de inzet van het personeel en zetten bewust een beeldvorming van profiteurs en prutsers op", luidt het. De dienstverlening is ook zonder staking veelal minimaal.  "Wij bieden onze verontschuldigingen aan de reizigers die geconfronteerd worden met de acties", zei het ACOD Spoor nog. Ze mogen hun "Zidaneske" excuses steken waar de zon nooit schijnt. Premier Michel is ook niet te spreken over de staking die de socialistische spoorbond heeft aangekondigd voor 10 oktober. Indien de actie er komt, dan "gijzelt" de vakbond de pendelaars, stelde de premier vrijdag na afloop van de ministerraad. Sympathiek, maar ik denk dat "besteelt" toch correcter is. Indien er geen trein rijdt, stapt dus ook niemand in en die riskeert dan ook niet dat hij niet meer weg kan. Maar de meeste slachtoffers van de staking hebben een vervoersbewijs dat over een zekere periode geldig is, en dus ook op 10 oktober. Het ACV wacht nog af met plannen voor acties, en dat hoeven niet eens stakingen te zijn.

  07.09.2017: Wegen die instorten omdat een lekkende riolering hun fundering heeft weggespoeld: we kunnen ze in de toekomst vaker verwachten, dat schrijft De Standaard vandaag. En zo geschiedde. Voor de tweede keer in iets meer dan een week is een zinkgat verschenen in het Brusselse gewest. Dat meldt de Facebookpagina PolCon. Een week na het zinkgat op het Kardinaal Mercierplein (bij dat zinkgat lag het aan een lek in een waterafvoerpijp), dicht bij het Centraal-station, werd de Leuvensesteenweg in Sint-Joost-ten-Node getroffen. En dat hebben mijn collega's en ik op 't werk ondervonden, want wij hadden een paar uur geen leidingwater. Maar dat heeft niets met de treinen te zien. En dit wel: de precieze oorzaak van het zinkgat is voorlopig onduidelijk. Al raakte door de instorting wel een waterleiding beschadigd, waardoor er een waterlek is ontstaan. Dat water veroorzaakte een overstroming veroorzaakt in de treintunnel tussen de stations Brussel-Noord en Brussel-Luxemburg. Het water is niet afkomstig van regen, volgens de NMBS ligt een waterlek aan de oorzaak. Infrabel bevestigt dat het om een breuk gaat. "We zijn het slachtoffer geworden van een breuk in de waterleiding", aldus Infrabel-woordvoerder Petit aan Het Nieuwsblad. "Het betreft een externe oorzaak, maar we zitten hiermee wel dagenlang in de problemen", aldus Petit. Bij het incident vielen geen slachtoffers. De problemen op spoorlijn 161 zullen nog meerdere dagen duren, laat NMBS-woordvoerder Crols weten. Ze zullen donderdag ook een zware impact hebben op de avondspits. De NMBS leidt de treinen naar Luxemburg en Namen om via Leuven. De reizigers wordt aangeraden de NMBS-website of app te raadplegen om hun reis te plannen. 

  06.09.2017: Om de pendelaars te troosten, de NMBS heeft door stakingen de voorbije drie jaar 30 miljoen euro aan inkomsten mislopen. Tenslotte zijn de pendelaars gewoonlijk niet de reden of aanleiding tot stakingen. (als het om een regionale of lokale staking gaat, is agressie tegen spoorwegpersoneel meestal de reden, en pendelaars zijn niet agressief, de daders zijn notoire zwartrijders). De opeenvolging aan spooracties in het voorjaar maakte van 2016 een van de zwaarste stakingsjaren. De NMBS verkocht toen voor 14,8 miljoen euro minder tickets. Alleen al in mei verloor het spoorbedrijf vorig jaar 7,4 miljoen euro. De socialistische vakbond ACOD plant op 10 oktober een nieuwe staking. Die kan voor de NMBS een nieuw inkomensverlies van 2 miljoen euro betekenen, en die staking gaat niet eens om besluiten van de NMBS-top...

  04.09.2017: De zomervakantie is voorbij voor de NMBS en 't was er aan te zien, vanmorgen. Toen ik in 't station van Denderleeuw aankwam, stonden al behoorlijk wat treinen met vertraging aangekondigd, gelukkig die voor Brussel - Tongeren niet. Blijkbaar liepen er personen op de sporen bij Kortrijk. Dat kan toch de reden niet geweest zijn voor de omweg die de trein naar Brussel - Tongeren (waar meer volk voor was dan gebruikelijk) maakte. Maar de intercom in de trein was, zoals dikwijls, van onverstaanbare kwaliteit. De trein kwam met 23' vertraging aan in Brussel Zuid.

  01.09.2017: Vanaf 2 oktober zullen de loketten in 33 stations in België minder vaak bemand zijn. De NMBS heeft beslist om ze 's namiddags en/of tijdens het weekend te sluiten, omdat reizigers hun ticket steeds vaker kopen aan een automaat. Daardoor is het aantal transacties per uur aan de loketten op bepaalde momenten onder een aanvaardbaar minimum gezakt. Een vicieuze cirkel die de dienstverlening minimaliseert, en binnen enkele jaren wellicht zal resulteren tot de totale sluiting van de loketten, zoals in Erembodegem (en Haaltert als ik me niet vergis?). En wat als die automaat in een onbemand station defect is? Wordt de reiziger op zijn woord geloofd door de treinbegeleider, of rekent die een boete aan die de reiziger dan maar moet zien te recupereren? Een geluk dat Denderleeuw over een groot en drukbezocht station beschikt... Het nabije Liedekerke zal zijn loketten tijdens het weekend gesloten zien, hetzelfde geldt voor Ninove. Op weekenddagen kan je 's namiddags niet meer aan het loket terecht in o.a. Geraardsbergen en Zottegem. In de week zullen de loketten 's namiddags niet langer open zijn in o.a. Binche, Tubeke en Welkenraedt (waar ik vroeger al eens kwam in het kader van een langere afstandstocht, al bereikte ik Tubeke niet met de trein).

  30.08.2017: Iedereen op perron 2 was al ingestapt in de trein naar Brussel (en verder tot Tongeren) toen werd omgeroepen dat het vertrek voor onbepaalde tijd uitgesteld werd vanwege een interventie van hulpdiensten. Enkele minuten later riep de treinomroepster om dat, wie wou, kon overstappen naar de trein naar Schaarbeek aan perron 4. De meeste reizigers deden dat ook, gelukkig ging het daar om een dubbeldekker zodat ik bij de "goeien" was en een zitplaats kon bezetten.

  De asociale spoorbond ACOD roept op tot 24-urenstaking op dinsdag 10 oktober (die staking begint dan op maandagavond, 22 uur). De staking kadert in de reactiedag die dinsdag al werd aangekondigd. Dinsdag gaf ACOD al te kennen dat er in het najaar acties komen in de hele openbare sector, gevolgd door een reactiedag. De vakbond wil zo protesteren tegen het rechtse regeringsbeleid, gericht op de afbouw van de openbare diensten (waar die vakbond vlijtig aan meedoet). Ook de spoorbond doet zoals mocht verwacht worden daaraan mee en kondigt een staking aan zodat alle werknemers bij het spoor daaraan kunnen deelnemen. Doorn in het oog is de beoogde minimale dienstverlening voor de NMBS. Hahaha! Die is nu al minimaal.  Daarnaast veroorzaakt ook de vernieuwde oproep voor een liberalisering van het spoorwegnet voor wrevel bij de vakbonden. Had ik het niet gedacht (zie twee alinea van mijn bericht van gisteren)? Groen heeft begrip voor de stakingsaanzegging van het ACOD, maar roept de socialistische spoorbond op de reizigers niet te treffen en een betaalstaking te organiseren (terwijl de meeste reizigers een treinkaart, alias abonnement, hebben...). Vicepremier De Croo van de Open VLD vindt de aangekondigde staking volstrekt onaanvaardbaar. Minister van Mobiliteit Bellot vindt de staking betreurenswaardig. Mw Dutordoir heeft blijkbaar nog geen reactie gegeven aan De Standaard. Bellot wijst op de inspanningen die gedaan worden voor het spoor. "In december verhogen we het totale spooraanbod met 5 procent nadat we in december 2016 al 78 extra voorstedelijke treinen lieten rijden. Dit is de grootste toename in 20 jaar. We hebben bovenop het investeringsplan 1 miljard extra vrijgemaakt om te investeren in het extra uitbreiden van de spoorweginfrastructuur. Er is voor 1,3 miljard euro geïnvesteerd in een eerste schijf nieuwe, comfortabele treinen." Maar dat is ten gunste van de reiziger, niet van de vakbonden en hun leden, hé? 

