De theorie van de Big Five geeft vijf dimensies waarmee het karakter, ofwel de persoonlijkheid, van personen beschreven kan worden door van elk van die dimensies aan te geven of die meer of minder van toepassing is op die persoon. De Big Five is oorspronkelijk gebaseerd op een Amerikaans onderzoek naar het gebruik van alle bijvoeglijk naamwoorden waarmee proefpersonen het karakter van een hun bekende persoon beschreven. Later is dit onderzoek in andere (meest Westerse) talen herhaald en ook met meer woordsoorten.
De theorie van de Big Five is niet de eerste theorie die de persoonlijkheid uitdrukt in een bepaald aantal termen. Bekende voorgangers van de Big Five waren onder meer de vier temperamenten van de oude Grieken, de 16-factortheorie van Raymond B. Cattell en de driedimensionale theorie van Hans Eysenck. De theorie van de Big Five is de meest recente in deze reeks
De vijf dimensies zijn van een hoog en breed algemeen betekenisniveau. Daarom zijn aanduidingen met abstracte termen uit de psychologie, zoals 'extraversie' of 'neuroticisme', beter dan aanduidingen met woorden die in de omgangstaal een heel specifieke betekenis hebben, zoals 'vriendelijkheid'. De Nederlandse Big Five onderzoekers Wim Hofstee en Boele de Raad, hebben voor de vijfde dimensie een iets ander label gekozen dat beter aansluit bij hun onderzoeksgegevens: Intellectuele autonomie.
1.Extraversie (tegenover introversie). Engels: Extraversion of Extroversion. 2.Meegaandheid (tegenover wantrouwend). Engels: Agreeableness. 3.Zorgvuldigheid (tegenover laksheid en gebrek aan motivatie). Engels: Conscientiousness 4.Emotionele stabiliteit (tegenover Neuroticisme) Engels: Emotional Stability t.o Neuroticism. 5.Openheid voor Ervaringen/Intellect/Creativiteit Engels Openness to Experience en Intelligence
De dimensies 1 en 4 hebben sterke overeenkomst met twee van de drie dimensies van Hans Eysenck. Zijn derde dimensie 'psychoticisme', had hij vooral ontleend aan het onderzoek van psychiatrische patiënten. Die dimensie hoeft dus ook niet aanwezig te zijn in de persoonsbeoordelingen van grote groepen 'gezonde' mensen. Eysenck erkende ook de intelligentie als aparte dimensie, maar nam die niet op in zijn model.
Een Engelstalig memotechnisch middeltje is het acroniem OCEAN: Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness en Neuroticism.
Hans Eysenck auteur : Sirswindon at en.wikipedia CC 3.0
De Big Five is gebaseerd op een onderzoek naar álle woorden - oorspronkelijk alleen adjectieven - die in woordenboeken te vinden zijn waarmee persoonlijkheidskenmerken van mensen kunnen worden aangeduid. Na een proces van samenvatting van dit grote aantal woorden tot een paar honderd kernbegrippen werden vragen gemaakt voor vragenlijsten. Bijvoorbeeld: Hoe slordig (is die persoon gewoonlijk)? Aan grote groepen mensen werden die vragenlijsten vervolgens voorgelegd met de vraag een hen goed bekende ander te beoordelen op al die kernbegrippen. Op de antwoorden werden statistische technieken losgelaten (o.a. factoranalyse) om te zien hoe deze antwoorden bleken samen te hangen in patronen of clusters van woordbetekenissen. Oorspronkelijk kwamen Amerikaanse onderzoekers uit op de vijf centrale persoonlijkheidsdimensies die nu onder de naam Big Five bekend geworden zijn. Volgende onderzoeken in andere (Westerse) talen, waaronder het Nederlands, bevestigden dit vijf-factoren model. Elk van deze vijf dimensies heeft extremen van heel sterk naar heel zwak aanwezig (bij deze persoon). De vijf dimensies zijn dus de hoofdcategorieën van de woorden waarmee wij anderen beschrijven als wij kenmerken van hun persoonlijkheid onder woorden brengen, in gedachten voor onszelf, of uitgesproken (en uitgeschreven of getypt) tegenover anderen.
Uit verschillende onderzoeken is trouwens gebleken dat als mensen het karakter van hun huisdieren of paarden beschrijven er uit een statistische samenvattende analyse dezelfde vijf factoren komen.
