De avondkoekoeksbloem (Silene latifolia subsp. alba, synoniem: Melandrium album) is een plant uit de anjerfamilie (Caryophyllaceae). Het is een tot 1 m hoge, eenjarige tot overblijvende, algemeen voorkomende plant. De soort dankt zijn naam aan de bloemen, die 's avonds open staan. Ze wordt soms als een hybride tussen de dagkoekoeksbloem (Silene dioica) en de nachtkoekoeksbloem ( Silene noctiflora) beschouwd. De plant staat op beschaduwde, grassige plaatsen, en op voedselrijke ruigten. Het verspreidingsgebied bereikt in Europa zijn noordgrens in Scandinavië, de zuidgrens loopt in Noord-Afrika, naar het oosten toe komt ze voor tot het Baikalmeer.
avondkoekoeksbloem
avondkoekoeksbloem
Avondrood
Avondrood is de rode kleur van het hemelgewelf dat vaak in het westen te zien is als de zon bijna ondergaat of net is ondergegaan. De fraaie kleuren bij schemering houden verband met de lange weg die het zonlicht van de laagstaande avondzon door de aardatmosfeer aflegt. Het zonlicht wordt tijdens deze lange route verstrooid door minuscule stofdeeltjes of waterdamp. Daardoor wordt het witte zonlicht ontleed in verschillende kleuren die we zien in de ochtend- of avondschemering. Het rode licht komt vooral uit de richting van de zon omdat die golflengte het minst wordt verstrooid, dit heet het Tyndall-effect.
bij Kroddeburen
Veluwemeer foto:Andreas Frommelt
Avondrood ontstaat voornamelijk bij verstrooiing van zonlicht door stof. Op mooie warme dagen gaat er in de regel vervuiling in de lucht omhoog. In het licht van de laagstaande avondzon leidt dit stof tot roodkleuring. 's Ochtends zweeft er meestal nog niet zoveel stof in de lucht. Is de lucht dan rood dan wijst dat in de regel op waterdamp en een hoge luchtvochtigheid.
bij Kroddeburen
boven Harderwijk foto:Tim Nagtegaal
Een roodkleuring van de atmosfeer kan ook veroorzaakt worden door vulkaanstof. Bij een explosieve uitbarsting komt het stof soms tot tientallen kilometers hoogte. Op die hoogte valt geen regen zodat het vulkaanstof zich daar verzamelt; het kan jaren duren voordat het weer goeddeels is verdwenen. Met de sterke winden die op grote hoogte waaien, wordt het stof wereldwijd verspreid. De rode gloed door vulkaanstof is alleen te zien bij stabiel weer en door de grote hoogte waarop het zich bevindt zo'n half uur na zonsondergang. Opmerkelijke rode schemeringskleuren bij ons kunnen dus veroorzaakt worden door vulkaanuitbarstingen uit verre landen, zoals de Filipijnen of Indonesië.
Lorenzo Romano Amedeo Carlo Avogadro di Quaregna e Cerreto (ºTurijn, 9 augustus 1776 - Turijn, 9 juli 1856) was een Italiaans natuur- en scheikundige. Avogadro werd vooral bekend door de wet van Avogadro (1811) en het naar hem genoemde getal van Avogadro. Avogadro werd geboren in Turijn en was een briljante student. Hij studeerde af in kerkrecht op 20-jarige leeftijd. Hij wijdde zich vervolgens met veel succes aan de studie van natuurkunde en wiskunde. Hij deed een aantal belangrijke ontdekkingen maar publiceerde de meeste van zijn experimenten niet.
Amadeo Avogadro
Avoirdupoids
Het avoirdupoids-systeem is een systeem van eenheden van gewichten; het bevat eenheden als de pond en de ons. Het is het standaardsysteem van gewichten in de Verenigde Staten en komt ook nog altijd veel voor in het Verenigd Koninkrijk (hoewel daar tegenwoordig gestandaardiseerd is op het SI). Avoirdupoids wordt beschouwd als een moderner systeem dan de troy, het apothecair systeem, het middeleeuwse Engelse mercantiele systeem en het Tower systeem. De naam is afgeleid van het oud-Franse aveir de peis(let.: goederen van gewicht), wat verwijst naar het verkopen van goederen per gewichtseenheid (in tegenstelling tot per stuk, of met andere manieren van afmeten). De basiseenheid van avoirdupoids is de pond; alle andere eenheden zijn veelvouden of fracties hiervan. De pond is overigens de Engelse pond, die sinds 1959 vastgesteld is op 0,45359237 kg. Het systeem omvat de volgende eenheden met de oorspronkelijke, Franse omrekeningsfactoren:
relatiegrafiek tussen de verschillende Britse gewichtsystemen
Avolitie
Avolitie is een term uit de psychiatrie die verwijst naar het onvermogen om initiatief te nemen of een gebrek aan motivatie om een begonnen taak te voltooien. Vaak is wel de wil om iets te doen aanwezig, maar zijn de wilskracht en vitaliteit hiertoe ontoereikend. In ernstige gevallen kan bij iemand bijvoorbeeld de motivatie ontbreken om een baan te zoeken, voldoende te eten of aandacht te besteden aan zijn persoonlijke verzorging. Er zijn overeenkomsten met apathie, maar dit duurt in principe korter en is doorgaans niet pathologisch. Als iemand zijn taken wel verricht, maar hieraan geen plezier of genoegen beleeft, wordt dit anhedonie genoemd.
