Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 22 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 22 augustus
1241
Overleden : Paus Gregorius IX (71), geboren als Ugolino di Segni.
1280
Overleden : Paus Nicolaas III (63), geboren als Giovanni Gaetano Orsini.
1485
De Slag bij Bosworth betekent het einde van de Rozenoorlogen.
1485
Hendrik VII wordt koning van Engeland.
1567
Komst van de Hertog van Alva met 16.000 soldaten, om de Nederlanden in opdracht van Filips II te straffen voor de Beeldenstorm in 1566 en de opstandigheid in het algemeen. Begin van een schrikbewind.
1770
James Cook's expeditie komt aan op de oostkust van Australië.
1791
Slaven komen in opstand op het eiland Hispaniola, waarmee het proces gestart wordt van de latere oprichting van Haïti en de Dominicaanse Republiek.
1851
In Australië wordt goud ontdekt.
1864
De eerste Conventie van Genève: het Rode Kruis wordt opgericht en de eerste afspraken over de behandeling van oorlogsslachtoffers en bescherming van gewonde soldaten en medische ploegen worden gemaakt.
1914
In België treffen de Britse en Duitse troepen elkaar voor het eerst tijdens de Eerste Wereldoorlog.
1942
Brazilië verklaart de oorlog aan Duitsland, Italië en Japan.
1962
Een moordaanslag op de Franse president Charles de Gaulle mislukt.
1965
Overleden : Ellen Church, (60) 's werelds eerste stewardess.
1969
Na jaren afwezig te zijn geweest van concertpodia treedt Elvis Presley weer op, in Las Vegas.
1986
Een giftige gaswolk uit het kratermeer van een rustende vulkaan, Lake Nios in Kameroen laat 1746 mensen en tienduizenden dieren sterven.
1989
Ontdekking van de eerste ring van de planeet Neptunus.
2004
Gewapende overvallers stelen op klaarlichte dag uit het Munchmuseum in Oslo twee schilderijen van Edvard Munch: De Schreeuw en Madonna.
2007
Het Storm botnet, gecreëerd door de Storm Worm, zend een record van 57 miljoen e-mails op één dag.
Bijen (Apidae) zijn een groep van insecten behorend tot de orde vliesvleugeligen (Hymenoptera). Bijen verschillen van de meeste andere (carnivore) vliesvleugeligen door het dieet van nectar en stuifmeel, ook de larven leven hiervan. Biologisch gezien hebben de bijen echter géén eigen groep. Alle soorten bijen behoren tot de superfamilie Apoidea, waartoe ook alle graafwespen behoren.
Engels : Bees Duits : Bienen Frans : abeilles
bijen op zoek naar stuifmeel auteur : Aconcagua CC 3.0
Bijen verkrijgen hun voedsel uit nectar en stuifmeel van bloemen. Op deze manier vormt de bij de belangrijkste schakel in het proces van bestuiving, dat verantwoordelijk is voor zo'n dertig procent van al het menselijk voedsel.
Naast zijn rol als bestuiver staat de bij vooral bekend om zijn honing, hoewel slechts enkele bijensoorten (voornamelijk de honingbij) deze zoete stof aanmaken.
bij bedekt met stuifmeel op paardenbloem auteur : Guérin Nicolas CC 3.0
Tegenwoordig zijn er circa 20.000 bijensoorten bekend, hoewel het eigenlijke aantal waarschijnlijk hoger ligt. Bijen komen voor op ieder continent, met uitzondering van Antarctica, in alle ecosystemen waarin tweezaadlobbige planten groeien.
Men onderscheidt onder andere eusociale bijen en solitaire bijen. Hommels behoren ook tot de bijen, ze kunnen beschouwd worden als bijen met een langere beharing, hierdoor kunnen ze in koelere streken overleven.
Bijen kunnen last krijgen van besmettelijke ziektes, waaronder de Acariose (mijtbesmetting).