Ook bij beoordelingen van kinderen door hun ouders of leraren zijn deze vijf factoren door de computers duidelijk als onderliggende dimensies tevoorschijn te halen. Maar dit pas in de loop van de schoolleeftijd, niet bij beschrijvingen van heel jonge kinderen.
Er zijn onderzoeken in sommige (Westerse) talen (o.a. het Italiaans) waar de vijf factoren niet goed naar voren komen. Ook in niet-Westerse talen kan het best zijn dat mensen in andere hoofdcategorieën over persoonlijkheidstrekken denken. Dat wordt nog onderzocht.
De vijf factoren zijn van een abstract en breed betekenisniveau en verschillende auteurs hebben ze verschillende namen gegeven, waardoor de onderlinge overeenstemming tussen de theorieën en de daarbij horende vragenlijsten soms niet altijd even duidelijk is. Bovendien klinken in veel van de gebruikte benamingen soms sterke sociale of morele wenselijkheden door die een goed begrip en acceptatie van de verschillen behoorlijk kan bemoeilijken. Hier zullen ze worden aangeduid in termen van een begrippenpaar, dat wil zeggen als een dimensie waarvan de uitersten aan weerskanten evenwaardig op een betekenisvolle manier tegenover elkaar staan.
1) Introversie tegenover Extraversie : Een klassiek begrippenpaar dat midden vorige eeuw door de Zwitserse psychiater Carl Gustav Jung een leerling van Sigmund Freud - is ontwikkeld, die er een naar binnen dan wel naar buiten gerichte energie, aandacht en oriëntatie mee aanduidde. Extraverte mensen zijn opgewekt, emotioneel betrokken bij anderen en zoeken graag het gezelschap. Doorgaans zijn ze levendig, spraakzaam en spontaan en werken ze graag in een teamverband. Introverte mensen zijn afstandelijk en gereserveerd en gaan graag hun eigen weg. Zij hebben de neiging om drukte en gezelligheid te mijden en kunnen goed alleen zijn. Inmiddels is ook wel duidelijk dat deze extraverte of introverte geneigdheid met biologische en genetische factoren samenhangt. Zo hebben extraverten mensen een lager arousal niveau wat wil zeggen dat zij meer prikkels nodig hebben om zich prettig en productief te voelen; en zij zullen dus ook voortdurend naar deze prikkels op zoek gaan, terwijl introverte mensen zich veel beter thuis voelen in een relatief prikkelschaarse omgeving. In het Engels wordt deze dimensie Extraversion of Extroversion genoemd
2) Rust tegenover Onrust : Deze factor drukt uit wat mensen laten zien in emotionele of stressvolle situaties. Rustige mensen zijn emotioneel stabiel en moeilijk uit balans te brengen. Gewoonlijk hebben ze een gelijkmatig humeur, zijn ze kalm en ontspannen en benaderen ze stresssituaties op een rustige en rustgevende manier. Ze lijken, uiterlijk gezien, nauwelijks problemen te kennen en in extremis kan dit leiden tot een zorgeloze, trage en bedaarde instelling. Onrustige mensen zijn rusteloos, snel uitgedaagd en gefrustreerd, prikkelbaar van aard en kunnen heftig reageren op emotionele omstandigheden. In positieve zin kan dit leiden tot een gedreven en bewogen, gepassioneerde manier van leven, maar als de bezorgdheid en de angst om fouten te maken gaan domineren, kan een hoge score op Onrust ook leiden tot het gevoel niet opgewassen te zijn tegen de levensomstandigheden. In Amerikaanse en sommige Nederlandse beschrijving wordt deze dimensie wel als de N- of Neuroticisme-schaal aangeduid omdat hoog op onrust scorende personen een verhoogd risico hebben op bepaalde angststoornissen en depressies. In het Engels wordt deze dimensie Emotional Stability, of omgekeerd: Anxiety genoemd
3) Behoudend tegenover Vernieuwend : Een factor waarvoor nog geen eenduidige term is gevonden en die onder verschillende namen bekend staat, zoals Openheid voor Ervaringen (de O-factor), Ontvankelijkheid en, zoals de Nederlandse onderzoekers Wim Hofstee en Boele de Raad verkiezen: Intellectuele Autonomie. Mensen die hoog scoren op Vernieuwend staan open voor veranderingen, zijn nieuwsgierig, avontuurlijk en rijk aan fantasie. Ze conformeren zich niet graag en hebben belangstelling voor dingen die ongewoon en ongerijmd zijn. Vaak denken ze ook wat abstracter en creatiever en zijn ze gevoelig voor subjectieve ervaringen en belevingen. Mensen die meer aan de Behoudende kant scoren zijn nuchter en praktisch. Zij zullen alles graag bij het oude en vertrouwde willen houden, kijken op een objectieve en logische manier naar problemen en zullen de zaken op en realistische, conventionele manier benaderen, uitgaande van een beproefd recept. Ze gaan graag op zeker en zijn sterk in het beheren en onderhouden van lopende zaken. Ook in het Engels zijn er verschillende benamingen voor deze dimensie, zoals Openness to Experience en Intelligence als het gaat om de vernieuwende kant tot, omgekeerd (zoals bij de 16PF-test), Tough Mindedness als het gaat om de behoudende kant.