  29.08.2017: In juli reed 92,2 % van de passagierstreinen op tijd of met een vertraging tot zes minuten. De stiptheid ligt daarmee een fractie onder die van juli 2016 (92,9 %) maar een stuk boven juni 2017 (87,3 %). Dat zal wel, er rijden minder treinen in juli (en augustus) want bij de NMBS rijden de treinen alleen voor studenten (en toeristen). Over het ganse jaar bedraagt de globale stiptheid van het binnenlands reizigersverkeer 89,7 %, tegen 90,2 % over dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers die spoorwegmaatschappij NMBS en spoornetbeheerder Infrabel dinsdag hebben bekendgemaakt. In juli werden 1.147 treinen afgeschaft, of 1,1 % van het totaal aantal treinen. Juli 2016 was in dat opzicht vergelijkbaar (1.054 afgeschafte treinen). In juni telden de spoormaatschappijen 1.552 afgeschafte treinen (1,5 %). Ruim 34 % van de vertragingen is toe te schrijven aan derden, de NMBS is verantwoordelijk voor 32 % en Infrabel voor 27,5 %. De averij aan een stuurrijtuig op vertakking Welle zorgde met 2.211 minuten vertraging voor de op 1 na zwaarste hinder.

  De socialistische vakbond ACOD roept dit najaar op tot acties in de openbare sector, dus ook bij 't spoor (daarom zien de vakbonden een eventuele privatisering van de NMBS niet zitten, zeker? ). Die zullen van start gaan bij de hervatting van de werkzaamheden van de regionale parlementen eind september, en gevolgd worden door een reactiedag op 10 oktober. Wat de precieze acties zullen inhouden, zal afhangen van sector tot sector. Wel zou een massabetoging op 10 oktober alvast niet de bedoeling zijn. Reniers zegt te hopen op navolging van de andere bonden. Daarbij sluit ze meer acties later in het najaar niet uit.

  25.08.2017: Er wordt hardop nagedacht over een privatisering van de NMBS. Ze zouden beter stilletjes nadenken.  Oppositiepartijen SP.A, PS, Groen en PVDA zijn gekant tegen een privatisering van de NMBS. Ze halen daarbij onder meer het voorbeeld aan van het Verenigd Koninkrijk, waar 'een privatisering leidt tot duurdere tickets en een veel grotere kost voor de overheid'. De PS verzet zich zelfs tegen elke vorm van privatisering van overheidsbedrijven. 't Zijn mijn favoriete partijen niet, maar deze keer ben ik het met hen eens. Nu moet de NMBS "nog naar de overheid luisteren", als ze geprivatiseerd is, mag ze haar gedacht doen, of 't gedacht van haar aandeelhouders. Ik denk niet dat de pendelaar er dan beter zal aan toe zijn dan nu (en 't is nu al gene vette, de pendelaar komt op de prioriteitenlijst ver achter de toerist en de student/festivalbezoeker). 

  De NMBS maakte in de eerste jaar helft meer winst, door meer reizigers te vervoeren. Met dank aan de vakbonden, die het stakingswapen op zak hielden. Sjt, maak slapende honden niet wakker! In de eerste jaarhelft vervoerde de NMBS 120,7 miljoen meer reizigers. Dat zijn er 5 miljoen meer dan vorig jaar. 2016 was evenwel een uitzonderlijk slecht jaar, met de aanslag van 22 maart en de wilde stakingen. De NMBS verklaart die stijging onder meer aan de marketinginspanningen om dagjestoeristen aan te trekken. Maar ook de vakbonden deden hun duit in het zakje. In de eerste jaarhelft viel er geen enkele staking te bespeuren. In de eerste zes maanden van 2016 waren er maar liefst 20 stakingsdagen! 

  23.08.2017: Er rijden minder treinen (want de NMBS rijdt liefst van al voor toeristen en studenten, niet voor 't werkend plebs) en dan rijden ze nog niet volgens de dienstregeling. De trein naar Zottegem-Oudenaarde was eerst in aantocht, maar toen ik op perron 2 aankwam, stond daar een trein naar Luik. Met vertraging, natuurlijk. Toen werd de trein naar Zottegem-Oudenaarde ook aangekondigd met een vertraging, beginnend met 10 minuten en dan uitlopend. Ik ging dan naar spoor 9 voor de andere trein naar Zottegem. Die werd dan ook ineens met een vertraging van 15' aangekondigd. Dus ging ik maar terug naar spoor 2, waar de trein naar Zottegem met een vertraging van 20' aangekondigd was. Daar snoepte de machinist och arme 3' van af bij aankomst in Denderleeuw.

  07.07.2017: Wat had ik vandaag geluk dat ik niet moest gaan werken! Duizend treinreizigers zaten deze voormiddag twee uur lang vast in twee treinen in de omgeving van Welle. Door een technisch defect aan de remleidingen blokkeerde de eerste trein omstreeks halfnegen (ik zou dus blijkbaar ontsnapt zijn, om half negen zit ik normaal al op kantoor) in de omgeving van Welle, dat zegt Crols van de NMBS. De trein was onderweg van Blankenberge naar Genk. Een tweede trein die op hetzelfde spoor reed, kwam daardoor ook vast te staan. In beide treinen zaten vijfhonderd passagiers. Crols meldt dat de airco steeds is blijven werken en dat de reizigers flesjes water kregen. Omstreeks 10.20 uur vertrok een trein vanuit Gent om de gestrande reizigers te evacueren. Het voertuig achter de defecte trein werd eerst weggesleept naar Gent. Het defecte treinstel bleef nog een tijdlang op de sporen staan, maar kon rond de middag ook weggesleept worden. "Het wegslepen van de defecte trein is goed nieuws voor de avondspits die over vier uur begint", aldus Crols. De gevolgvertragingen liepen al op van twintig minuten tot meer dan een uur. Een reizigster meldde aan De Standaard dat het uitgedeelde water halverwege de trein op was, wat overeenkomt met andere berichten van reizigers die geen water hebben gekregen. En dat bij zo'n dorstig weer.

  17-11-2017 om 20:19 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Per(r)ongeluk
  16-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SC Eendracht Aalst: Seizoen 2017-2018: E. Aalst - Patro Eisden M.

  16.11.2017: De werken aan de staantribune voor de thuissupporers schieten goed op. Deze week werden alle treden van de nieuwe staantribune gelegd en werd gestart met het hekwerk. Volgende week begint de firma Cos aan de eindfase met het plaatsen van de volledige dakstructuur, de zeilen, reclamepanelen en het klank- en lichtwerk. Daarna kan de veiligheidsinspectie gebeuren. De inhuldiging vindt plaats op 3 december. Foto's zijn er op de website

  16-11-2017 om 20:13 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Eendracht Aalst
  15-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburger SV: Seizoen 2017-2018: Schalke 04 - HSV

  15.11.2017: Ekdal mag zich dan wel verheugen op deelname aan het wereldkampioenschap, hij ligt wel in de lappenmand, na de match van eergisteren, met een spierblessure in de bovendij, en kan zondag niet meedoen bij Schalke.

  14.11.2017: Gisteravond heeft Zweden, met Ekdal dus (die echter 90' op de bank bleef...), zich geplaatst voor het wereldkampioenschap ten nadele van Italië dat maar niet kon scoren (dat deed Zweden gisteren ook niet, maar dat gaf dus niet). Subiet begint België aan een oefenwedstrijd tegen Japan, met Sakai op de bank. Edit: in de 85ste minuut werd Gotoku Sakai toch ingezet, ter vervanging van zijn naamgenoot (die blijkbaar bij O. Marseille speelt?). België won toch, met 1-0, doelpunt van R. Lukaku.

  13.11.2017: Jung heeft nog voor 5 jaar bijgetekend! Als hij intussen geen niet af te wijzen voorstel krijgt, blijft hij dus tot en met de lente van 2022.

  Papadopoulos en zijn landgenoten speelden 0-0 thuis tegen Kroatië, doen dus niet mee, volgend jaar, aan het wereldkampioenschap. Hopelijk hebben Ekdal en de andere Zweden meer geluk in Italië.

  10.11.2017: Gisteravond verloor Griekenland in Kroatië met 4-1. Overmorgen moeten Papadopoulos en zijn landgenoten dus met 3-0 winnen (of met nog een groter doelpuntenverschil). Ekdal en de andere Zweden wonnen vanavond van Italië met 1-0, hij speelde nauwelijks 60' mee en scoren deed hij ook al niet (dat deed de speler die hem verving).

  15-11-2017 om 20:11 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Hamburger SportVerein
  12-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vredestocht - Tocht voor het goede doel, georganiseerd door WSV De Kadees vzw

  12.11.2017: Ik schreef me in voor 18 km en wandelde door het Park Schelfhout (dat was ook de allereerste keer in mijn leven, en ik ben nochtans van Aalst). Het domein van 1 hectare, tussen het Watertorenplein en het stadscentrum, dankt zijn naam aan notaris Cheri Schelfhout, die de tuin tussen 1850 en 1870 in Engelse landschapsstijl liet aanleggen. Van daar ging het naar de Osbroek waar ik pas in Erembodegem uit kwam. Ik volgde dan de wegwijzertjes de tunnel onder het gewezen station (nu halte) en zo naar de jongensschool nabij de kerk, voor een frisdrank en een babbel met medewerkster Conny. De lus van zo'n 6 km werd bijna integraal door het Gerstenbos getrokken, met tussendoor een kort stukje jaagpad naast de dender en een beetje Steenweg alvorens langs een ander pad het Gerstenbos weer te betreden, aanvankelijk op het verhard pad maar dat mocht ik toch weldra verlaten voor een modderig bospad. Dat bos verliet ik nabij de taverne met ernaast een voetbalplein waar een match gespeeld werd. En zo kwam ik weer in de school voor een tweede frisdrank en een tweede babbel met Conny. De terugweg verliep via de andere tunenel onder de sporen (Termurenlaan) en een andere kant van de Osbroek, en aansluitend het Stadspark. Om de startplaats te bereiken, mocht ik nog over de Grote Markt (met Belfort en standbeeld van Dirk Martens) en de Kattenstraat waar de wegenwerken goed vorderen.