Biikebrennen is een traditioneel volksfeest in Noord-Friesland, in de Duitse deelstaat Schleswig-Holstein en Zuid Jutland, waarbij op Sint Pieter (21 februari) grote brandstapels (de biike) worden opgeworpen. Elk dorp en veel boerderijen en buurtschappen hebben hun eigen biike. Bij veel biikes vinden nog andere feestelijke activiteiten plaats, zoals toneel en zingen. Op de eilanden Föhr/Feer, Amrum/Oomram en Sylt/Sal hebben zich allerlei tradities ontwikkeld, zoals het pogen om de biikes van de buurdorpen voortijdig te vernielen. Op de vastewal is in de eerste helft van de 20e eeuw weinig aan het biikefeest gedaan, maar na de Tweede Wereldoorlog is de traditie in ere hersteld.
oude tekening van biikebrennen op Sylt
In Noord en Oost Nederland komt een soortgelijk gebruik vuur voor, het paasvuur branden, het wordt in Twente ook wel Boakebraandn genoemd. Het betreft hier eveneens grote vuren, maar deze worden niet rond Sint Pieter, maar op Eerste Paasdag gebrand.
een biike wordt klaargemaakt voor het spektakel auteur : Martin Borus
Over de oorsprong van het biikebrennen bestaan verschillende theorieën. Met de biike zou het komende voorjaar worden verwelkomd. De stropop die in sommige dorpen op de brandstapel staat zou dan de winter voorstellen die door de warmte wordt verteerd. Er wordt ook wel gedacht aan de biike als symbolische vuurtoren, wellicht zelfs als opvolger van de primitieve lichtbakens die in de 17e en 18e eeuw werden opgezet voor de zeevaarders en met name de vele mannen die mee waren op walvisvaart. Dat zou de naam van het feest 'baken branden' verklaren.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 20 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 20 augustus
1672
Tijdens een volksoproer, opgezet door de Oranje partij van Willem III van Oranje-Nassau, worden Johan de Witt en Cornelis de Witt opgehangen. Prins Willem III wordt stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Overijssel, Groningen en Westerwolde.
1814
Overleden : Paus Pius X (79), geboren als Giuseppe Melchiorre Sarto.
1823
Overleden : Paus Pius VII (80), geboren als Luigi Barnaba Chiaramonti.
1833
De Afro-Amerikaanse slaaf Nat Turner begint een slavenopstand tegen de zuidelijke plantage-eigenaren in Southampton County, Virginia.
1912
Overleden : William Booth (73), Brits stichter van het Leger des Heils.
1960
De honden Belka en Strelka, een dag eerder gelanceerd aan boord van Spoetnik 5, keren als eerste dieren levend terug van een ruimtereis.
1968
In Tsjechoslowakije komt met de inval van troepen van USSR en Warschaupact abrupt een einde aan de door Alexander Dubcek aangestuurde Praagse Lente.
2001
Overleden : Sylvia Millecam (45), Nederlands actrice en tv-persoonlijkheidr.
2008
In Madrid komen 153 mensen om het leven bij een vliegtuigcrash en 19 zijn gewond. Het vliegtuig wilde naar Las Palmas, maar 1 van de motoren ontplofte meteen na de start.
2009
In het Belgische Kleine-Brogel wordt de hoogste dagtemperatuur ooit gemeten: 38,2 °C.
Bigorexia is een stoornis waarbij sprake is van een sportverslaving. Wie aan bigorexia lijdt, kan niet meer zonder sport en voelt zich 'onwel' waarneer hij of zij geen sportieve activiteiten kan uitvoeren. Bigorexia komt voor bij zowel hardlopers als bij bodybuilders die 'verslaafd' zijn aan het ontwikkelen van spieren en er breed uit willen zien. Mensen die aan Bigorexia lijden hebben het idee dat het lichaam te weinig spieren heeft en teveel vet bevat.
De sporter heeft (ten onrechte) het idee zijn lichaam te weinig spieren en teveel vet bevat. Bigorexia is het omgekeerde van anorexia nervosa (een eetstoornis). Iemand met anorexia ziet in de spiegel veel lichaamsvet, terwijl de patienten vaak mager zijn. Bij bigorexia zien sporters zichzelf als een 'iel' persoon zonder spieren, terwijl zij in werkelijkheid vaak groot en gepierd zijn. Bigorexia gaat overigens niet alleen over het 'gespierd' willen worden. Omdat er een stofje in het lichaam wordt aangemaakt, endorfine, krijgt de sporter tijdens het beoefenen van de sport een euforisch gevoel. Dit gevoel kan verslavend werken wanneer de sporter steeds op zoek gaat naar dit gevoel.
