De opera Nabucco van Guiseppe Verdi gaat in premiére in Milaan.
1916
Duitsland verklaart de oorlog aan Portugal.
1945
De Japanners bezetten Vietnam.
1945
Amerikaanse bommenwerpers bombarderen Tokio.
1948
Overleden : Alfred von Tirpitz(80), Duits grootadmiraal.
1950
IJsland treedt toe tot de Raad van Europa.
1959
Barbie, modepop van Mattel, wordt geïntroduceerd.
1961
Lancering van de Korabl-Spoetnik 4, met aan boord de hond Tsjernoesjka ("Zwartje"), een pop genaamd Ivan Ivanovitsj, enkele muizen en een cavia. De pop werd vlak voor de landing aan een parachute uitgeworpen, waarmee de procedure werd getest die de kosmonauten moesten gaan volgen.
1967
De dochter van Jozef Stalin, Svetlana Alliloejeva, loopt over naar de Verenigde Staten.
1974
De Russische Marssonde Mars 7 bereikt Mars.
1975
Er wordt begonnen met de bouw van het Trans-Alaska Pipeline System.
1976
Bij een ongeval met een kabelbaan in het Italiaanse Cavalese komen 42 mensen om het leven.
1991
Overleden : Jan Reussens (72), Vlaams acteur.
1992
Overleden : Menachem Begin (78), premier van Israël .
2004
Overleden : Albert Mol (87), Nederlands acteur, danser, cabaretier en schrijver.
2006
Vloeibaar water gevonden op maan Enceladus van Saturnus.
Het Ati-Atihan festival is een kleurrijk feest dat elk derde weekend van januari gevierd wordt in Kalibo, de hoofdstad van de Filipijnse provincie Aklan. Het feest wordt gehouden ter ere van Santo Niño en is een van de meest bekende festivals van het land. Dit festival wordt wel beschouwd als de moeder van alle festivals van de Filipijnen. De deelnemers schilderen hun gezichten zwart met behulp van roet, om op de oorspronkelijke Negrito inwoners te lijken en dragen daarbij zeer kleurrijke kostuums. Op het ritme van de trommels verplaatst de stoet deelnemers zich door de stad. Onder het roepen van de kreet Hala Bira wordt steeds twee stappen vooruit en een stap terug gedaan.
Ati-Atihan 2007
Atjar
Een atjar is een zuur (bij)gerecht van de Indonesische en Indische keuken. In Nederland wordt het woord nog volgens de oude Nederlands-Indische spelling geschreven; in de moderne Indonesische spelling wordt het woord nu geschreven als acar. Atjars worden als bijgerecht gebruikt om hun frisse smaak, die een contrast vormt met de vaak gekruide Indische gerechten. Dit wil niet zeggen dat zij zelf ongekruid zijn. Een atjar kan zelfs van Spaanse pepers worden gemaakt, en is dan scherp van smaak.
Atka
De Atka makreel (Pleurogrammus azonus) is een straalvinnige vis uit de familie van groenlingen (Hexagrammidae) en behoort derhalve tot de orde van schorpioenvisachtigen (Scorpaeniformes). De vis kan een lengte bereiken van 60 cm. Pleurogrammus azonus is een zoutwatervis. In brak water is de soort nog nooit aangetroffen. De vis prefereert een gematigd klimaat en leeft hoofdzakelijk in de Grote Oceaan.
Pleurogrammus azonus
Atlant
Een atlant of telamon is in de architectuur en beeldhouwkunst een zuil in de vorm van een mannenfiguur die het hoofdgestel van een gebouw draagt. De naam atlant is afgeleid van Atlas (genitief: Atlantos), de mythologische hemeldrager. De vrouwelijke variant van de atlant is de kariatide.
gerechtsgebouw Wooster,Ohio
Atlantic
Atlantic is een historisch Frans merk van motorfietsen. Ets. Besse, Aix en Provence (1929-1932). Franse fabriek die kleine aantallen motorfietsen bouwde met 98 cc Chaise-motoren en 347- en 497 cc Blackburne-blokken.
Atlanticwall
De Atlantikwall was een 2685 kilometer lange verdedigingslinie, die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog aanlegden ter voorkoming van een geallieerde invasie. De Atlantikwall liep van Noorwegen, via Denemarken, Duitsland, Nederland en België naar Frankrijk tot aan grens met Spanje. De verdedigingslinie, die overigens nooit geheel werd voltooid, bestond uit bunkers, kanonnen en mijnenvelden. Op sommige plaatsen zijn de bunkers bewaard gebleven, onder meer in Zandvoort, Scheveningen, verschillende plaatsen in Zeeland, Oostende, en in Normandië Het Franse verzet heeft in 1943 een zeer gedetailleerde kaart met de kustfortificaties van het Noord-Franse Atlantikwall van de Duitsers kunnen stelen; één van de cartografische inspanningen die aan het slagen van de invasie in Normandië (D-day) heeft bijgedragen In België is op het Provinciaal Domein van Raversijde (Oostende) een groot deel van de Atlantikwall uitzonderlijk goed bewaard en is nu een openluchtmuseum, met daarin nog origineel ingerichte bunkers. Het hoofdkwartier van de Atlantikwall van de Franse grens tot Walcheren lag in het Park Den Brandt in Antwerpen. De bunkers zijn nog redelijk intact en één van de hoofdbunkers kan bezocht worden.
Atlantis
Atlantis is een historisch Duits merk van motorfietsen. Motoren & Fahrzeugwerk, Paul Arthur Kreuzer, Kiel (1926-1932). Duits merk dat goede motorfietsen samenstelde met 348- en 398 cc tweetaktmotoren, later ook met 498-, 746- en 990 cc MAG-kop/zijkleppers en 497 cc Küchen-kopklepmotoren. Ook 498 cc JAP- en 597 cc Blackburne-zijkleppers waren leverbaar.
Het Atlantische Handvest
Het Atlantisch Handvest was een besluit op de Conferentie van Placentia Bay door de Eerste minister van Groot-Brittannië Winston Churchill en president van de Verenigde Staten van Amerika Franklin Delano Roosevelt, op een oorlogsschip dat voor anker lag in Argentia, Newfoundland in de Baai van Placentia. De gezamenlijke verklaring van het Atlantisch Handvest werd uitgegeven op 14 augustus 1941. Niet tegenstaande dat Amerika nog steeds niet in staat van oorlog verkeerde, was het Atlantisch Handvest een visie en voorbereiding tot het functioneren van de wereld na de Tweede Wereldoorlog waaronder de intentie om de Verenigde Naties op te richten.