4) Wanordelijk tegenover Ordelijk : Deze factor, die ook wel de Zelfcontrole-, de C- of Consciëntieusheid-factor wordt genoemd, geeft informatie over hoe iemand zichzelf en zijn omgeving onder controle heeft en wil hebben. Mensen die hoog op Ordelijk scoren zijn gedisciplineerd en werken planmatig. Zij houden ervan om duidelijke regels op te stellen, afspraken te maken, en zich (en anderen) daaraan te houden. Zij gelden als betrouwbaar, zorgvuldig en georganiseerd en zullen je niet gauw voor verrassingen stellen. Extreme scoorders vinden het moeilijk met onverwachte gebeurtenissen om te gaan en kunnen dan star en moraliserend zijn. Mensen die hoog op Wanordelijk scoren zijn flexibel en minder geneigd zich aan externe regels te houden. Niet uit een gebrek aan normen of waarden, maar omdat ze graag improviseren en liever vertrouwen op hun eigen tegenwoordigheid van geest. Ze verdragen wanorde goed en maken zich meestal niet zo druk over details, wat wel als nonchalant en slordig kan overkomen. In het Engels heet deze factor Conscientiousness
5) Meegaand tegenover Dominant : Ook deze factor wordt op verschillende manieren omschreven, zoals Focus op de Ander tegenover Focus op Zichzelf, Afhankelijk tegenover Onafhankelijk en Vriendelijk (of zelfs: Altruïstisch, de A-factor) tegenover Vijandig of Wantrouwend. De factor laat zien hoe iemand geneigd is zijn omgeving te beïnvloeden, dan wel zich aan te passen aan de beïnvloeding door anderen. Dominante mensen komen goed voor zichzelf op en zijn competitief van aard. Zij némen ruimte. Zij houden ervan om de leiding te nemen, om greep te hebben op de situatie en om invloed uit te oefenen op de gebeurtenissen. Hun optreden is zelfverzekerd, dwingend en kan als overheersend of brutaal worden ervaren. Meegaande mensen zijn coöperatief, bescheiden en behulpzaam en geneigd tot samenwerken. Zij géven ruimte. Ze kunnen zich goed in een ander verplaatsen en zijn geneigd anderen te nemen zoals ze zijn. Hoogscoorders aan de Meegaande kant vergeten echter wel eens om hun eigen mening te uiten en goed voor zichzelf op te komen en zij zullen ook niet gauw het voortouw nemen om verandering in de situatie aan te brengen. In het Engels heet deze factor Independance (aan de dominante kant) en Agreeableness (aan de meegaande kant)
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 15 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 15 augustus
1248
Eerstesteenlegging van de Dom van Keulen.
1877
In hun uitvindersvete behaalt Edison toch nog een kleine overwinning op Bell: door Edisons toedoen op deze dag zeggen we tegenwoordig "hallo" als begroeting aan de telefoon en niet "ahoy" (Bells keuze).
1909
Oprichting voetbalclub VUC in Den Haag.
1914
Het Amerikaanse stoomschip Ancona is het eerste schip dat door het Panamakanaal vaart. Dit kanaal verbindt de Grote Oceaan met de Atlantische Oceaan.
1940
Eerste nummer van de als ondergrondse krant begonnen La Libre Belgique.
1945
Japan geeft zich over nadat twee steden (Hiroshima en Nagasaki) verwoest werden door Amerikaanse atoombommen. Dit is het einde van de Tweede Wereldoorlog.
1961
In Oost-Duitsland begint men met de bouw van de betonnen Berlijnse Muur.