De oorzaken van bigorexia kunnen zeer uiteenlopend zijn. Chemisch zou het als volgt uitgelegd kunnen worden; door intensieve sportbeoefening maakt het lichaam endorfine aan. Deze endorfine is in staat om het lichaam in een staat van euforie te brengen, zodat de sporter zich extra goed gaat voelen. Door de endorfine gaat de sporter steeds opnieuw op zoek naar dat aangename gevoel. Wanneer de sporter dit extraam vaak doet, wordt het een dwangmatige gewoonte.
Het verslavende effect heeft naast een chemische kant ook een psychologische kant, die de biochemische oorzaak echter niet tegenspreekt. Mensen die sport beoefenen als verslaving, handelen op deze manier om hun zelfrespect te vergroten. De sporter wordt zich bewust van zijn fysieke mogelijkheden en uithouding. De sporter voelt zich trots en wil zichzelf nog meer verbeteren door te trainen en te blijven trainen.
Ten slotte is er nog het lichamelijk aspect dat zorgt voor een sportverslaving. Vaak willen dwangmatige sportbeoefenaars hun spiegelbeeld verbeteren. Zij hebben een negatief zelfbeeld en willen dit veranderen door veel te sporten, spieren te kweken en vet te verbranden.
Iedereen die een sport beoefend, kan leiden aan bigorexia. Uit onderzoek is echter gebleken dat bigorexia met name voorkomt onder bodybuilders en hardlopers. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat iedereen die de hardloopsport beoefend of bodybuilder is gelijkt aan deze ziekte lijdt. Integendeel. Iedereen vergroot graag zijn of haar zelfrespect en sport voor zijn plezier, maar wanneer dit dwangmatig gaat worden en het sociaal leven onder het sporten gaat leiden, is er meer aan de hand.
deze heeft ook een complex
Wat de belangrijkste symptomen zijn voor bigorexia is moeilijk te zeggen. Het verschil met een 'normale' sporter wordt pas duidelijk wanneer het gedrag van mensen in het dagelijks leven drastisch veranderd. Uiteindelijk zal iemands leven, die aan bigorexia lijdt, alleen nog om de sport: de vrije tijd wordt volledig aan sportbeoefening gewijd, de keuze van een partner wordt beperkt tot dezelfde sportomgeving en de training wordt een ritueel waarvan niet afgeweken mag worden. Sportbeoefening wordt een obsessie die het leven gaat beheersen.
Hoewel een sportverslaving ernstig klinkt, heeft het voor een bepaalde groep personen een postieve werking. Intensieve sportbeoefening kan de rol overnemen van een emotioneel verdovend middel en verhinderen dat belangrijk psychisch leed opnieuw komt opduiken. Sommige depressies kunnen op die manier onderdrukt worden. Een groot aantal bigorexia-patienten heeft jaren geleden te maken gehad met alcohol of drugsverslavingen. Deze verslaving heeft hij/zij vervangen voor de veel gezondere sportverslaving die op den duur dezelfde emoties uitschakeld.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 19 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 19 augustus
14
Overleden : Gaius Iulius Caesar Octavianus (Augustus) (76), eerste princeps van Rome
1458
Pius II, geboren als Enea Silvio Piccolomini, wordt paus.
1662
Overleden : Blaise Pascal (39), Frans filosoof, wis- en natuurkundige.
1692
In Salem, Massachusetts worden vijf vrouwen en een geestelijke geëxecuteerd nadat ze schuldig werden bevonden aan hekserij.
1814
Overleden : James Watt (83), Schots uitvinder.
1919
Als gevolg van het verdrag van Rawalpindi wordt Afghanistan onafhankelijk van Groot-Brittannië.
1940
Eerste vlucht van de B-25 Mitchell bommenwerper.
1960
Lancering van Spoetnik 5 met als opvarenden de honden Belka en Strelka.
1960
In Moskou wordt Gary Powers, de piloot van het neergehaalde Amerikaanse U-2 vliegtuig, door de Sovjet-Unie veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor spionage.
1977
Overleden : Groucho Marx (86), Amerikaans-Joods komiek en acteur.