De avocado, ook wel advocaatpeer of foutief advocaat genoemd. De avocado is een vrij grote, tot 33 cm lange, groene of paarse vrucht, peervormig of rond. De schil is relatief hard, donkergroen en licht geribbeld. Binnenin bevindt zich een relatief grote, ronde pit. De grote pit wordt voor consumptie verwijderd.Het vruchtvlees is zeer vet. De naam avocado komt van het Nahuatl woord ahuacatl, dat overigens ook "teelbal" betekent.
avocado bloesem
Bij rijpe vruchten ligt de pit los en kan men, bij het schudden van de vrucht, ze heen en weer horen rollen. In tegenstelling tot de meeste vruchten bevat de avocado zeer veel olie (5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees) en ook veel proteïne. De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en heeft dus een gunstige invloed op het cholesterolgehalte. De avocado bevat ook veel mineralen zoals ijzer. Advocado's worden steeds rauw gegeten, tegen verhitting is de vrucht, vanwege haar hoge tanninegehalte, niet bestand. Ook vanwege dit hoge tanninegehalte oxydeert het vruchtvlees snel en wordt het bruin bij contact met de buitenlucht. In de Mexicaanse keuken speelt de avocado een hoofdrol : men maakt er guacamole van, er wordt een koude soep mee bereid, de vrucht wordt verwerkt met allerlei vlees- en vissoorten en er wordt zelfs een zoet dessert mee gemaakt.
avocado boom
avocado vrucht
De avocadoboom groeit uit tot 20 m en beantwoordt aan ons courante "boommodel", een stam met zijtakken. De boom is immergroen en draagt spiralig ingeplante bladeren. Deze bladeren zijn zeer variabel van vorm, ovaal langwerpig tot rond en staan op korte bladsteeltjes. De boom wortelt zeer oppervlakkig ; bijzonder is dat de wortels zeer weinig wortelhaartjes hebben. Dit zijn kleine orgaantjes waarmee alle planten water opnemen. De avocadoboom is dus slecht in staat om water op te nemen en heeft een grote behoefte aan een regelmatige watertoevoer. Nochtans heeft hij een hekel aan stilstaand water rond de wortel. 24 uur kletsnat staan is al voldoende om het wortelstelsel te doen rotten. De plant verlangt dus een zeer goed doorlatende bodem.
avocado detail blad
avocado gekweekt in pot
Hoewel er zo'n 400 rassen zijn, zijn in Nederland en Vlaanderen over het algemeen vier rassen verkrijgbaar. - Fuerte, een peervormig ras met een gladde, heldergroene schil - Ettinger, met een dikke hals en een gladde, heldergroene schil - Hass, een kleine peervormig ras met een ruwe, bobbelige schil, welke tijdens het rijpen van groen naar bijna zwart verkleurt - Nabal, een dikke bijna rond ras met een donkergroene schil
Er worden drie ecologische rassen van de avocadoboom onderscheiden. - Het Mexicaanse ras is het meest koudebestendig. Het lijkt nog het meest op de wilde voorouder en wordt op grotere hoogte in Mexico gevonden. - Het Guatemalteekse ras wordt meer zuidelijk in Centraal-Amerika gevonden en is minder bestand tegen koude. - Het West-Indische ras tenslotte heeft een grote behoefte aan warmte.
Nieuwjaarsrecept voor eend met whiskey Benodigdheden:
- Een eend van 5 kg - 2 flessen Schotse Whisky - Spekreepjes - Olijfolie
Bereidingswijze:
De eend larderen en de binnenkant inwrijven met peper en zout. De oven 10 minuten voorverwarmen op 180 graden. Een longdrinkglas voor de helft vullen met whisky. De whisky opdrinken gedurende het voorverwarmen van de oven. De eend op een vuurvaste schaal leggen en een tweede glas whisky inschenken. Het tweede glas whisky opdrinken en de eend in de oven zetten. Na 20 minuten de oven op 200 graden zetten en 2 glaven vubben met whisky. De glaven opdiinken en de scherven van et eeiste glav oplaapen. Nog en naiff glav insjenke en opdlinke. Na en naiff uui de hoven opedoen om deend te sjekkn. Blantwondezalf in de padkamer ganaale en op de povenkand van de linkerand toen. Denove nen sgop geve. Twee glave wiskiinsjenke en tmiddeste glaf leegdwinke. De nove opedoen naadattet eerste glaf leeggis en de sjotel vastpakke. De blantwondezalf op de binnekand van de regtehantoen en deent oprape. Deent noggis oprape em met nen nantdoek de bwantwondesaiv van deent vege. Ze hande ontvette met viskey en de tupe ssalf veeroprape. Tkapotte glazzopvege endeent terug in de hove toen. Deheent oprape en dove eers opedoen. De twwwiede fles biski pedoen en overeindzette. Opstaan van de vjoer ent vetssspek ondrde kas vege. Noggis opstaan van de vjoer en tochma blijve zitte. De bles op de grondzette. Uide bles drinke wande glave sijn opof kabot. Den'ove aftette, deooge sluite en omvalle.