De acht punten van het Atlantisch Handvest waren:
Amerika en Groot-Brittannië streven niet naar territoriale uitbreidingen,
waarbij territoriale aanpassingen moesten worden goedgekeurd door alle betrokken partijen,
elk volk heeft zelfbeschikkingsrecht,
de belemmeringen van handel moesten worden verlaagd of weggenomen,
economische ondersteuning aan alle staten,
na de vernietiging van het nazisme, moest er vrede zijn, vrijheid van bewegen en vrijheid tegen haat en agressie,
vrije toegang tot de wereldzeeën,
er moest een vereniging van naties komen.
Op de volgende conferentie in Londen op 24 september 1941 hebben de regeringen van België, Tsjecho-Slowakije, Griekenland, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Polen, de Unie van Socialistische Sovjet Republieken, Joegoslavië en afgevaardigden van Generaal de Gaulle, leider van de Vrije Fransen, unaniem de basisprincipes van het Atlantisch Handvest aangenomen. De As-mogendheden interpreteerden dit diplomatieke charter als een potentiële alliantie tegen hen. Adolf Hitler vond naar zijn eigen zeggen het bewijs voor een internationale Joodse samenzwering van Groot-Brittannië en Amerika tegen Nazi-Duitsland. In Japan genereerde dit handvest de nodige slagkracht voor de militairen om de Japanse regering ervan te overtuigen een meer agressieve aanpak tegen Amerika en Groot-Brittannië te starten. Aan de andere kant bleek dit handvest de grondlegger te zijn van de oprichting van de Verenigde Naties en de vrede na te streven.
Winston Churchill en Franklin Delano Roosevelt aan boord van de USS Augusta waar de conferentie van Placantia Bay werd gehouden met als belangrijkste conclusie de opmaak van het Atlantisch Handvest.
Athame is wat sommige beoefenaars van rituele magie hun ceremonieel mes noemen. In sommige tradities is het athame een mes met een dubbele snijkant en heeft het een kort zwart handvat. Andere tradities willen dan dat het heft in vorm saai is, gewoven, of gedraaid is. Of een variatie in de vorm van het lemmet.
athame ritueel mes
Athanor
Athanor is de naam van een Gentse loge die behoort tot de Reguliere Grootloge van België (loge nummer 32). Ze werd opgericht op 28 oktober 1995 vanuit de Gentse moederloge La Fidélité (loge nummer 13) en telde in 2005 35 leden. De zittingen vinden plaats in het Nederlands.
Athenia
De "Athenia" was een Brits passagiersschip dat door de U-30 van luitenant-ter-zee Lemp, tot zinken werd gebracht op 3 september 1939, net op de eerste dag dat Groot-Brittannië de oorlog aan Duitsland had verklaard. Het Britse passagiersschip "Athenia" voer onderweg van Groot-Brittannië naar de Verenigde Staten, met gedoofde scheepslichten en voerde een zigzagkoers. De kapitein vreesde voor een Duitse aanval, omdat de Britten net in oorlog waren met Duitsland en zette deze zigzagkoers uit. De Duitse onderzeeër U-30 van luitenant-ter-zee Lemp kreeg het schip in het vizier en dacht dat het een vijandelijk Brits troepentransportschip was. Hij stelde vast dat het een groot Brits schip was. Hij vond dat hij het recht had het schip, als allereerste U-boot, aan te vallen en tot actie over te gaan. Hij schoot zijn torpedo's af die allen het doel troffen. De "Athenia" zonk en 128 opvarenden kwamen om het leven. Het bleek dat het schip geen troepentransportschip was maar een passagiersschip. De meeste slachtoffers waren burgers.
Athenia
Athenia
Atheologie
De term atheologie is een samenraapsel van A (tegen) en theologie (godsleer). De naam is een beetje ongelukkig gekozen want in deze recente stroming probeert men niet enkel kritisch de godsdiensten te benaderen - waar de nadruk op het ontkrachten ligt -, maar zoekt men ook naar een nieuwe moraal, het is dus niet destructief - wat de a impliceert -, maar de grondslag is positief.
Atheris
Atheris is een geslacht van slangen uit de familie adders (Viperidae) en de onderfamilie Viperinae. Er zijn 12 soorten die voorkomen in grote delen van midden- Afrika. Deze slang met een maximale lengte van 78 cm is vrij giftig.De beet veroorzaakt pijn,zwellingen,bloedklonterring en heeft soms zelfs de dood tot gevolg.
A.ceratophora
A.nitchei
A.squamigera
A.chlorechis
Atherosclerose
Atherosclerose, atheromatose, aderverkalking (gr, athere = tarwebrij, skleros = hard) is een gecompliceerd en langzaam voortschrijdende ziekte waarbij vetachtige stoffen in de wand van slagaders worden afgezet; de zogenaamde "fatty streak". In een later stadium wordt de plaque gevormd, die bestaat uit een kern van dode, vet-bevattende cellen en glad spierweefsel cellen, bedekt met een kap bestaand uit glad spierweefsel cellen en extracellulaire matrix onderdelen. Het is mogelijk dat een plaque zo sterk aangroeit, dat dit kan leiden tot afsluiting van een bloedvat. Echter, de belangrijkste klinische complicaties ontstaan door scheuren van de plaque waardoor de inhoud ervan vrij kan komen, en elders een bloedprop veroorzaakt met een hartinfarct of herseninfarct tot gevolg.
Atheroomcyste
Een atheroomcyste of talgkliercyste is een holte in de huid, waarin geen talg maar vooral verweekte hoornschilfers zijn opgehoopt. Een dergelijke cyste ontstaat als de normale uitgang en afvoergang van de haarfollikel en de bijbehorende talgklier afgesloten raakt. Na een aantal maanden tot jaren ontstaan er zo soms fikse bobbels die gemakkelijk te herkennen zijn aan hun ronde tot ovale gelijkmatige vorm, het feit dat ze niet aan de onderlaag vast zitten maar soms wel in de huid zitten, en omdat er meestal ook een kleine verstopte porie midden op de zwelling te bespeuren is. De atheroomcyste is dus geheel onschadelijk maar soms wel ontsierend en kan vanzelf weggaan, maar komt dan later wel terug. En omdat er altijd ook een open verbinding naar de huid is, al is die meestal heel klein, is infectie toch een mogelijkheid die steeds op de loer ligt. Dan wordt de zwelling opeens een stuk groter, en rood en pijnlijk; er kan een abces ontstaan waarin zich naast de dikke witte atheroombrij ook dunne en meestal erg vies ruikende pus bevindt. In dit stadium is de enige remedie de cyste, door er een snee in te maken, ruim open te leggen en de inhoud te verwijderen. Na genezing van de incisie is de cyste dan weg maar omdat de wand niet is verwijderd zal hij meestal terugkomen. Een betere behandeling is daarom de atheroomcyste eens op een moment dat hij niet ontstoken is weg te halen. Dit is een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving bij de huisarts, dermatoloog of chirurg. Meestal lukt het dan de cyste met de omhullende wand in zijn geheel te verwijderen waarna de cyste ook niet meer zal terugkomen.