1991
Michail Gorbatsjov wordt in Moskou door een Comité voor de Noodtoestand aan de kant gezet.
1996
Overleden : Mandus De Vos (60), Vlaams theater-, tv- en filmacteur (Bonavontuur Verastenhoven uit De Collega's).
De bigkikker komt voor in tropisch Afrika; van Senegal tot Somalië en via Zambia en Mozambique tot in Zuid-Afrika. Zanderige en vochtige streken hebben de voorkeur, liefst in bossige omgevingen met veel vegetatie en het is een typische bodembewoner die nooit klimt. Deze soort is een van de weinige kikkers die echt diepe holen onder de grond graaft, en niet vaak bovenkomt behalve als het regent. Dan kruipen de kikkers massaal naar boven om te jagen en omdat ze kunnen verdrinken. Ze zijn dan massaal bovengronds te zien wachtend in de bladerlaag op prooidieren, bij droogte kruipen de kikkers weer in het hol. Ook de eitjes worden in een tunnel gelegd, waarna de pas uitgekomen kikkervisjes zich in een ondergronds vijvertje ontwikkelen. Ook worden de larven wel door de ouderdieren naar vijvertjes gebracht, waar ze een belangrijke voedselbron zijn voor schildpadden.
bigkikker
De bigkikker wordt maximaal 4 centimeter lang en heeft een rond en dik lichaam met kleine achterpootjes waarmee niet goed gesprongen kan worden. De kop is zo klein en met het lichaam vergroeid dat het lijkt of er een deel van af is gehaald; vandaar de wetenschappelijke geslachtsnaam hemisus, wat half betekent. Deze afgeplatte kop wordt gebruikt om te graven, de puntige snuit wordt in de grond gewoeld, en de zeer brede voorpoten slaan het zand naar achteren. De basiskleur is lichtbruin met over het hele lijf kleine ronde vlekjes die meestal donkerbruin tot -groen zijn.
Het voedsel bestaat uit termieten, ook soorten die gemeen bijten en/of erg giftig zijn, de pad-achtige kikkers hebben een erg dikke huid. Ook mieren en wormen worden wel eens gegeten. De belangrijkste vijand is het weer; bij aanhoudende droogte overleven de kikkervisjes het niet.
Vaak kent de bigkikker zeer goede of juist zeer slechte jaren, waardoor het aantal exemplaren het ene jaar sterk achteruit gaat en enkele jaren later weer sterk toeneemt. Veel soorten schildpadden eten graag de larven en in gebieden met veel schildpadden is de bigkikker vaak zeldzamer.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 18 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 18 augustus
1227
Overleden : Dzjengis Khan, Mongools leider.
1503
Overleden : Paus Alexander VI (72), paus van 1492 tot 1503.
1559
Overleden : Paus Paulus IV (83), paus van 1555 tot 1559.
1587
Virginia Dare, kleindochter van gouverneur John White wordt het eerste Engelse kind, geboren in Amerika.
1850
Overleden : Honoré de Balzac (51), Frans schrijver.
1868
Helium wordt door de Fransman Pierre Janssen ontdekt.
1877
De Amerikaanse astronoom Asaph Hall ontdekt de manen van Mars. Hij noemt ze Phobos en Deimos.
1940
Overleden : Walter Chrysler (65), Duits-Amerikaans autofabrikant.
1947
Op een marinescheepswerf in Cadiz, Spanje, ontploft een munitieloods. 147 omwonenden sterven, talloze huizen en gebouwen worden verwoest.
1950
Julien Lahaut een Belgisch politicus, wordt vermoord, waarschijnlijk omdat hij op 11 augustus 1950 tijdens de eedaflegging van Prins Boudewijn, 'Vive la république' zou hebben geroepen.
1960
De eerste anticonceptiepil komt op de markt.
1989
Overleden : Bert Oosterbosch (32), Nederlands wielrenner.
Biggenkruid (Hypochaeris) is een klein geslacht uit de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). In België en Nederland kwamen/komen drie soorten voor :
- Gevlekt biggenkruid (Hypochaeris maculata) (in Nederland uitgestorven) - Gewoon biggenkruid (Hypochaeris radicata) - Glad biggenkruid (Hypochaeris glabra)
Het gevlekt biggenkruid (Hypochaeris maculata) is een kruidachtig overblijvende plant van de familie der composieten.