  Het was een prachtig parcours met veel onverharde wegen, zoals ik het graag heb, ook al regende het voor ongeveer de helft van mijn wandeltijd. Gelukkig kwam de zon erdoor, enkel toen ik bijna terug binnen was, begon het weer te druppelen. Mijn foto's staan bij Google.

  12-11-2017 om 15:33 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Wandelen
  11-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SC Eendracht Aalst: Seizoen 2017-2018: KSV Oudenaarde - E. Aalst

  11.11.2017: KSV Oudenaarde - E. Aalst: 4-0

  Sint-Maarten was niet mee, precies.  Gyselinck verloor het duel van Coulibaly en de aanvaller trapte de 1-0 tegen de netten (22'). Verstraete kwam centraal alleen voor doel en werkte beheerst af (50'). 64' Enkele Eendracht-supporters begaven zich op de looppiste rond het veld en dreigden het veld te betreden. Scheidsrechter Windels legde de match dan ook stil en stuurde iedereen naar binnen. De EA-voorzitter probeerde de gemoederen samen met enkele andere bestuursleden te bedaren. Dit is wel betreurenswaardig, maar, afwezig zijnde, vraag ik me af of het kwam doordat alleen EA-spelers een gele kaart getoond kregen (64'). Coulibaly kopte een corner tegen de touwen (74'). De kelk moest tot op de bodem geledigd worden toen Van Waeyenberghe raak trof (88').

  De Cock stelde de volgende spelers op: Van Den Noortgaete, De Coninck, Mitu, De Neve (78' Van Tricht), Geenens J., De Rock, Verstraeten, Geenens F., Bangoura, De Koker (45' Yala Lusala) en Gyselinck (69' Diarra).

  10.11.2017: Aan de foto's op de website te zien, krijgt de staantribune voor het thuispubliek steeds meer vorm: de bodems voor de tredes zijn al voor een kleine gedeelte bevestigd. 

  08.11.2017: De werken aan de tribune voor de staanplaatsen van het thuispubliek schieten goed op. Na het gieten van het beton is de firma Cos vorige week van start gegaan met de tweede fase van de opbouw van de nieuwe staantribune. Na de nodige boringen werden de sokkels geplaatst, waar deze week het geraamte van de tribune moet opkomen. Op de website van Eendracht Aalst staan foto's van de werken.

  11-11-2017 om 22:11 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Eendracht Aalst
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peru, 24 september – 11 oktober 2017

  24.09 Brussel - Lima

  We vertrekken per lijnvlucht van Iberia naar Lima via Madrid (waar ik een broodje met warme chocolade doorspoel) en komen nog dezelfde dag aan, want Peru heeft nog zeven uur te goed op West-Europa. Tussen Madrid en Lima krijgen we drie keer te eten: 1 keer warm, twee keer een broodje. Bij aankomst in de luchthaven van Lima onthaalt Ruth ons, Domingo rijdt ons naar het hotel, Casa Andina Select Miraflores. Aan de naam te zien ligt dat hotel in het stadsdeel Miraflores, een van de betere buurten van de hoofdstad. Veel spoken we 's avonds niet meer uit.

  25.09 Lima

  Met Agnes als gids brengen we een eerste stadsbezoek aan Lima, maar dan wel op wandelafstand. Eens in de buurt van de kustlijn, test ze gymnastiektoestellen uit, dat is iets typisch in Latijns-Amerika, in Rio de Janeiro en Santiago de Chili heb ik dat ook al gezien (maar Denderleeuw zou dat ook hebben, achter 't Kasteeltje in de Stationsstraat). We genieten van het uitzicht op de kustlijn en wandelen door het Parque de Amor. Dat park ligt op de klippen van Chorrillos. Er staat een langgerekte zitbank met romantische zinnen in mozaïektegels en er staat een standbeeld van twee geliefden die elkaar beminnen. Volgens Agnes zou er een wedstrijd (geweest) zijn wie om 't langst kan kussen. We gaan dan middagmalen in de Vivienda, zo'n restaurant als ik er in Ipanema ook een weet zijn: je betaalt volgens het gewicht wat op je bord ligt, of dat nu geraspte groentjes zijn of een flink brok vlees.

  Met Ruth brengen we in de namiddag een bezoek aan het historisch centrum, beginnend met de Plaza Mayor (tiens, niet de Plaza de Armas, er zal geen arsenaal onder opgeslagen geweest zijn) met het stadhuis, de kathedraal en het bisschoppelijk paleis. Het eerste gebouw wat we bezoeken is het San Francisco klooster met basiliek, een prachtig voorbeeld van koloniale architectuur, Het werd in 1546 gebouwd in barokke stijl. Wij bezoeken de Casa Aliaga, de best bewaarde koloniale woning (Aliaga was een vriend van Francisco Pizarro die Peru kolonialiseerde), de residentiële wijken Miraflores en San Isidro gelegen aan de oceaan. Ruth doet het eerst overkomen alsof wij bijzonder gegunstigden zijn dat we deze villa mogen bezoeken, maar 't staat gewoon op het stadsplan. Nadien wandelen we terug naar het hotel.

  Foto's.

  26.09 Lima - Chiclayo

  In de buurt van Lima ligt de pre-Inca site van Pachacamac en die bezoeken we. Deze site was een belangrijk pelgrimsoord en bestaat uit verschillende paleizen en tempels die gebouwd werden ter ere van de god Pachacamac. Pre-Inca, dus, voor hen woonden daar de Yunca's, dat waren landbouwers die irrigatiekanalen groeven. Ze versierden hun gebouwen met bas-reliëfs en fresco's, en waren bekwame goud- en zilversmeden Op die site staat het Taurichumpigebouw, of toch de muren, uitgegraven in de jaren '60 door Alberto Bueno. Terug in Lima verorberen wij in het bekende La Rosa Nautica restaurant (wat we daags voordien tijdens de ochtendwandeling zagen liggen) het middagmaal en we krijgen er eerst een pisco sour. Nadien bezoeken we het Museum voor Antropologie en Archeologie, rijk aan aardewerk en textiel. In de late namiddag nemen wij het vliegtuig naar Chiclayo in het Noorden.

  Foto's

  27.09 Chiclayo - Trujillo

  Na het ontbijt bezoeken we het Museo Tumbas Reales, waar binnen niet gefotografeerd mag worden (er is zelfs controle...) en waar de recent ontdekte graftombes van de Heren van Sipan ondergebracht zijn. De Moches waren de meest vooraanstaande beschaving voor de komst van de Inca's. Zij begroeven hun leiders met hun kostbaarste bezittingen. In Chiclayo krijgen we lekkers te eten en op weg naar Trujillo bezoeken wij in het Archeologisch Complex van El Brujo (= de tovenaar). In het museum mag ook alweer niet gefotografeerd worden, gelukkig wel errond, waar prachtig gedecoreerde muren staan. van de rijk getatoeëerde mummie van de Lady van Cao, een 25 jarige vrouwelijke leider, heb ik dus ook geen eigen beeldmateriaal. Het beeld van gevangenen en soldaten werd beschadigd door goudzoekers. Tegen de avond komen we aan in Trujillo, gekend voor zijn koloniale huizen met typische balkons en patio's en waar we in het hotel een welkomstdrank krijgen (pisco sour).

  Foto's

  28.09 Trujillo - Lima

  We brengen een stadsbezoek aan de barokke kathedraal (gewijd aan de Heilige Maria, de bouw duurde van 1647 tot 1666), de nationale bank, de Casa Emancipación (BBVA bank). maar niet aan de Plaza de Armas, want die is afgesloten met doeken (wegens werken aan het park ter gelegenheid van het bezoek, begin volgend jaar, van de paus). Buiten het stadscentrum bezoeken we zonne- en maantempels (of toch deze laatste). Vooral de piramide van de maan is indrukwekkend. De stenen, die voor de muren gebruikt werden, werden door de burgers zelf gemaakt (adobestenen werden niet in een steenoven gebakken maar gewoon in de zon te drogen gelegd) en kregen een tekentje zodat duidelijk was wie welke stenen ter beschikking gesteld werden. Deze piramide van de maan is bedekt met veelkleurige bas-reliëfs van bovennatuurlijke wezens met uitpuilende ogen en scherpe hoektanden. In het Museo Huacas de Moche ("huacas"Ě zijn heiligdommen) mocht alweer niet gefotografeerd worden.