Athetose
Athetose is een stoornis van bewegingen en houding die bestaat uit een ononderbroken stroom van trage, kronkelende bewegingen van vooral de handen en voeten. Bewegingen die typerend zijn voor Athose worden soms athetoid bewegingen genoemd. Er wordt gezegd dat dit wordt veroorzaakt door beschadiging van de corpus striatum van de hersenen, maar het kan ook worden veroorzaakt door een verstoring in motor thalamus. Verder kan het optreden bij een aandoening die chorea heet.
Atheïsme
Het atheïsme is de afwezigheid van geloof in één of meerdere goden, of in een nauwere betekenis, het niet aannemen van het bestaan van god(en). Het is het tegenovergestelde van theïsme.
Athina Onassis
Athina Onassis de Miranda, geboren als Athina Roussel (Neuilly-sur-Seine, 29 januari 1985) is de kleindochter en enige erfgenaam van de Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis, en is daarmee een van de rijkste mensen op aarde. Athina kreeg op haar achttiende verjaardag (2003) de beschikking over de erfenis van haar in 1975 overleden grootvader. Deze erfenis bestond uit 2,45 miljard euro in onroerend goed, bedrijven, aandelen, kunst en een privé-vliegtuig.
Athous
Athous haemorrhoidalis is een kever die behoort tot de familie kniptorren (Elateridae). De soort is algemeen in Nederland, maar heeft nog geen Nederlandse naam. Athous haemorrhoidalis is een planteneter die leeft van grassen en bloemen van verschillende planten.
Het mineraal atacamiet is een koper-chloor-hydroxide met de chemische formule Cu2Cl(OH)3. De kleur van het mineraal is doorgaans donkergroen. Atacamiet is een relatief zeldzaam mineraal, hoofdzakelijk bestaande uit kopermineralen die in droge klimaten geoxideerd worden. Het mineraal werd voor het eerst gevonden in de Atacamawoestijn in Chili. De naam werd gegeven door D. De Gallizen in 1801.
Atacamiet
Atala
Atala is historisch merk van motorfietsen. Offizina Meccanica Atala, Milano (1925-1934). Italiaanse fabriek die 173- tot 498 cc JAP- en Blackburne-motoren inbouwde.
Atalanta
De atalanta (Vanessa atalanta) of admiraalsvlinder is een van de meest voorkomende vlinders in Nederland. De atalanta is een opvallende trekvlinder met een spanwijdte van 5-6 centimeter. In Nederland komen twee generaties per jaar voor. De eitjes worden een voor een op de brandnetel afgezet.
Atalanta
Atelecyclidae
De Atelecyclidae, is een familie uit de infraorde krabben (Brachyura). Van deze familie is slechts één vertegenwoordiger, de cirkelronde krab, vrij zelden te vinden voor de Belgische en Nederlandse kust.
A.rotundatus
Atelopus
Atelopus is een geslacht van kikvorsachtigen uit de familie echte padden (Bufonidae). Er zijn ongeveer 80 soorten, die klompvoetkikkers worden genoemd, ondanks dat ze tot de padden behoren. Een aantal soorten is al lange tijd niet meer gezien, vermoedt wordt dat sommige hiervan inmiddels zijn uitgestorven.
A.zeteki
A.carbonerensis
Atemoya
De atemoya (Annona cherimola × squamosa) is een kruising tussen de cherimoya en de zoetzak, die in 1908 in Miami (Florida) is ontstaan. Het is een tot 9 meter hoge, groenblijvende boom met korte stam en overhangende takken. De vruchten zijn hartvormig, 10 cm lang en 10 cm breed. De schil is bezet met wratachtige uitsteeksels, die uitgesprokener zijn dan bij de zoetzak. Het vruchtvlees is roomwit en vast van structuur. De smaak is zoetzuur aromatisch en lijkt op die van de cherimoya.
atemoya
Athamanta
Athamanta is de botanische naam van een geslacht van kruidachtige planten in de schermbloemenfamilie. De wetenschappelijke geslachtsnaam Athamanta is waarschijnlijk afgeleid van de berg Athamas in Sicilië, waar sommige planten van dit geslacht worden aangetroffen. In België en Nederland komt de plant niet voor.
Een achtjarig Braziliaans jongetje is geslaagd voor het ingangsexamen om rechten aan de universiteit te gaan studeren. Dat hebben plaatselijke media donderdag bericht.
Maar Joao Victor Portellinha zal ondanks zijn slagen en ondanks het betalen door zijn ouders van het inschrijvingsgeld toch niet toegelaten worden tot de Universidad Paulista (Unip) in Goiania, omdat men volgens de Braziliaanse wet minstens 11 jaar school moet hebben gelopen vooraleer naar de universiteit te gaan. Technisch gezien zit de knaap nog in het basisonderwijs. Volgens zijn moeder is de jongen niet hoogbegaafd. Hij groeide echter op in een studiegenegen sfeer waar veel wordt gepraat. "Het is een normaal kind maar hij heeft altijd deelgenomen aan onze gesprekken. Hij interesseert zich voor actualiteit en is altijd door volwassenen omringd." (DWM) bron Belga
De astronomische eenheid (AE, Engels: AU) is een afstandsmaat die vrijwel gelijk is aan de gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon. Een astronomische eenheid is ongeveer gelijk aan 150 miljoen kilometer; de meest recente metingen geven als precieze waarde: 149.597.870.697 meter (+/- 1 meter) [Standish (2005); Pitjeva (2004)]. Deze maat wordt in de astronomie gebruikt om afstanden in de ruimte aan te duiden, waardoor deze worden vergeleken met de "straal" van de baan van de aarde om de zon. Waar de grootste nauwkeurigheid nodig is, zoals in de interplanetaire ruimtevaart, zou een omschrijving "gemiddelde afstand aarde-zon" te weinig houvast geven. De aardbaan vervormt namelijk geleidelijk, onder invloed van de aantrekkingskracht van de andere planeten. Momenteel is de gemiddelde afstand aarde-zon ongeveer 16 km groter dan een astronomische eenheid, en die waarde vermindert met ongeveer 80 meter per jaar - de aardbaan "krimpt" (dit zijn gemiddelden over enkele eeuwen). Een complicatie is ook dat de aardbaan geen cirkel is maar een ellips, waardoor de afstand aarde-zon behoorlijk varieert. In de sterrenkunde is de astronomische eenheid daarom anders gedefinieerd, en wel via de derde wet van Kepler: Stel je een virtueel object zonder massa voor dat in een cirkelbaan om de zon draait. De hoeksnelheid zal afhangen van de baanstraal. Als de hoeksnelheid exact 0,017.202.098.95 radialen per dag bedraagt (= k, de zogeheten gravitatieconstante van Gauss), heeft de baan per definitie een straal van 1 AE. Omrekeningen: 1 lichtjaar = 63.241 AE 1 AE = 149.597.870,691 ± 0,030 km 1 AE = 8,317 lichtminuten 1 AE = 499 lichtseconden 1 parsec = 206.265 AE
Astrophytum
Astrophytum is een geslacht van kogel- tot cilindervormige, geribde cactussen. De soorten stammen alle uit Mexico. De naam van het geslacht komt van de Griekse woorden astron (ster) en phyton (plant). Van boven gezien is duidelijk waarom men ze sterplanten is gaan noemen.