Het komt voor in de Belgische Ardennen. In Nederland is de plant uitgestorven. De bladeren waarop roodachtige middennerven zich aftekenen en vaak gekenmerkt zijn door zeer eigenaardige bruine vlekken, vormen op de grond een heldergroene rozet. Op ongeveer 30 à 40 cm. hoogte dragen de stengels één of meer citroengele bloemkopjes. Deze hebben een doorsnede van 4 tot 5 cm. Het gevlekte biggenkruid is een bedreigde plant.
Engels : Spotted Cats-ear Duits : Geflecktes Ferkelkraut Frans : porcelle tachetée, porcelle à feuilles tachées
foto : Pedro Tenorio Lezama
Gewoon biggenkruid (Hypochaeris radicata) is een plant uit de composietenfamilie (Asteraceae). De plant heeft vertakte, onbehaarde stengels die met melksap gevuld zijn. De soort wordt 20-60 cm hoog en groeit op allerlei grazige plaatsen.
De bloem is geel. Er zijn alleen lintbloemen aanwezig. De buitenste lintbloemen zijn groen of grijs aan de onderzijde. Het hoofdje heeft een doorsnede van 2,5-4 cm.
Het hoofdje zit op een kale, bovenaan vertakte stengel met kleine schutblaadjes. De bloeiperiode loopt van juni tot september.
De bladeren vormen een breed langwerpig bladrozet, dat getand kan zijn of afgeronde insnijdingen kan hebben. Meestal zijn ze ruwbehaard. De eindlob is afgerond.
Gewoon biggenkruid draagt een nootje met een lichtbruine haarkroon.
Engels : Common Cat's-ear Duits : Ferkelkraut Frans : porcelle enracinée, salade-de-porc
glad biggenkruid Hypochaeris glabra
Glad biggenkruid (Hypochaeris glabra) is een éénjarig bloeiend kruid.
Tijdens de bloei heeft de plant kleine bladrozetten met langwerpige bladen. De grootste breedte zit boven het midden. Ze zijn veerspletig tot getand.
Verspreiding : Wereld : Klein-Azië en Noordwest-Afrika en West-, Midden- en Zuid-Europa. Ingevoerd in Noord-Amerika en op enige plaatsen op het zuidelijk halfrond, o.a. in Australië.
Glad biggenkruid geeft de voorkeur aan verstoorde plaatsen, zoals wegbermen, boomgaarden en tuinen, alsmede graslanden, bossen en struikgewas.
Het wordt gewoonlijk gevonden in overbeweide weidegronden. De gele bloemen van het gladde biggenkruid lijken op de paardenbloem bloemen en zaden die worden verspreid door de wind. Teelt kan worden gebruikt om glad biggenkruid onder controle te houden, maar begrazing, maaien of branden kunnen de groei en kieming van zaden niet tegenhouden. Hoewel glad biggenkruid wijdverbreid is, lijken de effecten relatief klein zijn.
Engels : Smooth Cat's-ear Duits : Kahles Ferkelkraut Frans : Porcelle des sables, porcelle glabre
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 17 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 17 augustus
1740
Kardinaal Prospero Lorenzo Lambertini wordt gekozen tot Paus Benedictus XIV.
1833
De Royal William, het eerste stoomschip dat de Atlantische Oceaan over zou steken, vertrekt uit Nova Scotia.
1859
De Amerikaanse posterijen zetten vanaf vandaag een nieuw voertuig in: de luchtballon.
1970
Lancering van Venera 7, het eerste ruimtetuig dat op Venus landt.
1970
In het Duitse Melz wordt een archeologische vondst gedaan, de Hellebaarden van Melz.
1977
Als eerste oppervlakteschip bereikt de Russische nucleaire ijsbreker Arktika de noordpool.
1980
Overleden : Tex Avery (72), Amerikaans tekenaar.
1982
Productie van de eerste cd ter wereld door het Philipsonderdeel Polygram.
1983
In Blankenberge wordt een zesling geboren: Bruno, Tom, Jelle, Arne, Veerle en Lode zijn allen kerngezond.
1996
Overleden : Max Wildiers (92), Belgisch filosoof.