  In Huanchaco gaan we lekker eten, 't is in buffetvorm, dus je kan kiezen wat je graag lust, ik schuif twee keer aan met mijn bord, en als dessert krijgt iedereen ijs van lucuma (lekker en nog gezond op de koop toe!). Intussen is er een opvoering door een danskoppel dat de wedstrijd La Manirera gewonnen had. Op het strand van Huanchaco zien wij vissers die nog steeds gebruik maken van hun ˜caballitos de totora", de letterlijke vertaling van kleine paarden uit totora riet geweven. Zo'n bootje kan door 1 visser bestuurd worden. Daarna verkennen wij Chan-Chan, de grootste adobe stad ter wereld en hoofdstad van de Chimu beschaving. De muren dragen er geen kleuren maar wel reliëfs, ook mooi. In een muur zijn al reparaties gebeurd, waar enkele vissen vervaagd zijn, zijn dat de originele. Nadien vliegen we terug naar Lima en dat vliegtuig loopt 15 minuten vertraging op.

  Foto's

  29.09 Lima - Paracas - Ica

  Om 4.15 staan we reeds op, we hebben om 5u ontbijt en om 5.30 vertrekken we naar Paracas met gids Pedro (tot Arequipe) en chauffeur Máximo. Halverwege houden we een sanitaire stop in Asia. Nadien, in de bus, krijgen we een document in het Engels waarin Lima Tours alle verantwoordelijkheid afwijst voor gebeurlijke ongevallen tijdens de bootuitstap (en 's anderendaags voor de vlucht over de Nascalijnen) en wie mee wil, ondertekent dat, ondanks hevige discussie (Trees doet dat niet, dus zij blijft aan wal). Eerst varen we traag bij een eiland met de Kandelaar op een heuvelrug (wat doet denken aan de Nazcalijnen). Dan blijven we lang rond de Ballestaseilanden dobberen, zien daar pelikanen, jan-van-genten, aalscholvers, zee- en Peruaanse meeuwen, Humboldtpinguïns en zeerobben. Terug aan wal eten we zeevruchtensoep op een terras in Paracas, wandelen wat langs souvenierkramen en winkels. Rijdend van Paracas naar Ica wordt het steeds warmer, reeds tot 31 graden in de bus. In het hotel worden we welkom geheten met een drankje (pisco met passievruchtensap), toewijzing van de kamer en om 16.30 is er een rondleiding. Tijdens de uitleg onthoud ik dat witte en rode wijn naar Lima (Pachacamac) vervoerd wordt, de pisco blijft hier (druiven voor pisco worden geoogst in maart-april). Voor de zonsondergang met cava op domein buiten hotel moeten we het laatste stuk helling op wandelen. Nadien keren we op dezelfde manier terug: te voet de heuvel af en net buiten het domein met de bus terug naar het hotel voor een wijnproeverij: sauvignon (wit), malbec-merlot (rood), moscatel (wit), dessertwijn, vooral bij fruit.

  Foto's

  30.09 Ica - Nazca

  Onderweg naar Nasca (Palpa) neem ik een foto van droog landschap. Maria Reiche onderzocht de Nascalijnen en woonde in het huis dat nu dat een museum is (maar dat bezoeken we niet). Nasca- en Palpalijnen werden eerst ontworpen en dan uitgetekend door stenen en rotsen opzij te leggen. We melden ons aan als voor een reguliere vlucht, worden gewogen (om de plaatsen in het vliegtuig toe te wijzen, maar ik denk niet dat er onderling grote verschillen zijn) en wachten dan, nogal lang, onze beurt af. Nadine en Luc kunnen mee met een eerder vliegtuigje en met mensen die zij niet kennen. De rest (zonder onbekende medepassagiers) van ons vliegt ook tot 2500 voet hoog en dat 4 km lang. Steeds kondigt de piloot aan welk beeld we moeten herkennen, fotograferen is iets minder eenvoudig met een eenvoudig fototoestel als het mijne. Wanneer we terug voet aan grond zetten, nemen we een lichte lunch nabij het hotel. We bezoeken dan eerst het kerkhof van Chauchilla met mummies, waarbij in het graf steeds aarden potten staan. Het is opnieuw zonnig bij zo'n 30 graden. Een Peruaanse griel loopt daar ook rond. Nog voor we naar het hotel rijden bezoeken we een ceramist in Nasca, hij maakt & verkoopt zelfgemaakte kunstwerken van Nasca-cultuur.

  01.10 Nazca - Arequipa

  We houden een fotostop voor een breuk na een aardbeving en een sanitaire stop in Yauca, waar ook olijven en afgeleide producten geproefd en gekocht kunnen worden, achteraan de winkel staan hanenhokken met vechthanen. Pech onderweg met een aandrijfriem, de 2 chauffeurs lossen het op, nabij Arequipa. We houden ook een koffiestop in Chala en terug in de bus is het vragenuurtje voor Pedro... Ik vraag naar "Taxi Cholos"Ě, dat zijn motortaxis, het idee komt uit India. Zo'n motor kost ongeveer 3500 Soles, een rit kost 3 Soles. Taxi cholos mogen niet op de Transamerican (maar ik zie ze wel eens op parallelle wegen). Ze worden vooral gevraagd naar en van de markt of de scholen. Mijn tweede vraag gaat over de politiekorpsen, wat ik van Pedro versta is iets anders dan wat Agnes vertaalt. Civiele en republikeinse politie zijn samengevoegd in de Nationale politie (maar ik zie toch diverse korpsen, hoor, ook later in Arequipa). Intussen rijden we door de Ocona vallei. We smullen een ferme maaltijdsoep (sopa criolla met ei, spaghetti en stukjes vlees) in Camana, waar we wel dicht op elkaar zitten. Dan maken we nog een mooie rit naar Arequipa, de witte stad met op de achtergrond de El Misti vulkaan. Het hotel heeft 5 sterren maar bij aankomst neem ik er in gedachten een af omdat het zwembad en de jacuzzi wegens onderhoudswerken niet beschikbaar is.

  02.10 Arequipa

  We wandelen naar het klooster van Sta Catalina di Siena waar we gids Lizzie ontmoeten, Sta Catalina di Siena is de patroonheilige van 't klooster dat gebouwd werd in 1579 uitgebreid in de 17de eeuw. Dat klooster is eigenlijk een stadje binnen de stad, daar zouden nu nog 20 nonnen verblijven, maar we ontmoeten er nauwelijks een. De stichtster van het klooster was een rijke weduwe, María de Guzmán. De traditie destijds wou dat de tweede zoon of dochter van een familie zich tot de kerk zou wijden en dit klooster aanvaardde enkel vouwen van de hogere Spaanse klasse. Elke familie betaalde een soort bruidsschat wanneer hun dochter toegelaten werd tot het klooster. De nonnen moesten ook 25 opgesomde zaken meebrengen, daarbij een standbeeld, een schilderij, een lamp en kledij. De rijkste nonnen brachten wellicht fijn Engels porselein, zijden gordijnen en tapijten. Hoewel het voor minder begoede nonnen mogelijk was om in te treden zonder een "bruidsschat"Ě te betalen, zien we aan de cellen (bijna appartementen met meerdere ruimtes en fraaie meubels) dat de meeste nonnen zeer rijk waren We zien twee kleuren op de gevels en die hebben een betekenis: bruine verf duidt op aarde, blauw op hemel. Sommige "straten"Ě zijn naar Spaanse steden genoemd, zoals Sevilla, Córdoba, enz. Nadien bezoeken we de Jezuïetenkerk met een barok altaar en een binnenplein waar nu winkels met alpaca-kleding gevestigd zijn. We rijden naar Yanahuara (vanwaar we 3 vulkanen zien) en Carmen Alto (om naar de terrascultuur te kijken) voor de mooie panorama's. Op een van mijn foto's staan papaya, passievrucht, maca, cocablaadjes en afgeleide producten. Na het lekker middagmaal met "chicha morada" (fruitsap gemaakt van purper graan en kruiden, lijkend op rode bietensap) gaat elk eigen weg. Ik zoek met Isabelle, Ilse, Suzanne en Hubert om geld te wisselen, we bezoeken alpacawinkels, doen een terrasje, bewonderen de kathedraal en wachten op de Plaza de Armas op Trees. We gaan, in dezelfde straat waar we op 't terras zaten, een hapje eten en keren dan naar het hotel terug.