A.asterias
A.ornatum
A.capricorne
A.myriostigma
Astropyga
Het geslacht Astropyga is een specifieke groep binnen de orde der Diadematoida. Ze bevat de diadeemzee-egels met de relatief korte stekels. Deze zee-egels eten voornamelijk algen en plankton, maar soms ook mossels, kleine krabben, garnalen en roeipootkreeftjes.
Astropyga radiata
Astrotherapie
Astrotherapie is een alternatieve geneeswijze die psychische problematiek probeert te behandelen met behulp van zowel psychologische vaardigheden als astrologie. Naast bekende psychologische inzichten over de werking van de geest en hersenen van de mens wordt de horoscoop gebruikt om het karakter en de huidige psychische problemen van iemand (mede) te verklaren en te behandelen.
Asvarken
Een asvarken is een veger waarmee in de jaren '50 en '60 in de tuinbouw het as uit de vlampijpen van de verwarmingsketels werd opgeveegd. De as was afkomstig van de toen veelgebruikte zware stookolie. De borstel is gemaakt van varkenshaar.
Aswandam
De nieuwe Hoge Aswandam en de oudere Lage Aswandam zijn twee dammen die de Nijl bij Aswan in Egypte afsluiten. Vroeger overstroomde de Nijl elk jaar in de zomer. Deze overstromingen lieten vruchtbaar slib achter op de oevers van de Nijl, waardoor de bodem ideaal was voor landbouw. Wanneer echter het water te hoog kwam kon de gehele oogst vernietigd worden, terwijl in een jaar waar de overstromingen minder erg waren er een hongersnood plaatsvond. Deze overstromingen waren dan ook zo onvoorspelbaar dat het nodig werd geacht om ze beheersbaar te maken met een dam. Het afdammen van de Nijl zorgde echter ook voor problemen. Het reservoir is aan het dichtslibben, en zal binnen vijfhonderd jaar een slibvlakte geworden zijn.
Hoge Aswandam
het Vriendschapsmonument van binnen
Aswandam op satellietbeeld
Aswoensdag
Aswoensdag is de dag na carnaval, meer bepaald de dag na Vastenavond. In de katholieke traditie is Aswoensdag het begin van de 40 dagen durende Vastentijd, die loopt tot Paaszaterdag, ook Stille Zaterdag genoemd. Tussen Aswoensdag en Pasen zijn er zes zondagen, waarvan de laatste Palmzondag is.
Asymptoot
In de wiskunde is een asymptoot van een functie of kromme een rechte lijn of een kromme waar de grafiek van die functie of kromme willekeurig dicht toe nadert bij grote waarden van een van de variabelen. De term is afgeleid uit het Grieks en betekent letterlijk niet samenvallen. Asymptoten worden vaak gebruikt als hulpmiddel bij het tekenen van grafieken.
Asyndeton
Een asyndeton een stijlfiguur waarbij woorden, zinsdelen of zinnen zonder voegwoorden het naast elkaar worden geplaatst. Het kan gebruikt worden om een tegenstelling aan te scherpen. Indien het woord "maar" ontbreekt spreekt men van een "adversatief asyndeton", zoals het eerste voorbeeld hieronder. Als juist te veel voegwoorden worden gebruikt, spreekt men van een polysyndeton. Het woord asyndeton komt uit het Grieks: A - SYN - DETON. 'niet met elkaar/samen verbonden'.
Asystolie
Asystolie is het ontbreken van elektrische activiteit van het hart. Hierbij staat het hart ook altijd stil. Als er nog wel sprake is van atriale (vanuit de boezems) activiteit (p-toppen), noemen we dit een primaire asystolie. Als er geen atriale (boezems) en ventriculaire (kamers) activiteit meer plaatsvindt, noemen we dit een secundaire asystolie. Een asystolie laat een rechte streep zien op een elektrocardiogram of bewakingsmonitor. Het is overigens ook mogelijk een hartstilstand te hebben zonder asystolie: dit heet elektromechanische dissociatie.
Neil Alden Armstrong (Wapakoneta (Ohio), 5 augustus 1930) is een Amerikaans testpiloot en astronaut. Hij zette op 21 juli 1969 als eerste mens voet op de maan. In 1969 was hij de commandant in de Apollo 11 missie om op de maan te landen. Hij ontsnapte op het nippertje aan de dood tijdens een training voor de maanlanding. Tijdens de eigenlijke missie nam hij de controle over van de maanlandingsmodule Eagle en zette hem neer in een veilig gebied op de maan. Enkele uren later stapte hij uit de maanlander en toen hij de eerste voet op de maanbodem zette, sprak hij zijn bekende zin:
"That's one small step for man, one giant leap for mankind.". Zelf beweerde hij dat hij had gezegd "That's one small step for a man, one giant leap for mankind."
Neil Armstrong
Edwin Eugene "Buzz" Aldrin, Jr. (Montclair (New Jersey), 20 januari 1930) is een Amerikaans astronaut. Hij was de tweede man die voet zette op de maan. Samen met Neil Armstrong en Michael Collins vloog Aldrin met de Apollo 11-missie naar de maan. Na de eerste maanlanding met Apollo 11 nam Aldrin ontslag bij de NASA en werd in 1971 benoemd als commandant van de Test Pilots School op Edwards Air Force Base.