1967
Overleden : René Magritte (68), Belgisch surrealistisch schilder.
1969
Eerste dag van het Woodstock Music and Art Festival.
1969
Overleden : Stijn Streuvels (97), Vlaams schrijver (pseudoniem voor Frank Lateur).
1990
In de Sovjet-Unie worden Aleksandr Solzjenitsyn en Josef Brodsky in ere hersteld. Zij krijgen hun burgerrechten terug.
1994
Overleden : Wout Wagtmans (64), Nederlands wielrenner.
1996
Sabine Dardenne en Laetitia Delhez worden levend bevrijd uit de kelder in het huis van Marc Dutroux.
1997
Bart de Graaff richt op 15 augustus 1997 een omroep voor jongeren op: Barts News Network. Na zijn dood in 2003 gaat de omroep BNN door het leven als "Barts Neverending Network".
2007
In Peru vallen bij een aardbeving van 8.0 op de schaal van Richter circa 510 doden.
Big Ben is de naam van de grote slagklok die in de toren van het Palace of Westminster in Londen hangt.
toon : E gewicht : 13195 kg doormeter : 2,7 m klepel : 203 kg
Ten onrechte wordt vaak de gehele klokkentoren van het gebouw, die eigenlijk "Saint Stephan's tower" heet, Big Ben genoemd.
Big Ben in Londen auteur : Andreas Tusche
De klok is een van de zwaarste ter wereld. Rondom de klok staat het opschrift:
This bell was cast by George Mears of Whitechapel for the clock of the Houses of Parliament under the direction of Edmund Becket Denison QC in the 21st year of the reign of Queen Victoria in the year of our Lord MDCCCLVIII.
Big Ben is genoemd naar de politicus Sir Benjamin Hall (1802-1867) die vanwege zijn rijzige gestalte Big Ben werd genoemd. Sir Benjamin gaf de aanzet tot de bouw van de toren, die ongeveer 96m hoog is. De grote klok werd geïnstalleerd in 1858. Hij slaat alleen de volle uren. De kwartieren worden geluid door een wekkering van vier kleinere klokken die eromheen hangen. Zowel de toren als het geluid van de klokken (Westminsterslag) hebben wereldwijde bekendheid verworven.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 14 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 14 augustus
1880
Einde van de bouw van de Dom van Keulen (begonnen 15 augustus 1248) dan zijn uiteindelijk de twee torens voltooid, en daarmee ook de bouw van de kathedraal.
1885
Eerste patent in Japan wordt uitgereikt aan de uitvinder van de anti-roest verf.
1893
Vanaf nu is motorvoertuigen registratie verplicht in Frankrijk.
1920
In Antwerpen wordt de 7de editie van de Olympische Zomerspelen geopend.
1933
Emilio Comici en de gebroeders Dimai beklimmen als eerste de onmogelijk geachte noordwand van de Cima Grande (Drei Zinnen).
1954
Eerste wedstrijd in het betaald voetbal in Nederland gaat tussen Alkmaar '54 en Sportclub Venlo. Het eerste doelpunt wordt gescoord door Klaas Smit. De wedstrijd eindigt in 3 - 0 voor de Alkmaarders.
1956
Overleden : Bertolt Brecht (58), (Oost-)Duits dichter, (toneel)schrijver en toneelregisseur.
1958
KLM-vlucht 607-E van Amsterdam naar New York stort ten westen van Ierland in de Atlantische oceaan. Alle 99 inzittenden komen om. Oorzaak is een oververhitte propeller.
1972
Een Iljoesjin-vliegtuig van de Oost-Duitse vliegmaatschappij Interflug stort neer op een buitenwijk van Oost-Berlijn. 156 mensen komen om.
1980
Op de Poolse Lenin-scheepswerf begint de staking die voor velen als het begin van de val van het communisme in het Oostblok gezien wordt en leidt tot de oprichting van Solidarnosc. Lech Walesa is de aanvoerder van stakingen in Gdansk.
Bifobie is de angst voor biseksualiteit bij medemensen en/of de angst voor de eigen biseksualiteit, alsmede het vijandig en discriminerend gedrag waartoe dit gevoel kan leiden. De term is ontstaan als parallel aan homofobie, lesbofobie en transfobie.