  03.10 Arequipa - Colca Canyon

  Onderweg, in de bus, toont Lizzie hoe de Peruanen hun cocabladeren klaarmaken om op te sabbelen (tegen honger en vermoeidheid): in een stapeltje van zo'n 5 blaadjes draaien ze een "catalizer"Ě en proppen die daar dan in hun wang (ze knabbelen er niet op), dat is afgeraden na 16 uur, anders slaap je niet. Langs een spectaculaire weg rijden we naar de Colca Canyon. We zien indrukwekkende vulkanen (Chachani, Misti, Pichu Pichu) en passeren uitgestrekte grasvlaktes waarop vicuñas (die worden om de 3 tot 4 jaar geschoren, enkel op de rug), alpaca's en lama's grazen. We houden halt aan mooie uitzichtpunten en passeren kleurrijke stalletjes waar lokale vrouwen hun koopwaar uitstallen, er passeert ook een goederentrein met koper, een rit van 10 uur. Onderweg op 4018 m hoogte stoppen we voor een thee van cocabladeren of verschillende kruiden, zoals ik (behalve cocabladeren liggen er ook muntblaadjes in). Nadien stopt de bus nog aan een wijde waar veel lama's en alpaca's liggen en staan te wachten om gefotografeerd te worden. Na weer enkele kilometers stoppen we aan een schooltje om het klasje te bezoeken. De onderwijzeres geeft vandaag les aan drie jongens van verschillende leeftijden. Wanneer de ene aan een taak werkt, geeft ze les aan de andere. Aan de affiches te zien, geeft ze alle vakken, ook Quechua. De 2 oudsten komen met de fiets vanaf het werk van de moeder, de jongste (Carlos, 7 jaar, 2de schooljaar) wordt gebracht met de brommer. Ze amuseren zich kostelijk met ballons van Suzanne, vooral nadat Isabelle toont hoe ze de lucht zodanig kunnen lossen dat de ballon een fluitend geluid maakt. We krijgen een buffetmaaltijd in het centrum nabij de Plaza de Armas. We stoppen nog eens in een dorpje waar de markt gehouden wordt (Suzanne en Hubert kopen er nog pootaardappelen). Wij verblijven in de buurt van Chivay in een bijzonder mooie omgeving. Nadat de kamers verdeeld zijn, is er nog tijd om op het domein te wandelen. 's Avonds, maar nog voor het avondmaal, plons ik nog in het thermaal bad, samen met Agnes, Trees, Ilse en Isabelle.

  04.10 Colca Canyon - Puno

  Alvorens we naar de condors kijken, stoppen we in Yanque om te kijken naar dansers in vrouwenkleding, ook mannen. Vroeger mochten meisjes niet uitgaan met jongens en die verkleedden zich dan als meisjes. De meesten van ons gaan ook even de kerk binnen. Dan rijden we (eindelijk) naar de condorvallei. We moeten een poos wachten eer de eerste condor zich toont, in totaal kunnen er wel vijf zijn. Er is veel volk om de gieren te fotograferen, het domein is ook groot met enkele terrassen. Ik moet wel denken aan het condor kijken in Colombia (2012): dat was toen in een stiltegebied en er was veel minder volk, alleen de Hobo-groep, het was toen ook gemakkelijker om de condors van dichtbij te fotograferen. Na de condorshow, rijden we verder naar het dorp Maca voor een pauze en kunnen er sancayo proeven, de vrucht van een cactusplant, en om de Sta-Ana-kerk te bezoeken. We houden onze picknick (waar Lima Tours voor zorgde) op hetzelfde terras waar we gisteren inca-thee dronken. Dan hebben we nog ongeveer 4 uur rijden tot Puno voor de boeg, maar onderweg stoppen we voor wat foto's op, letterlijk, het hoogtepunt van de reis: aan het uitkijkpunt van de Andes op 4910 m hoogte, met zicht op de Cordillera Volcánica en de Centrale Andes. Verder passeren we lagunes met Chileense flamingo's. We stoppen aan het "bergmeertjes-uitkijkpunt"Ě, op 4444 m hoogte. Als we dan in Puno zijn, hebben de grootste geluksvogels in het hotel zicht op het Titicacameer. 's Avonds zijn we niet voltallig om te avondmalen (enkelen lijken toch wat last te hebben van de hoogte, bij mij bleef de hinder eerder beperkt).

  05.10 Puno - Titicaca meer - Puno

  Met gids Suleima en chauffeur Eddy rijden we naar de haven voor inscheping voor een ganse dag op het Titicacameer, 's werelds hoogstgelegen bevaarbare meer. De totale oppervlakte is 8560 km², de lengte maximaal 165 km, en de langste breedte is 60 km. We stappen uit op een vlottend eiland (het water eronder is 15 m diep) van het Uros-volk dat drijft op compact geperste rietwortels (dat drijft als kurk). De voorzitter van het eiland, bestaand uit 11 blokken, Elias, helpt Suleima met een demonstratie: blokken bijeen binden en dan 2 m riet opleggen. Dit eiland telt 5 families, 18 personen. De vrouwen moesten vroeger, voor de toeristen kwamen aanmeren, mee helpen met de mannen maar sinds ze toeristen ontvangen, doen ze bijna niets anders dan souvenirs maken (vooral naaien, rieten souvenirs maken de mannen), vandaar dat ze er wat gezet uitzien. Met een rieten boot roeien Elias en een oudere man ons naar een ander eiland, daar krijgen we stempel in ons paspoort. Daar schepen we weer in op de catamaran om op het Taquile eiland aan te meren. Door het microklimaat bloeien de planten daar het hele jaar door. Op het eiland wonen 3000 mensen en ze spreken Quechua (geen Aymara, dat was op het rieten eiland). We wandelen bergop tot na de 2de boog, slaan ervoor linksaf door een houten poortje tot waar de tafel gedekt staat, iedereen heeft zicht op het meer (al zijn er enkele die aan de andere kant van de tafel gaan zitten). Opa is 87 jaar en breit nog lustig met vier naalden. De heupband wordt voor de helft door de man en de andere helft door zijn vrouw geweven, het steunt hun rug als ze iets zwaar dragen en het bewijst hun trouw. Opa, vader, moeder en kleinzoon. Alle 4 dansen ze voor ons en dan nog eens met Nadine, Paula en Isabelle. Dan is 't eten klaar: quinoasoep, zalmforel met rijst, frietjes en groenten, muntthee. We wandelen verder naar de Plaza Principal (er zullen nooit wapens onder gelegen hebben, anders heette het ook wel Plaza de Armas), en dalen dan over ongelijke rotstreden zeer voorzichtig naar de kade. Terug aan wal doen we een wandelingetje rond het hotel doch zien weinig dieren: enkele alpaca's van het hotel en verder spechten, koeten en andere eenden. 's Avonds hebben alleen Paula, Johan en ik trek in een avondmaal.

  06.10 Puno - Cuzco

  Met de bus rijden wij naar Cuzco en onderweg vertelt de gids dat Puno op gebied van carnaval het Aalst van Peru is. Behalve het weer en wellicht de uitbeelding van thema's is het grote verschil dat Puno geen drie dagen maar twee weken carnaval viert. Tijdens die twee zotte weken wordt daar zoveel bier gedronken dan elders in Peru tijdens het gehele jaar. De eerste stop is in Sillustani, de raadselachtige pre-Inca graftorens, voor hoge graven. Het laag stenen torentje is van de Colla, de grotere met gladde stenen is van de Inka, de zonnetempel staat er nog voor de helft. Het rond graf met laag muurtje is een kindergraf. De ingangspoort naar de graftoren is redelijk laag. Een eindje verder stoppen we aan een boerderij in traditionele bouwstijl. Bovenop de toegangspoort staan twee beeldjes van stieren, om vruchtbaarheid van de grond en de dieren te bekomen van de goden. Voordien zou men daar beeldjes van goden uit hun eigen cultuur opgestaan hebben, maar de Spanjaarden vonden dat verafgoding, dus zette men er stierenbeeldjes op, daar konden de Spanjaarden geen bezwaar tegen hebben. In Juliaca rijdt van alles als taxi: gewone, "toritos" (kleine wagentjes), "taxi cholo" (aangedreven door fiets of moto). Onderweg kopen wij onze eigen lunch in Pucara, voor mij is dat een vegetarische sandwich, 99% pure chocolade en een fruitsapje (wegens de metaalsmaak van het drinkwater dat we in de bus aangeboden krijgen). Dat eten wij op in La Raya langs de weg met zicht op bergen en een passerende passagierstrein op stoom, 3 wagons en misschien restaurantwagon, die naar Puno rijdt, volgens Agnes aan 50 km/h. In Raqchi bezoeken we de ommuurde stad uit de Inkatijd, dat gebouwd werd voor Wiraqcocha. Aan Luc en mij vallen meteen de dakpannen op, die liggen op een muur wat de middelste muur was van een gebouw. Het water uit de bergen wordt naar het artificieel meertje geleid. Een colca is ronde opslagplaats in steen met dak uit speciaal gras (een borée uit de Pyreneeën, maar dan veel groter), daar staan veel colca's en aan enkelen worden herstellingswerken uitgevoerd. Op ca 1 u rijden van Cusco houden we nog een kerkbezoek. We verlaten de bus en worden meteen individueel gefotografeerd. Ik vraag 1 Sol, wat ik betaal wanneer ik iemand in klederdracht of bij handwerk fotografeer (en dat vraag ik nog eerst).  In de kerk krijgen we een boekje met cd met foto's, want zelf mogen we geen foto's nemen, zelfs niet zonder flits. In Cusco stappen we over in een minibus, met de grote bagage in een andere minibus en bereiken zo het chique hotel. Het uitzicht van mijn kamer is niet zo chique, ik kijk op een andere gevel. Bij het avondmaal hebben we dat zaaltje van het restaurant voor ons alleen, het tafeltje voor 2 blijft onbezet.