"Buzz" Aldrin
Charles "Pete" Conrad (Philadephia, 2 juni 1930 - Ojai, 8 juli 1999) was een Amerikaans astronaut. Hij diende op Gemini 5, Gemini 11, Apollo 12 en Skylab 2. Hij was de kapitein van de Apollo vlucht en de derde mens die op de maan liep. Op 19 november landde hij op de maan. Conrad, die klein van postuur was, sprak bij het afdalen van de trap van de maanlander de woorden:
"Whoopee! Man, that may have been a small one for Neil, but that's a long one for me."
, hiermee referend aan de woorden van Neil Armstrong. Conrad, die in totaal meer dan 49 dagen in de ruimte overleefde, kwam op prozaïsche wijze aan zijn einde. Op 8 juli 1999 verongelukte de 69 jarige Charles Conrad met zijn Harley Davidson ondanks dat hij zich aan de maximum snelheid zou hebben gehouden. Motorrijden bleek voor hem gevaarlijker dan ruimtereizen.
"Pete" Conrad
Alan LaVern Bean (Wheeler (Texas), 15 maart 1932) was Amerikaanse astronaut en de vierde man die op de maan liep. Een half uur na Conrad betrad Bean de maan. Tijdens deze expeditie werden de resten van Surveyor 3 geborgen welke op aarde werden bestudeerd. Op de maan werd, behalve het éérste maanwagentje en een paar verloren filmrolletjes, ook de vlag van Beans middelbare school achtergelaten. Na zijn maanavontuur was de belangrijkste opdracht van Bean het commando van Skylab 3 in 1973. Na zijn pensioen in 1981 ging hij schilderen, vooral mannetjes op de maan. Alan verwerkt echt maanstof en maansteentjes in zijn oeuvre.
Alan (Al) Bartlett Shepard Jr. (East Derry (New Hampshire), 18 november 1923 Monterey (California), 22 juli 1998) vloog aan boord van de Mercury MR-3 als eerste Amerikaan in de ruimte, en was gezagvoerder tijdens de vlucht van Apollo 14 naar de maan. Als vijfde mens mocht hij voet zetten op de Maan. Shepard overleed op 21 juli 1998 op 74-jarige leeftijd. Zijn vrouw Louise overleed een maand later op 25 augustus 1998. Ze hadden drie dochters genaamd Julie, Laura en Alice, en hadden zes kleinkinderen.
"Al" Shepard Jr.
Edgar Dean Mitchell (17 september 1930) Hij was piloot van de Lunar module van Apollo 14. Hij wandelde als zesde mens op 9 feb.1971 9u op de de Maan. Apollo 14 was zijn enige ruimtevlucht.Ed Mitchell bleef bij de NASA tot zijn pensionering van de Navy in 1972.
Dean Mitchell
David Randolph Scott ( 6 juni 1932) was commandant van Apollo 15 en de zevende mens op het maanoppervlak. Hij was betrokken bij het Apollo 15 postzegelschandaal door ongeoorloofd 398 FDCovers mee te nemen voor een Duits postzegelhandelaar.
David Randolph Scott
James Benson Irwin ( 17 maart 1930 - 8 aug.1991) als astronaut van de Apollo 15 missie wandelde hij als achtste mens op de Maan.
John Watts Young (San Francisco, 24 september 1930) was een Amerikaans ruimtevaarder (astronaut). Hij was de eerste mens die zes maal in de ruimte heeft gevlogen Gemini 3, Gemini 10, Apollo 10, Apollo 16, STS-1, STS-9 en is één van de twaalf ruimtevaarders die op de maan zijn geweest. Zijn zes ruimtevluchten duurden in totaal bijna 35 dagen. Sinds zijn toetreding tot de NASA heeft Young, met inbegrip van ruimtevaarder, diverse functies bekleed. Sinds 31 december 2004 is hij met pensioen. Young is getrouwd met Susy Feldman, heeft twee kinderen en twee kleinkinderen.
John Young
Charles Moss Duke, Jr. (3 oktober 1935) hij was de jongste van de twaalf mensen die ooit op de Maan wandelden.
Charles Moss Duke, Jr.
Harrison Hagan "Jack" Schmitt ( 3 juli 1935 ) geoloog-astronaut hij was de twaalfde die ooit voet op de Maan zette. Van 3 jan. 1977 tot 3 jan. 1983 was hij senator van de staat New Mexico.
"Jack" Schmitt
Eugene Andrew Cernan (Chicago, 14 maart 1934) is een voormalig Amerikaans astronaut. Hij was driemaal in de ruimte. Met Apollo 10 en Apollo 17 werd Cernan één van de drie die tweemaal naar de maan reisden. Hij was de twaalfde en laatste man op de maan en toen hij klaarstond om op de ladder van de LEM te klimmen, sprak hij:
Nu we de maan en Taurus-Littrow verlaten, gaan we zoals we gekomen zijn en, als God het wil, zoals we zullen terugkeren, met vrede en hoop voor de hele mensheid. Terwijl ik deze voor een hele tijd laatste stappen zet op het maanoppervlak, wil ik alleen noteren dat Amerikas uitdaging van vandaag het lot van de mensheid van morgen heeft gesmeed. Moge God de bemanning snelheid geven.
Astral is een historisch merk van motorfietsen. Ets. Astral, Puteaux, Seine (1919-1923). Frans motorfietsmerk dat 98- en 122 cc tweetakt-motorfietsen maakte. Astral hoorde bij de Austral-groep, die vrijwel identieke machines maakte.
Astrantia
Astrantia is een geslacht van planten in de Schermbloemenfamilie (Umbelliferae oftewel Apiaceae). Het geslacht kent ongeveer 9 soorten. Het wordt in het Nederlands wel Zeeuws knoopje genoemd. Het verspreidingsgebied van dit geslacht loopt in Europa van de Pyreneeën tot de Kaukasus. De biotoop bestaat uit vochtige bergbossen en bergweiden. In Nederland en Vlaanderen komt dit geslacht niet van nature voor.
Astrantia major
A.major
Astrobiologie
Bij astrobiologie of exobiologie wordt onderzoek gedaan naar het mogelijk voorkomen van leven op andere hemellichamen. Het bestudeert het ontstaan van leven in het universum, zoekt antwoorden op vragen als "waar komt leven vandaan?" en "hoe evolueren elementaire bouwstenen tot een organisme?". De Amerikaanse astronoom Carl Sagan was een van de eerste initiatiefnemers voor de astrobiologie.