Bifobie komt zowel bij heteroseksuele mensen als bij homo's en lesbiennes voor. De kern van bifobie is immers de opvatting dat men ofwel het één ofwel het ander is of zou moeten zijn. Biseksuelen worden aldus verweten geen kant te 'willen' kiezen, van beide walletjes te willen eten. Ze zouden bijgevolg niet in staat zijn tot een trouwe relatie. Veel bifobe homo's en lesbiennes beschuldigen hen er bovendien van dat ze niet uitkomen voor hun homoseksualiteit om zo te blijven profiteren van de gepriviligieerde status die hetero's genieten. Vele biseksuelen beweren daarentegen dat zij van beide kanten discriminatie ondervinden.
Hoewel in het Nederlands taalgebied de term holebi meer en meer ingeburgerd raakt en men in Engelstalige landen vaak van LGBT (Lesbian - Gay - Bi - Trans) spreekt, betekent dit niet dat bifobie in deze gemeenschap niet meer voorkomt. Soms duiden deze termen op een loutere formele politieke correctheid.
Biezenknoppen (Juncus conglomeratus, synoniem: Juncus subuliflorus) is een dichte pollen vormende, overblijvende plant die behoort tot de russenfamilie (Juncaceae). Het is een plant van natte, zure grond; in schraalgraslanden, duinvalleien, afgravingen, op natte heipaden en op kapvlakten. De plant komt van nature voor in Europa, Noord-Afrika, West-Azië en is van daaruit verspreid naar Noord-Amerika.
De plant wordt 20-100 cm hoog, vormt een kort, gedrongen wortelstok en heeft een dofgroene stengel met ononderbroken merg en twintig tot vijftig ruwe ribben. De doflichtbruine, schedeachtige bladeren zitten onderaan de plant.
De glanzend roodbruine vrucht is een doosvrucht. Op de ingedeukte top van de vrucht zit op een verhoging het restant van de stijl. De iets kleverige vrucht wordt door dieren verspreid.
Biezenknoppen bloeit in mei en juni. De schede van het stengelachtige schutblad is door de weinig ingerolde randen vrij breed. De 2-4 cm lange bloeiwijze is meestal een tot een kluwen ineengedrongen pluim.
Biestarwegras (Elytrigia juncea subsp. boreoatlantica) is een plant uit de Grassenfamilie (Gramineae oftewel Poaceae). Biestarwegras is nauw verwant aan Kweek (Elytrigia repens) en Strandkweek (Elytrigia atherica). De plant is zouttolerant en zoutbehoeftig, en groeit alleen onder omstandigheden waarin het bodemvocht een zoutgehalte heeft van 2%, en is dan ook uitsluitend aan te treffen op stranden.
In Nederland is Biestarwegras vrijwel beperkt tot het Noordzeestrand, waar de soort algemeen is, maar ze komt ook plaatselijk voor langs de oevers van de Waddenzee, en in de Zeeuwse wateren. Vroeger kwam Biestarwegras ook plaatselijk voor langs de oevers van de Zuiderzee. Biestarwegras is een van de weinige planten die thuis is op het Noordzee-strand.
Engels : Sand coach Duits : Strandquecke, Binsenquecke Frans : Agropyre a feuilles de jonc, chiendent a feuilles de jonc
Elytrigia juncea foto : Sophy
De plant is in staat aanstuivend zand vast te houden en is verantwoordelijk voor de eerste aanzet tot duinvorming op het strand. Biestarwegras groeit goed in lage zandduintjes die regelmatig door zeewater worden overspoeld.
Zodra het verzamelde zandduin te groot wordt vestigen zich andere grassoorten, zoals Helm (Ammophila arenaria) en Zandhaver (Leymus arenarius) en sterft Biestarwegras af.
Op zandplaten, zoals de Richel bij Vlieland en de Engelsmanplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog is Biestarwegras vaak de enige plantensoort.
De plant wordt 30 tot 60 cm hoog. De bladscheden hebben geen oortjes en de onderste bladscheden zijn meestal voor een gedeelte glanzend roodbruin. Biestarwegras bloeit van juni tot augustus met een aarvormige bloeiwijze. De aartjes zijn 1,5 tot 3 cm lang en het onderste, vijfnervige kroonkafje (lemma) van de onderste bloem is stomp en heeft een kort, hard topspitsje. De stompe kelkkafjes zijn 7 tot 11 nervig. De vrucht is een graanvrucht.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 11 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 11 augustus
1490
Overleden : Frans van Brederode (25), hoofdrolspeler in de Jonker Fransenoorlog tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten.