  Foto's

  07.10 Cuzco

  We brengen een bezoek aan de stad met Miguel, te beginnen met het Dominikanenklooster. Tawantinsuyu is het rijk van de 4 regionen (Chinchasuyu (Noordwest), Antisuyu (Noordoost), Contisuyu (Zuidwest) en Collasuyu (Zuidoost)), de provincies werden bestuurd door een gouverneur, die werd aangewezen door de Sapa Inca, de absolute vorst van de Inca's. De stenen werden zodanig gepolijst en bewerkt dat ze aardbevingen doorstonden en de muren ook. Er is een offertafel met 3 gaten, wellicht voor het vergoten bloed. Een maquette bewijst dat er echt goud op de muren lag! De uitsteeksels in de muren gaven indicaties wanneer de zon schaduwen gaf. Dan wandelen we wat rond in het centrum in Cusco. Met het busje rijden we naar de kathedraal, in de kapel van de Heilige Familie mogen ook al geen foto's genomen worden... Daar zijn veel barokstijlen en bladgoud te bewonderen. We bezoeken dan de kathedraal zelf, de grootste in heel Amerika samen met die in Mexico. De School van Cusco heeft kunstwerken in o.a. Buenos Aires, Santiago, Bogotá. Er zit 2500 pond zilver in het altaar. De Zwarte Jezus is zo donker omdat een artiest het met agave instreek, maar de Peruanen achtten het dat Hij er als de Peruanen wou uitzien en kleedden zijn beeld zoals hen. De 2 orgels zijn eens niet Belgisch maar Frans. Het Laatste Avondmaal is ook eerder lokaal met "cuy", cavia, als hoofdschotel. Andere levensmiddelen op tafel zijn ook Andes-specialiteiten. Judas ziet eruit als Francisco Pizarro. Er is ook een Kapel van de Triomf. En in de kathedraal staat een beeld van Santiago Mata Moros (maar in Peru heet hij Santiago Mata Indios). We verlaten dan het centrum en brengen een bezoek aan Saqsaywaman (door Isabelle omgedoopt tot "sexy woman" Ě), een archeologische locatie ten noorden van de stad Cuzco in Peru. Deze plek ligt op ongeveer 3500 meter boven zeeniveau, het gebied is 3094 hectare groot. Het woord Saqsaywaman betekent in het Quechua Doorvoede Valk. In de tijd van de Inca's bevond zich op het plateau boven de drie nog bestaande terrassen een groot complex met als middelpunt een vier of vijf verdiepingen hoge toren. De gebouwen boden ruimte aan 5000 personen. Inka betekent trouwens koning. De Inkas kregen de grote blokken de heuvels op door ze op ronde stenen of boomstammen omhoog te rollen. En de spierkracht van mensen die 3 maand per jaar voor de heerser werkten bij wijze van belastingen. Er is ook een rotsige heuvel met Inkamuren waar Johannes Paulus de mis ooit opdroeg. Een eind verder zien we een Christusbeeld geschonken door Palestijnse gemeenschap in Cusco. Dat beeld is 3 keer zo klein als die in Rio en uit graniet. Van daar gaat het naar Tambomamchay, (waarschijnlijk uit het Quechua tampu inn, zijnde gasthuis plus "mach'ay cave", of zat worden) is een archaeologische site uit de Inca-tijd. Een alternatieve Spaanse naam is El Baño del Inca ("het bad van de Inka"). Het bestaat uit een serie aquaducten, kanalen en watervallen die door de rotsen in terrassen lopen. De functie van de site is niet duidelijk: het kan een militaire voorpost geweest zijn, een wellness-resort voor de politieke elite van de Inca's, of beide. Er zijn 4 nissen voor mummies in het bovenste terras. Beide fonteintjes geven tegelijk evenveel water. We houden een fotostop in Pula Pukara waar de Inkas uitrustten en zich verfristen. We stoppen nog eens in Q'enqo, een laatste rustplaats, een grot met altaar van Pachacutec. Onderweg naar de bus zie ik een arena dat lijkt op dat van stierengevechten, zo rond, maar Miquel verzekert me dat het een voetbalstadion is (La Bonbonera van Boca Juniors is half rond). Ah, OK, de Inca Arena van Cusco.  Terug aan het hotel trek ik mijn sandalen aan en ga het stad in. Aan de Plaza de Armas maak ik gauw een paar selfies en ga dan schuilen voor de 1ste regenbui. De zon zien ondergaan in Cusco zal niet lukken, want na de bui blijft het bewolkt. Tijdens de bui ga ik met Agnes Café Bagdad binnen, zij drinkt enkel een chicha morada, ik eet een club sandwich en drink een donkere Cusqueña. Dan gaan we terug naar het hotel, ik laat er mijn hoed achter, en neem een jasje mee. We wandelen samen in de stad, door een markt en straten waar je alleen Peruanen treft, en langs het Justitiepaleis, waar net een fanfare (Santa Cecilia) doorkomt. 's Avonds gaan we met zijn allen samen eten bij Pachapapa, voor sommigen heeft Miguel een taxi voorzien, maar dat blijkt dan een minibusje. Na het eten rijden we allemaal terug mee. Overigens, dat van die zon zien ondergaan in Cusco, komt uit een lied van Johan Verminnen, waarin hij verkondigt de wereld te willen zien. Toen ik het daar eens over had tegen Agnes (maar eerder dan vandaag in Cusco), zei ze dat de melodie eigenlijk afkomstig is van een supporterslied, ze wist echter niet van welke ploeg (competitieploeg of nationaal).

  Foto's

  08.10 Cuzco - Chinchero - Ollantaytambo - Heilige Vallei

  Zij die de Virgen del Rosario vieren, wuiven ons uit aan de poort van de kerk. Aan de rand van het centrum stappen we weer over in een grote bus. We stoppen in Chinchero voor een bezoek aan een weverij waar gedetailleerd uitgelegd wordt hoe de wol gewassen, gekleurd en geweven wordt. Natuurlijk kunnen we er ook iets kopen, en sommigen doet dat alvorens we tot een pittoresk pleintje wandelen. We rijden dan verder naar een archeologische site, waar gewerkt wordt aan herstellingen. De huidige terrassen zijn egaler dan toen. De koloniale kerk staat op de vernielde Regenboogtempel. Terrassen zijn goed voor landbouw en ter voorkoming van landverschuivingen. Nadien wandelen we vlug de markt rond, volgens Agnes is die gecommercialiseerd maar er komt ook lokaal volk boodschappen doen. In Moray bezoeken we ronde terrassen. De site bevat ongewone Inca ruïnes, meestal bestaand uit meerdere cirkels in terrasvorm, de grootste is ongeveer 30 m diep. Zoals bij veel andere Inca-plekken heeft het ook een irrigatiesysteem. Het doel van deze putten is niet zeker maar hun diepte, design en oriëntatie met betrekking tot wind en zon veroorzaakt een temperatuurverschil van 15 °C tussen de top en de bodem. Het is mogelijk dat dit hoge temperatuurverschil door de Inca's gebruikt werd om de effecten van verschillende klimaatomstandigheden op gewassen te bestuderen. Speculaties over de plaats leidden tot een discussie over Moray als een laboratorium. Dan bezoeken we de zoutpannen in Maras. Daar werken nu 400 families, maar alleen voor een 2de inkomen, en er is nog plaats voor nieuwe zoutpannen. Alleen leden van de gemeenschap mogen er komen zout oogsten, een buitenstaander moet voorspraak krijgen van een inwoner. De grootte van een zoutpan hangt af van de gezinssamenstelling. Het is trouwens zeer druk op de weg erheen, en op de keerzijde van het toegangsticket zie ik dat je er van 't centrum van Maras te voet ook geraakt. We rijden dan naar restaurant Munia om er "pachamanca" te eten: vlees en enkele groenten worden diep in de grond "gebraden"Ě tussen stro en dikke keien, en in dik papier gewikkeld, en dan nadien aan ons aangeboden in buffetvorm. Te Ollantaytambo bezoeken we de Zonnetempel (helaas regent het nu juist). En dan rijden we naar het hotel, nu ja, posada. We krijgen eerst een pisco sour aangeboden en worden dan naar de kamers begeleid, want die zijn in blokken gegroepeerd. De posada heeft overigens een mooie tuin.