1998
De president van de Verenigde Staten, Bill Clinton geeft toe een "onbehoorlijke" relatie te hebben gehad met Monica Lewinsky, een stagiare van het Witte Huis.
2005
Het Duitse hooggerechtshof verbiedt een herdenkingsmars ter ere voor Rudolf Hess.
2007
Overleden : Jos Brink (65), Nederlands (hoorspel)acteur, cabaretier, musicalster en -producent, columnist, schrijver, predikant, radio- en tv-presentator
De Big Mac-index, een schepping van het Britse weekblad The Economist, is een informele berekeningswijze van koopkrachtpariteit. De index maakt een vergelijking tussen de verschillende valuta's ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Door de koopkracht van de dollar te vergelijken met die van een andere valuta, kan men zien hoeveel dollars die munt 'eigenlijk' waard is en of de wisselkoers te hoog of te laag is. De koopkrachtvergelijking doet men in dit geval heel eenvoudig: door te kijken naar de prijs van een Big Mac bij McDonald's. Zo kan men een voorspelling maken van de wisselkoersen.
big-mac
Zo kostte een Big Mac in juni 2005 in vier Amerikaanse steden gemiddeld $ 3,06 en in de Eurolanden gemiddeld 2,91. Voor $ 3,06 kon men hetzelfde kopen als voor 2,91 de 'werkelijke' waarde van een euro zou dus 3,06/2,91 = 1,05 dollar zijn. Dat betekent dat de wisselkoers van dat moment ($ 1,23 voor een euro) 17% te hoog was. Volgens dezelfde redenering was de Russische roebel 52% ondergewaardeerd en de Noorse kroon 98% overgewaardeerd.
De Big Mac-index bestaat sinds 1986 en wordt tweemaal per jaar gepubliceerd. In januari 2004 heeft The Economist ter vergelijking de Tall Latte index berekend, gebaseerd op de prijs van een kopje koffie bij Starbucks. De bank UBS kwam in 2003 met "Working time needed to buy a Big Mac", een index van arbeidsproductiviteit die geïnspireerd is op de Big Mac-index.
De rechtvaardiging van deze index is dat een Big Mac een soort 'mandje' van producten is (vlees, brood, sla, maar ook arbeid en elektriciteit), dus een redelijke doorsnee van het prijsniveau in een economie. Aangezien McDonald's bijna overal gevestigd is en overal lokaal inkoopt, is de vergelijking interessant. Het blad zelf noemt het "a more fun way to understand exchange rates than textbooks."
Pam Woodall auteur : The InsightBureau
De Big Mac-index is bedacht door Pam Woodall, een redactrice van The Economist.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 16 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 16 augustus
1705
Overleden : Jakob Bernoulli (50), Zwitsers wiskundige.
1896
Skookum Jim Mason vindt een rijke goudader in Klondike (Noord-west Canada). Binnen een jaar komen minstens 50.000 mensen hun geluk beproeven.
1944
Eerste vlucht van de Junkers Ju 287.
1954
In een kloof bij Farahzad, Iran komen minstens 2000 Islamitische pelgrims om na heftige regenval en de vloedgolf die daardoor ontstaat.
1958
De eerste trans-Atlantische telegraafkabel wordt in gebruik genomen, waarbij koningin Victoria een felicitatietelegram verstuurt aan president James Buchanan.
1962
De Britse popgroep The Beatles vervangt drummer Pete Best door Ringo Starr.
1969
Tweede dag van het Woodstock Music and Art Festival.
1977
Overleden : Elvis Aaron Presley (42), Amerikaans zanger.
1978
Drie Amerikanen bereiken met hun ballon 'Double Eagle II' het Ierse luchtruim, waarmee de eerste trans-Atlantische ballonvlucht is geslaagd; de drie besluiten door te gaan naar Frankrijk, waar ze een dag later landen.
1987
Een McDonnell Douglas MD-82 vlucht 255 van Northwest Airlines stort neer bij het opstijgen van Detroit Metropolitan Airport in Romulus, Michigan (Detroit), 155 passagiers en bemenningsleden sterven. Enige overlevende is de 4 jaar oude Cecelia Cichan.
2005
Vlucht 708 van West Caribbean Airways stort neer nabij Machiques in Venezuela, de 160 inzittenden sterven.