Astrocyt
Een astrocyt is een stervormige, vertakte gliacel in het centraal zenuwstelsel (CZS) met lange of korte uitlopers. Het zijn steuncellen in de zenuwbaan die liggen tussen een bloedvat en een zenuwcel (neuron).
Astrocytoom
Een astrocytoom is een hersentumor die is ontstaan uit astrocyten, stervormige cellen die als het ware het dragend weefsel van de hersenen vormen. Astrocytomen zijn kwaadaardige tumoren.
Astrodynamica
Astrodynamica is een weinig gebruikte aanduiding voor het deelgebeid van de sterrenkunde dat zich bezighoudt met de beweging van hemellichamen, raketten en ruimtesondes. Meer gebruikt is de aanduiding hemelmechanica.
Astrofotografie
Astrofotografie is een specialisme binnen de fotografie dat zich richt op het nemen van foto's van objecten aan de nachtelijke hemel, zoals planeten, sterren en zgn. Deep sky objecten. In West-Europa zijn er veel amateurs die zich bezig houden met astrofotografie. De eerste astrofoto wordt toegeschreven aan John William Draper, die in 1840 een foto nam van de Maan.
Astrofylliet
Het mineraal astrofylliet is een kalium-natrium-ijzer-mangaan-titanium-silicaat met de chemische formule K2Na(Fe2+,Mn)7Ti2Si8O26(OH)4. Het behoort tot de inosilicaten. Het goudgele, bronsgele of bruin tot bruinrode astrofylliet heeft een diamant- tot parelglans en een geelbruine streepkleur. De gemiddelde dichtheid is 3,34 en de hardheid is 3 tot 3,5. Het kristalstelsel is triklien en de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar.
astrofylliet
Astrofysica
De astrofysica is specifiek het deel van de astronomie dat de processen die zich afspelen in sterren probeert te verklaren met natuurkundige wetten en meer in het algemeen de processen die in het Heelal waarneembaar zijn probeert te verklaren. Ook voor de natuurkunde geldt dat die op Aarde niet anders is dan elders in het universum, ofwel, in de woorden van Vincent Icke, een bekend Nederlands astronoom:
"Alle fysica is astrofysica"
Astrograaf
Een astrograaf is een astronomische telescoop die bestemd is voor het maken van fotografische opnamen. Het woord is wat verouderd, aangezien de meeste astronomische waarnemingen thans fotografisch gebeuren en er vrijwel niet meer door een telescoop wordt gekeken. De term werd vooral gebruikt om de refractors met een diameter van 33 cm aan te duiden die tijdens het Carte du Ciel-project gebruikt werden. Het prototype werd gebouwd in het Observatoire de Paris in 1886.
Astrolabium
Een astrolabium (uit het Latijn: aster is ster, labo is werken, nemen of opnemen, astrolae is een "sterrenopnemer") is een toestel waarmee plaats en hoogte van een hemellichaam kan berekend worden als functie van de tijd. Het astrolabium was 1200 jaar lang het voornaamste instrument voor navigatie, van zijn uitvinding in de 4e eeuw tot de periode waarin hij langzamerhand vervangen werd door de sextant (de 16e tot de 18e eeuw).
astrolabium uit de 18eeeuw
Astrolite
Astrolite is een krachtig explosief, ontworpen in de jaren '60 door Gerald Hust voor de Atlas Powder Compagny. Door vele amateurs wordt het ten onrechte betiteld als de krachtigste conventionele springstof ooit. Deze misvatting kon ontstaan doordat men de grote detonatiesnelheid van 8600 m/s ook aanzag als de effectieve brisantiekracht.
Astrometrie
De astrometrie is een deelgebied van de astronomie en behandelt de posities van sterren en andere hemellichamen, hun afstanden en bewegingen. Het is een van de oudste deelgebieden van de wetenschap, de opvolger van de meer kwalitatieve studie positionele astronomie. Astrometrie dateert op zijn minst uit de tijd van Hipparchus, die de eerste catalogus van de voor hem zichtbare sterren samenstedle en zodoende een helderheidsschaal uitvond die tegenwoordig nog wordt gebruikt.
Astoria is een historisch merk van motorfietsen. Moto Astoria s.r.l, Milano (1950-1957). Italiaans motorfietsmerk dat goede 124- tot 246 cc tweetakten maakte, naast een sportieve 174 cc kopklepper met bovenliggende nokkenas. Toen de eigenaar, coureur Virginio Fieschi, in 1957 overleed, kwam er een einde aan de productie.
Astoria
Astoria is een historisch merk van motorfietsen. Astoria Motorenwerk GmbH, Neurenberg (1923-1925). Duitse fabriek die 289 cc tweetakten maakte en in 1925 werd overgenomen door Nestoria.
Astra
Astra is een historisch merk van motorfietsen. Astra Motoren GmbH, München (1923-1925). Kleine Duitse firma die 348- en 500 cc zij- en kopklepmotoren van Blackburne en JAP inbouwde. De allereerste modellen hadden Bosch-Douglas-tweecilinder boxermotoren die door SMW in licentie gemaakt waren.
Astra
Astra is een historisch merk van motorfietsen. Max Türkheimer & Co., Milano (1931-1953). Italiaanse Ariel-importeur die nauwe banden had met Components Ltd. (Ariel) in Engeland. Astra bouwde al in 1905 eigen motorfietsen, later bouwde Türkheimer OTAV-motoren. De Astra-modellen, die vanaf 1931 werden geproduceerd hadden 123- tot 500 cc kop- en zijklepmotoren, waarbij veel Ariel-onderdelen werden gebruikt..
Astraea
Astraea rugosa is een in zee levende slakkensoort die behoort tot de familie Turbinidae en het geslacht Astraea. Er is nog geen Nederlandse naam voor deze soort die in 1767 door Linnaeus is beschreven. Astraea rugosa is een herbivoor die tot 60 mm lang kan worden en leeft in ondiep warm water op zandgrond, rotsbodem en koraalriffen. Deze soort komt algemeen voor in alle warme zeeën van de wereld.
Astraea rugosa
Astragalus
Astragalus is een zeer groot geslacht van planten, behorende tot de familie Fabaceae (Vlinderbloemigen). Over de gehele wereld komen circa 2000 soorten voor. Vooral berggebieden in de gematigde en subtropische streken zijn erg rijk aan soorten. De soorten worden gekenmerkt door veel (tot 20 en meer) paren blaadjes die samen een 'echt' blad vormen. De hokjespeul (Astragalus glycyphyllos) is een in Nederland in het wild voorkomende soort.