  Foto's

  09.10 Heilige Vallei - Machu Picchu - Cuzco

  We zijn op weg naar Machu Picchu, rijdend met de bus naar het treinstation van Ollantaytambo. Met de trein rijden we over de brug van de Incatrail, en onderweg worden we verwend met wortelcake en fruitsap. In Aguas Calientes verlaten we de trein, gaan door een permanente souvenirmarkt om de bus naar de ingang van het Inca-dorp te nemen. Op mijn foto4s staan onder andere de oude berg en daar tegenover de nieuwe berg (met terrassen bovenaan, maar die zijn niet voor landbouw, eerder tegen aardverschuivingen). De funderingen voor de muren zijn enkele meters diep. Het altaar boven terrassen is er om de "zon vast te binden". Dat helpt vandaag alvast niet want we krijgen regen en onweer, en ons bezoek duurt dan nog een half uur. Er staat ook een muur die op instorten lijkt, maar zo staat hij daar al vele jaren, ten gevolge van een natuurverschijnsel onder de bodem. Machu Picchu (van Quechua Machu Pikchu) is een stad (nu ja, er woonden op zijn meest 500 inwoners, maar eerder 300) van de Inca's in Peru die door de Spanjaarden nooit is ontdekt en daardoor ook niet vernietigd werd. Het werd ontdekt door Hiram Bingham (die daar niet eens naar op zoek was, maar hij werd ingelicht en begeleid door Peruanen), doch hij was de eerste niet, eerder woonden daar al enkele Peruaanse gezinnen, maar die maakten het niet bekend aan de hele wereld. Onlangs werd, volgens Wikipedia, vastgesteld dat in 1866 de Duitse goudzoeker en houthandelaar Augusto Berns de bergstad vond en plunderde, met toestemming van de Peruaanse regering. Berns verkocht de historische schatten aan Europese musea. Er is in deze stad nog veel van de Inca-beschaving terug te vinden. De stad Machu Picchu is voornamelijk opgetrokken uit graniet. Er is in de stad een woonzone met middenin een groot plein, een militaire zone en een godsdienstige zone. Tussen de godsdienstige gebouwen stonden ook de woonvertrekken van de hofhouding. In de godsdienstige zone vindt men tempels voor de zonnegod en de maangodin. Ook staat daar een zonnewijzer op het hoogste punt van de stad. Voor mijn vertrek had ik gehoopt dat we tot aan de Zonnepoort zouden geraken om het einde van de Inca-trail te zien, doch helaas, dat geluk viel me niet te beurt, een bezoek aan Machu Picchu is altijd en aldoor met een gids, je wandelt daar niet zomaar rond. Trouwens, het dorp was niet helemaal af, om een of andere reden vertrokken de daar wonende Inca's ineens naar andere oorden.

  Terug bij de ingang gaan we eten in het buffetrestaurant maar we moeten wel wachten op vrije plaatsen en zitten dus niet alle 13 samen. Nadien mogen we nog langer wachten op een pendelbus naar treinstation, Agnes zegt wel dat we te voet kunnen afdalen (en even zijn Isabelle en ik dat van plan, maar we laten het zo), de trappen zijn echter van hetzelfde type als in Machu Picchu of het eiland Taquile. We hebben wat tijd van de bushalte naar het station en kuieren tussen de kramen waar ik nog een paar praktische souvenirs koop. We worden alweer verwend in de trein met een stuk pizza, wat fruit en een chicha morada. Een personeelslid heeft zich verkleed in een carnavalsvierder en komt wat dansen. Nadien geven een paar andere personeelsleden een modeshow ten beste.

  Foto's

  10.10 Cuzco - Lima - Brussel

  Er zijn enkele supporters van de Peruaanse nationale ploeg in het vliegtuig naar Lima waar Ruth en chauffeur Raul ons opwachten. We bezoeken het Museum Larco Herrera, ondergebracht in een 18de-eeuws herenhuis, met een ruime verzameling van precolumbiaanse kunst. Maar eerst mogen we lekker smullen in het restaurant van het museum. Het museum werd gesticht door Rafael Larco Hoyle. Op de officiële website van het museum staat als naam gewoon Museum Larco, Herrera is de tweede naam van de vader van de stichter. Larco Hoyle bestudeerde van jongs af aan het oude Peru. Het museum staat vol met verzamelobjecten, en dan heeft het museum nog een opslagplaats met meer verzamelstukken, dus ze kunnen daar de vitrines op tijd van andere voorwerpen voorzien. Er is ook een tentoonstelling van erotische verzamelstukken. Maar de rijk bebloemde tuin van het museum krijgt ook veel aandacht van ons, zoals de twee katten die er huizen. Dan rijden we naar de luchthaven waar we afscheid nemen van Ruth. Er worden nog wat Soles uitgegeven en gewacht... Het valt me op dat nogal wat passagiers wel een T-shirt dragen van de nationale ploeg, maar ze vliegen toch naar Europa (spijt dat ze de wedstrijd niet kunnen bijwonen?). In het vliegtuig zit ik naast Trees, later vernemen de passagiers dat Peru 1-1 speelde tegen Colombia (later opzoekwerk leert mij dat ex-HSV-speler Guerrero voor Peru scoorde). Om de tijd te spenderen heb ik een filmpje gekeken en bejeweled gespeeld, maar nauwelijks geslapen.

  Foto's

  11.10 Brussel   

  Rond 12 uur krijgen we een ontbijt. In Madrid begeven we ons naar terminal 4, poort K91 en zijn 15' eerder dan verwacht in Zaventem, ik keer met een vooraf geboekte taxi naar huis.

  Conclusie: het was een mooie reis, ik heb zeer veel gezien waaraan ik vooraf niet aan gedacht had bij het idee een reis naar Peru te boeken. Deze reis is ten zeerste aanbevolen aan wie gek is op geschiedenis, en dan vooral oude geschiedenis. Van Inca's hebben de meeste Europeanen wel al gehoord, maar de Chancas, Chachapoyas, Moche's, Wari's, Chimu en zelfs Nasca's waren mij onbekend (al denk ik, zoals veel mensen, dan aan de Nasca-lijnen). We hebben 4 musea en zeker 13 historische sites bezocht.

  Vooral naar het zuiden reden we al eens over de Transamerican Highway. Verwacht geen autosnelweg, denk eerder aan een gewestweg, of steenweg, met snelheidsremmers en verkeerslichten. Ten zuiden van Lima heet deze weg Carretera Panamericana Sur.

  Ik had dus graag gezien waar de Inca Trail de Zonnepoort van Machu Picchu bereikt. Dat pad is de meest bekende trektocht in Zuid Amerika en behoort tot de top 5 in de wereld. Het is 43 km lang en biedt een natuurlijke verscheidenheid. Volgens Miguel duurt het vier dagen om die tocht te doen, maar als je in zeer goede conditie bent, kan dat in 1 dag. De Inca's trokken eigenlijk veel paden voor hun boodschappers, vertelde Agnes tijdens de reis, maar deze is dus de bekendste.

  Wij, Europeanen, schrijven Nazca en Cuzco met een z, de Peruanen met een s (ik doe dat ook in dit verslag) omdat ze in Zuid-Amerika een eigen accent hebben: de z en de c gevolgd door een e of een i spreken zij gewoon als s uit, zonder de punt van hun tong tegen de achterkant van hun tanden te houden.

  11-11-2017 om 00:00 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Reisduif
  05-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerenkrijgstapperstocht - Slotwandeling Donkmeertrofee 2017, georganiseerd door Boerenkrijgstappers vzw

  05.11.2017: Ik schreef me in voor 19 km en een eindje verder was ik onoplettend en belandde op "lus A" van 6,7 km, die me leidde door veld en bos en wegens mijn verstrooidheid kwam ik na een uur opnieuw in de startzaal waar ik dan een rustpauze hield. Nadien volgde ik de 12 km want dat kwam dan toch zowat uit op mijn plan om 19 km te wandelen. Helaas duurde het nu veel langer dat ik op verharde wegen moest gaan alvorens eindelijk wat zachter bodem onder de voeten te krijgen. Eens wat verder uit de buurt van de Donk en de Eendenkooi was dat maar ik beklaag me mijn vergissing dus helemaal niet.

  Het weer was wisselvallig met zon en een paar buien, mijn foto's staan bij Google.

  05-11-2017 om 17:23 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Wandelen
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SC Eendracht Aalst: Seizoen 2017-2018: E. Aalst - SK Lommel

  05.11.2017: E. Aalst - SK Lommel: 0-3

  Waar ik wat voor gevreesd had, is dus uitgekomen, al had ik niet echt verwacht dat Van Den Noortgaete driemaal de bal uit zijn doel moest halen. Neven trapte de 0-1 tegen de netten (15').  Na een hoekschop ging de poging van Sula via het been van Brebels in doel (31').  Van Den Noortgaete kreeg de bal niet onder controle en Sula strafte het slippertje af (60').  Intussen probeerde Eendracht ook te scoren, maar het geluk stond De Neve, De Coninck, Mitu, De Rock en Verstraeten niet bij.

  De Cock stelde de volgende spelers op: Van Den Noortgaete, De Coninck (76' Diarra), Mitu, De Neve, Geenens J., De Rock, Verstraeten, Geenens F., Bangoura, Mertens (64' Gyselinck) en De Koker (64' Yala Lusala).