De volgende late voormiddag de eend aansnijden met het zilveren feestbestek en degusteren met citroen en mayonaise. De hele rest van de middag en de vroege avond de rotzooi in de keuken opruimen en de wanden en plafond schoonmaken. Glasscherven en lege flessen naar de glasbak brengen en op de terugweg Paracetamol en maagzout kopen!
Vogelpark Avifauna is een groot vogelpark in Alphen aan den Rijn. Ergens in augustus 1949 verzocht de burgemeester van Alphen aan den Rijn de heer Van den Brink, eigenaar van landgoed Ten Rhijn, éénmalig zijn "achtertuin" te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten. De mensen waren zo enthousiast over de privécollectie vogels, dat de zeer gerenommeerde eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken besloot een vogelpark op te richten. Nog geen jaar later, op 17 mei 1950, werd het allereerste vogelpark ter wereld geopend. In 2008 werd er een nieuwe tribune bij de roofvogeldemonstraties gebouwd, een gedeelte van de speeltuin vernieuwd en is het Cubagebied geopend. Deze wordt inmiddels bewoond door de grootste groep Cubaanse flamingo's van Europa. Het park heeft veel groen en vijvers, een restaurant, en een grote speeltuin met vanouds een zeer hoge glijbaan. Het park is eigendom van het Van der Valk concern.De toekan is het logo.
klik op het logo
Avil Geerinck
Avil Achielles Geerinck (Zele, 10 februari 1917 - 8, april 1980) was een Belgisch politicus en burgemeester voor de Volksunie. Geerinck was dierenarts en was burgemeester (1970-1980) in Zele. Hij was volksvertegenwoordiger (1971-1974) in het arrondissement Dendermonde en senator (1974-1977) voor de Volksunie.
Avioduct
Een avioduct is een brug voor vliegtuigen, te vergelijken met een viaduct voor auto's. Het woord avioduct is een moderne afleiding van het Franse woord avion (vliegtuig) en het Latijnse ducere (voltooid deelwoord: ductum; leiden), analoog aan het Latijnse woord aquaduct.
Aviofobie
Vliegangst of aviofobie is een irrationele angst om te vliegen. Vliegangst is geen uitzonderlijk iets: één op de drie mensen heeft vliegangst! Maar ook mensen die (vaak) vliegen hebben vliegangst. Vliegangst is eigenlijk een zeer gecompliceerd samenspel van meerdere fobieën: angst voor donkerte, angst voor controleverlies, hoogten, water, geen vertrouwen in techniek en kunde van de vliegers en cabinepersoneel, engtevrees (claustrofobie), sociale angst, enzovoorts. Maar deze fobieën kunnen we in een vliegtuig niet ontvluchten. Het lichaam maakt in situaties die als bedreigend beleefd worden stresshormonen aan en zet ertoe aan (net als bij alle dieren) om te vluchten of te vechten. Maar in een vliegtuig worden we gedwongen tot passief blijven zitten, we moeten zelfs de riem om. Die overtollige en vaak hoge energie wordt dan omgezet naar (onhandig) denken en lichamelijke spanning. Er worden speciale trainingen gegeven aan mensen die aan aviofobie lijden maar toch moeten vliegen (bijvoorbeeld voor werk).
Aviolanda
De Maatschappij voor Vliegtuigbouw Aviolanda NV was een Nederlandse vliegtuig- en carrosseriebouwer in Papendrecht en Woensdrecht, opgericht in 1927 en gesloten in 1967.
Avionica
Avionica is de verzamelnaam van de elektronische systemen of elektronica in vliegtuigen ook wel luchtvaartelektronica genoemd. Het woord is een samenvoeging van de woorden aviatiek (luchtvaart) en elektronica.
Avitus
Marcus Maecilius Flavius Eparchius Avitus (c. 395 - 456) was West-Romeins keizer van 9 juli 455 tot 17 oktober 456. Avitus werd geboren uit een Gallo-Romeinse senatorenfamilie. Hij was de schoonvader van Sidonius Apollinaris en zijn kleinzoon was de dichter Avitus van Vienne.
Avo
Avo Uvezian is een getalenteerd muzikant die zijn eigen sigaren produceert. Avo werd in 1926 geboren in Beiroet en groeide op in een muzikale familie. Als liefhebber van goede sigaren ontstond het idee zijn eigen sigaren te produceren. Ze worden gerekend bij de betere sigaren en zijn dan ook prijzig.