In 2003 kondigde het bedrijf terug te keren in de racerij met een nieuwe divisie onder de naam "Aston Martin Racing". Deze divisie is samen met het bedrijf Prodrive verantwoordelijk voor de onderwikkeling en productie van de DBR9. Dit is een auto van de GT-klasse en zal onder andere deel gaan nemen aan de 24 uur van Le Mans.
Vantage V8
gebouwd van 2005 - heden,een 4.3 liter V8 motor.
Vantage V8
Vantage Roadster
Aston Martin DB9
2-deurs coupé/convertible.6 liter V12 motor Gebouwd van 2003 - heden. 99 Voor verkoop en 1 voor het Aston Martin museum.
Aston Martin V12 Vanquish
Deze werden gebouwd tussen 2001 - 2007.
DB 9
Aston Martin DB 9 Volante
Geschiedenis
Dankzij de nieuwe impuls als gevolg van de overname van Ford maakt Aston Martin nu weer eigenzinnige auto's zoals de Aston Martin V8 Vantage(2005)(2005-nu), DB9 (2003-nu) en de Vanquish V12 (2001-nu) die James Bond in "Die Another Day" als "auto van de zaak" mocht gebruiken. Voor de toekomst (2007) staat de Rapide op stapel en dit zal de eerste vier-deurs Aston Martin worden sinds de Lagonda. Ook James Bond blijft zijn merk trouw. In de film "Casino Royale" (2006) krijgt Bond de Beschikking over de vernieuwde Aston Martin DBS, en mag hij nog één keer een ritje maken in de DB5 (deze wint 007 tijdens een spelletje poker). In 2006 werd bekend gemaakt dat Aston Martin verkocht zal worden. De huidige directeur wil samen met Britse investeerders het merk kopen. Ook oud topman van Ford Jac Nasser heeft interesse in het merk. Ford verkoopt Aston-Martin om de aanhoudende verliezen goed te maken. Op 12 maart 2007 werd bekend dat Aston Martin verkocht is aan David Richards, een oud Brits rallyrijder, die het geld voor zijn aankoop, meer dan 700 miljoen euro, kreeg uit het oliestaatje Koeweit.
Aston Martin Vanquish
Vanquish
DBS v12
Aston Martin Rapide
De Aston Martin Rapide is een 4-deurs sportcoupé. Aston Martin heeft de intentie om de Rapide aan het eind van 2009 als productiemodel te introduceren, hij moet dan de strijd aangaan met de Porsche Panamera, de Mercedes-Benz CLS-Klasse en de Maserati Quattroporte. Deze wagen heeft een 6.0 liter V12 (4 kleppen per cylinder) motor met een vermogen van 480pk.
Aston Martin Rapide
Aston Martin Rapide
Aston Martin
Aston Martin is nog steeds aktief in race-en rally wedstrijden met wagens als de DBRS9, de V8 Vantage N24 en de V8 Vantage GT2.
In datzelfde jaar rijdt James Bond (The Living Daylights) na een uitstapje naar Lotus in een Aston Martin. Dit keer mag Bond van zijn baas plaatsnemen in een Aston Martin V8 Vantage, die dan wel aan het einde van zijn levensduur is gekomen. De V8 wordt vervangen door de Virage. In 1992 werd een nieuwe Vantage aangekondigd die boven de Virage geplaatst werd. In het daarop volgende jaar werd de DB-lijn nieuw leven in geblazen met de introductie van de DB7 (1993-2003) als "instapmodel".
DB 7
De Aston Martin DB7 is een Gran Turismo van Aston Martin, die van september 1994 tot december 2003 werd gebouwd. De auto was verkrijgbaar als een coupé of een cabriolet, en was voor het eerst te zien op de Autosalon Genève in maart 1993. Een 3.2 liter L6 of een 6.0 liter V12 motor.Er werden 7000 wagens verkocht.
DB7 Volante
DB7 Vantage
DB7 Vantage Zagato
2-deurs coupé/convertible.6 liter V12 motor Er werden 100 wagens gebouwd tussen 2002 - 2003. 99 Voor verkoop en 1 voor het Aston Martin museum.
De nieuwe eigenaren vernieuwden de modellijn met de introductie van de V8 Vantage in 1977 en de cabriolet uitvoering van de Vantage die de naam Volante droeg. In 1980 kwam Aston Martin met de Bulldog, een prototype dat moest aantonen dat Aston Martin in staat was een "supercar" te bouwen. Dit prototype was een voorbode voor de Lagonda, een voor die tijd zeer futuristische wigvormige sedan. Vervolgens werd de onderneming tweemaal verkocht alvorens de algemeen directeurs Victor Gauntlett en Tim Healey het bedrijf in 1984 kochten.
V 8 Vantage
Een 2-deurs coupé deze werden gebouwd van 1977 - 1989. Een 5.3 liter V8 motor. Te zien in James Bond"The Living Daylights" uit 1987.
V8 Vantage Volante uit "The Living Daylights"
V8 Vantage Coupé - 1978
Aston Martin Lagonda
4-deurs saloon.5.3 liter V8 motor Er werden 645 wagens gebouwd tussen 1976 - 1989.
Aston Martin V8 Vantage Volante
Deze werden gebouwd tussen 1977 - 1989.
Aston Martin Lagonda 1989
V8 Vantage Volante - 1986
Uiteindelijk werd Ford in 1987 75% eigenaar van Aston Martin. In 1993 kocht Ford de laatste aandelen van Victor Gauntlett en bracht het beroemde merk onder in haar Premier Automotive Group waar ook Volvo, LandRover en Jaguar ondergebracht zijn. Nadat Ford volledig eigenaar was geworden is er veel geld geïnvesteerd in het verbeteren van de productiefaciliteiten en het opvoeren van de productie. In 1994 werd een nieuwe fabriek aan de Banbury Road in Bloxham in gebruik genomen, gevolgd door een nieuwe Gaydonfabriek in 2003.
Aston Martin V8 Zagato
van deze 2 - deurs coupé werden 50 stuks gebouwd van 1986 tot 1990. Een 5341 cc motor V8.
Aston Martin Virage/V8/Vantage
Een 32-kleppen 5.3 liter V8 motor 330 pk. Hiervan werden 1050 wagens gebouwd van 1997 - 2000.
Hoewel James Bond in 1969 nog de Aston Martin DBS bestuurde "On her Majesty's Secret Service" gaat het eigenlijk vanaf 1968 minder met Aston Martin, waarna het merk in 1972 overgenomen werd door Company Developments. Mede door toenemende milieu-eisen kwam het bedrijf wederom in de problemen en in 1975 werd het merk overgenomen door de Amerikaanse zakenmensen George Minden en Peter Sprague.