  05-11-2017 om 16:55 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Eendracht Aalst
  04-11-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hamburger SV: Seizoen 2017-2018: HSV - VfB Stuttgart

  04.11.2017: HSV - VfB Stuttgart: 3-1

  Dat werd eens tijd.  Hamburger SV viert hiermee zelfs zijn 500ste thuiszege. 54.976 toeschouwers zaten en stonden er op te kijken wanneer HSV na een vrije trap van Hunt op voorsprong kwam (20', 't was behoorlijk knullig voor de bezoekende keeper: hij raakte de bal met 1 hand, de bal botste van zijn hand naar zijn voet en zo in doel), Stuttgart speelde toen al met een man minder: Burnic had eerst al gevaarlijk spel gespeeld en zijn schoen ter hoogte van Arp's gezicht gebracht, de tweede gele kaart was misschien wat te streng, doch in de 15de minuut moest hij dus het plein verlaten. Diekmeier had al twee keer kunnen scoren (en die bij ARD maar lachen, waarom eigenlijk? "Dieki" is een verdediger, geen aanvallar, en Papadopoulos scoort ook niet meer, hoor, hij heeft te veel werk met de defensie) maar veroorzaakte wel een penalty door de bal met de hand te beroeren, 't was niet per ongeluk, en Mathenia kon de bal niet vatten (Ginczek, 55'). HSV speelde de man-meer-situatie toch uit door doelpunten van Kostic (65') en Arp (69'). Da's de tweede keer in twee opeenvolgende wedstrijden dat hij scoorde, zou HSV een nieuwe, vaste doelpuntenmaker hebben, na enkele jaren? Volgens wat ARD toonde, had Hrubesch veel plezier met de zege, zo naast Bruchhagen zittend, hopelijk is deze laatste nu ook wat content. De spelers hebben nu twee weken rust, behalve Papadopoulos, Ekdal, Sakai en Kostic, die interlands spelen (Sakai zelfs in Brugge ).

  Gisdol stelde de volgende spelers op: Mathenia - Diekmeier, Papadopoulos, Mavraj, Douglas - Ekdal (89. Janjicic), Sakai - Ito (67. Waldschmidt), Hunt (81. Hahn), Kostic - Arp. Bij Stuttgart speelt een oude bekende: Aogo.

  02.11.2017: Verdediger Patric Pfeiffer (18 jaar) volgt Arp en tekende een prof-contract dat loopt tot 30 juni 2021.

  01.11.2017: Ekdal is ook opgeroepen voor twee barragewedstrijden tegen Italië. En Kostic is opgeroepen voor twee oefeninterlands tegen China en Korea (Zuid, vermoed ik).

  31.10.2017: Sakai is opgeroepen voor twee oefeninterlands tegen Frankrijk en op 14 november tegen de Rode Duivels, in Brugge.

  04-11-2017 om 20:26 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Hamburger SportVerein
  29-10-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Herfsttocht, georganiseerd door De Pajotten Hekelgem vzw

  29.10.2017: Ik schreef me elektronisch in voor 18 km en na een babbeltje met Gillaine vertrok in naar Sint-Katherina-Lombeek, helaas over veel verharde wegen, naar het centrum van Liedekerke (waar het nu wel rustig was, tegenover gisteren ), naast de Dender tot aan de Schiptrekkersbrug (ik was daar bijna thuis ) en daar rechtsaf, eindelijk wat onverhard tot aan het station van Liedekerke waar nog gewerkt wordt ('t zou overmorgen kunnen klaar zijn? Dan is er toch een inhuldiging gepland, volgens een spandoek). Verder ging het via een parallel pad naast de gewestweg naar Affligem en de oprit naar de autostrade tot aan een bruggetje die een verbinding met het bedevaartspad biedt. Eens dat bedevaartspad verlaten ging het weer over openbare wegen tot aan het voetbalveld van Sparta den Bosch. Zo kwam ik dus in de parochiezaal van Sint-Katherina-Lombeek, waar ik een frisdrank genoot en met Eliane babbelde, er was maar weinig volk om te bedienen.

  Ik stapte dan een kleine lus en die was al veel beter met minder openbare wegen en meer veldpaden. In de rustpost dronk ik weer wat fris, en ging dan terug naar Liedekerke over toch wat meer veldwegen en bospaden (al zijn zelfs enkele paden in het Bos van Liedekerke al geasfalteerd, hebben de boswachters geen terreinwagens? ).

  Het weer viel geweldig mee: toen ik opstond, regende het hevig, maar toen ik in Liedekerke aankwam om me in te schrijven, was het al opgehouden en tijdens de wandeling scheen de zon, er was alleen een zeer kort regenbuitje, bij 13°C. Mijn foto's staan bij Google.

  29-10-2017 om 20:54 geschreven door Helga

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Categorie:Wandelen


  Archief per week
 • 13/11-19/11 2017
 • 06/11-12/11 2017
 • 30/10-05/11 2017
 • 23/10-29/10 2017
 • 16/10-22/10 2017
 • 09/10-15/10 2017
 • 02/10-08/10 2017
 • 25/09-01/10 2017
 • 18/09-24/09 2017
 • 11/09-17/09 2017
 • 04/09-10/09 2017
 • 28/08-03/09 2017
 • 21/08-27/08 2017
 • 14/08-20/08 2017
 • 07/08-13/08 2017
 • 31/07-06/08 2017
 • 24/07-30/07 2017
 • 17/07-23/07 2017
 • 26/06-02/07 2017
 • 19/06-25/06 2017
 • 12/06-18/06 2017
 • 05/06-11/06 2017
 • 29/05-04/06 2017
 • 22/05-28/05 2017
 • 15/05-21/05 2017
 • 08/05-14/05 2017
 • 01/05-07/05 2017
 • 24/04-30/04 2017
 • 17/04-23/04 2017
 • 10/04-16/04 2017
 • 03/04-09/04 2017
 • 27/03-02/04 2017
 • 20/03-26/03 2017
 • 13/03-19/03 2017
 • 06/03-12/03 2017
 • 27/02-05/03 2017
 • 20/02-26/02 2017
 • 13/02-19/02 2017
 • 06/02-12/02 2017
 • 30/01-05/02 2017
 • 23/01-29/01 2017
 • 16/01-22/01 2017
 • 09/01-15/01 2017
 • 02/01-08/01 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 19/12-25/12 2016
 • 12/12-18/12 2016
 • 05/12-11/12 2016
 • 28/11-04/12 2016
 • 21/11-27/11 2016
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016
 • 24/10-30/10 2016
 • 17/10-23/10 2016
 • 10/10-16/10 2016
 • 03/10-09/10 2016
 • 26/09-02/10 2016
 • 19/09-25/09 2016
 • 12/09-18/09 2016
 • 05/09-11/09 2016
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 15/08-21/08 2016
 • 08/08-14/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 25/07-31/07 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 11/07-17/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 20/06-26/06 2016
 • 13/06-19/06 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 30/05-05/06 2016
 • 23/05-29/05 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 02/05-08/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 18/04-24/04 2016
 • 11/04-17/04 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 14/03-20/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 15/02-21/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 01/02-07/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 18/01-24/01 2016
 • 11/01-17/01 2016
 • 04/01-10/01 2016
 • 28/12-03/01 2021
 • 21/12-27/12 2015
 • 14/12-20/12 2015
 • 07/12-13/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 23/11-29/11 2015
 • 16/11-22/11 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 15/06-21/06 2015
 • 08/06-14/06 2015
 • 01/06-07/06 2015
 • 25/05-31/05 2015
 • 18/05-24/05 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 13/04-19/04 2015
 • 06/04-12/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 16/03-22/03 2015
 • 09/03-15/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 16/02-22/02 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 02/02-08/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 15/12-21/12 2014
 • 08/12-14/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 17/11-23/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 03/11-09/11 2014
 • 27/10-02/11 2014
 • 20/10-26/10 2014
 • 13/10-19/10 2014
 • 06/10-12/10 2014
 • 29/09-05/10 2014
 • 22/09-28/09 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 08/09-14/09 2014
 • 01/09-07/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 18/08-24/08 2014
 • 11/08-17/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 09/06-15/06 2014
 • 26/05-01/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 12/05-18/05 2014
 • 05/05-11/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 24/03-30/03 2014
 • 17/03-23/03 2014
 • 10/03-16/03 2014
 • 03/03-09/03 2014
 • 24/02-02/03 2014
 • 17/02-23/02 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 03/02-09/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 13/01-19/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 30/12-05/01 2014
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 04/11-10/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 14/10-20/10 2013
 • 07/10-13/10 2013
 • 30/09-06/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 16/09-22/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 26/08-01/09 2013
 • 19/08-25/08 2013
 • 12/08-18/08 2013
 • 05/08-11/08 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 22/07-28/07 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 27/05-02/06 2013
 • 20/05-26/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 29/04-05/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 08/04-14/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 26/11-02/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 08/10-14/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 07/05-13/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 09/04-15/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 30/01-05/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 30/05-05/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 21/03-27/03 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 28/02-06/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 31/01-06/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 10/01-16/01 2011
 • 03/01-09/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 22/11-28/11 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009


  Blog als favoriet !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Archief per maand
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 04-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 03-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009


  Blog tegen de regels? Meld het ons!
  Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!