DB 5
Een 2-deurs coupé of convertible (124 stuks gebouwd). Hiervan werden er 1024 gebouwd in de periode 1963 - 1965. Motor met een Tadek Marek 4.0 liter 6-cylinder (282 pk top 238 km/h). Gekend van verschillende James Bond films zoals Goldfinger,Tomorrow Never Dies en Casino Royale.
DB 5 Vantage convertible
Met 314 pk motor. Hiervan werden er slechts 123 gebouwd in de periode 1963 - 1965.
DB 5 coupé
1965 Aston Martin DB5 Vantage Convertible
Lagonda Rapide
4-deurs saloon. Er werden 55 wagens gebouwd tussen 1961 - 1964.
DB 6 Vantage
2-deurs coupé 3995 cc Tadek Marek motor L6. Hiervan werden 1567 wagens gebouwd tussen 1965 - 1970. Er werden ook 140 convertibles DB 6 Volante gebouwd.
Aston Martin Lagonda Rapide
DB 6 Vantage 1967
DBS
De eerste DBS werd vanaf 1967 - 1972 gebouwd. Een 3994 cc motor van282 pk met 6 cylinders. Te zien in de James Bond film "On Her Majesty's Secret uit 1969". Er werden 787 wagens gebouwd.
De op een 3.7L motor aangedreven DB4 "Grand Touring" zorgde in 1958 voor een ommekeer in de geschiedenis van het merk waarbij besloten werd zich meer te specialiseren in auto's die voor de normale weg bedoeld waren. Een absoluut hoogtepunt was in 1964 het gebruik van de inmiddels wereldberoemde DB5 in de James Bond films Goldfinger en Thunderball (en later ook in de films Goldeneye,Tomorrow Never Dies en Casino Royale). Na de DB5 volgden achtereenvolgens de DB6 (1965-1970) en de DBS en DBS V8 (1967-1972) die op het laatst Vantage genoemd werd.
DB Mark III
Een 2+2 hatchback ,2-zitter coupé of drophead. Hiervan werden er 551 gebouwd in de periode 1957 - 1959. Motor met een Lagonda 2.9 liter 6-cylinder.
DB 4
Een 2+2 hatchback ,2-zitter coupé of drophead. Hiervan werden er 1185 gebouwd in de periode 1958 - 1963.
DB Mark III
DB 4
DB 4 GT Zagato
GT-klasse coupé met 6 cylinder 3670 cc motor. Er werden 20 wagens gebouwd tussen 1960 - 1963.
DB 4 serie 5 Convertible
Geintroduceerd in 1962. Hiervan werden 70 wagens gebouwd.
DB GT - Zagato
DB 4 serie 5 - convertible 1962
DBR1
Racewagen met 2.6 liter motor gebouwd vanaf 1956. Veel historische races gereden en gewonnen.
DBR1
DBR1/4 1959
DBR2
Gebouwd in 1956 met een Lagonda 4.5 liter V-12 motor.
Na tijdens de Tweede Wereldoorlog een sluimerend bestaan te hebben gehad werd Aston Martin in 1947 overgenomen door Sir David Brown, een tractorfabrikant (David Brown Limited). Een jaar na de overname nam Brown het merk Lagonda over, en voegde dit merk juridisch en fysiek bij Aston Martin. In 1954 kocht Brown een locatie aan de Tickford Street in Newport Pagnell en dat luidde met de DB1 uit het begin in van de inmiddels klassiek geworden serie auto's met de naam DB (de initialen van David Brown). Na de DB1 en DB2 werd in 1957 de raceauto DB3 geïntroduceerd.
DB 1
Dit was een roadster 2 - zitter. Hiervan werden er 15 gebouwd in de periode 1948 - 1950
Atom
Een tube frame chassis dat werd ontwikkeld tijdens WO II. Een 2 liter 4 cylinder waarvan het prototype werd geintroduceerd in 1948 tijdens de 24u. van Spa bij wijze van test. Hij won de race.
DB 2
Een 2 - zitter sportwagen waarvan er 411 werden gebouwd tussen 1950 en 1953. Een 2.6 liter motor,6-cylinder in-line.
DB 2 coupé 1950
DB 2 coupé 1952
DB 2 - 4
Deze is gebaseerd op de DB 2 maar omgevormd tot een 2+2 hatchback. Er werden er 764 gebouwd van 1953 tot 1957.
Aston Martin Lagonda
Een 2 of 4-deurs saloon met een 2.9 liter motor. Hiervan werden er 270 geproduceerd tussen 1953 en 1958.
Aston Martin is een Engels automerk, thans in handen van een investeringsgroep rond David Richards. Het automerk is vooral bekend door de James Bond-films, waarin het hoofdpersonage veelal in dit automerk rondrijdt.
Geschiedenis
Ingenieur Robert Bamford en Lionel Martin begonnen in 1914 met de bouw van auto's nadat beide heren een jaar eerder samen besloten hadden om auto's van het merk Singer te gaan verkopen. De eerste auto was een op een Isotta Fraschinichassis gebouwde 1400 cc-racer. De naam Aston Martin ontstond door een overwinning van Lionel Martin op de "Aston Clinton Hillclimb" bij het plaatsje Aston Clinton. In de werkplaats aan Abingdon Road in Kensington werd in 1915 de eerste geregistreerde auto gebouwd.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de productie bij Aston Martin stil. Na de oorlog werd Aston Martin nieuw leven ingeblazen door graaf Louis Zborowski. In 1920 stapte Bamford echter op, waarna Aston Martin in 1922 racewagens maakte voor deelname aan Grote prijs van Frankrijk. Daarnaast werden in Brooklands wereldsnelheids- en -duurrecords verbroken, maar productiemodellen zouden nog een paar op zich laten wachten.
In 1924 vertrok Lionel Martin en ging het merk failliet, waarna een aantal rijke investeerders onder de naam Renwick en Bertelli het merk overnamen. Onder leiding van Lord Charnwood werd "Aston Martin Motors" verhuisd naar Feltham. In 1927 werd een 10HP gepresenteerd. Het merk kende in deze tijd enkele successen in onder andere Le Mans en de Ultster. In 1931 werd het merk, na liquiditeitsproblemen, overgenomen door Lance Prideaux-Brune en R. Gordon Sutherland. Deze nieuwe eigenaren besloten om zich in 1936 te gaan concentreren op de productie van auto's die bedoeld waren voor de normale weg.
Razor Blade 1923 - 1935 Brooklands Motor Museum,Londen