1494
Overleden : Hans Memling (?), Vlaams kunstschilder.
1674
Slag bij Seneffe tussen een Frans leger onder maarschalk Conde en een Nederlands - Spaans - Oostenrijks - Duits leger onder stadhouder Willem III.
1858
De Eiger (Zwitserland) wordt voor het eerst beklommen door Charles Barrington, Christian Almer en metgezellen.
1934
Op het eiland Alcatraz wordt een gevangenis geopend.
1979
Na het doorbreken van een dam bij Morvi in het westen van India sterven minstens 20.000 mensen door de overstromingen als gevolg van de stortvloed van water.
1999
Totale zonsverduistering tussen Cornwall (Groot-Brittannië) en India.
2003
Hittegolf treft Parijs met temperaturen tot 44°C.
2006
Het laatste patent op het Graphics Interchange Format verloopt. Vanaf deze dag is het GIF-format rechtenvrij te implementeren.
Biest of colostrum is de tweede melk die gevormd wordt als een zoogdier bevallen is.
Biest is dikker en geler dan melk en bevat veel afweerstoffen. Een dier dat net is geboren, heeft nog geen eigen afweer, dus is het heel belangrijk dat het dier biest drinkt. 75% van de eiwitten in biest bestaat uit immunoglobulinen en albuminen. Normaal kunnen deze grote eiwitketens de darmwand niet passeren; alleen in de eerste 24 tot 36 levensuren staat de darmwand open voor deze afweerstoffen. Door de hoge concentratie aan zouten in de biest wordt de darmfunctie bevorderd. Ook bevat biest meer vitamine A en caroteen dan gewone melk. Daarnaast bevat het meer vetten, wat bevorderlijk is voor het pasgeboren dier, dat veel energie nodig heeft.
De eerste 24 uur na de bevalling is de biest het rijkst aan afweerstoffen, daarna loopt ze snel terug en komt de gewone melkproductie op gang.
De eerste melk, die een koe geeft, wordt griest genoemd.
De biest die een koe vanaf 12 uur na een bevalling geeft, is ook geschikt voor menselijke consumptie.
Er kan pap van gemaakt worden.
Biest moet wellen, daarvoor moet ze heel langzaam warm worden op een klein vuurtje. Ze mag niet koken of te heet worden, want dan gaat het klonteren. Er moet constant worden geroerd. Na enige tijd wordt de biest dikker, dan is ze goed geweld. Tijdens het afkoelen moet ook geroerd worden.
De biest kan met suiker gegeten worden of met beschuit en kaneelsuiker.
Biest kan ook ter vervanging van melk gebruikt worden bij het bakken van pannenkoeken.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 10 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 10 augustus
1566
De beeldenstorm begint en duurt tot oktober 1566.
1628
De Vasa, een Zweeds oorlogsschip, zinkt op zijn eerste tocht en is na de berging in 1961 het enige geconserveerde 17e eeuwse schip ter wereld.
1675
Eerste steenlegging van het Koninklijk Greenwich Observatorium in Greenwich door koning Charles II.
1821
Op 10 augustus 1821 werd Missouri formeel, als 24ste, een staat van de Verenigde Staten.
1896
Overleden : Otto Lilienthal (48), Duits uitvinder en vliegtuigpionier.
1897
Felix Hoffmann produceert voor de eerste keer aspirine.
1995
Overleden : Leo Apostel (69), Belgisch filosoof.
2003
Het eerste huwelijk in de ruimte wordt voltrokken. Joeri Malentsjenko trouwt aan boord van het ISS met zijn (op aarde gebleven) vriendin Yekaterina Dmitriyeva.
Herdenkingen - Gebeurtenissen VANDAAG - 9 augustus 2010
Gebeurtenissen VANDAAG 9 augustus
1483
De Sixtijnse Kapel wordt officieel ingewijd.
1862
Première van de opera Béatrice et Bénédict van Hector Berlioz in Baden-Baden.
1945
WO II: tweede Amerikaanse atoombom valt op de Japanse stad Nagasaki: 40.000 doden.
1969
Overleden : Sharon Tate (26), Amerikaans actrice.
1974
President Richard M. Nixon treedt af ten gevolge van het Watergate schandaal.
1974
De Nederlandse tanker Metulla loopt aan de grond in de Magellaanstraat bij zuid-Chili. 53.000 ton ruwe olie vervuilen de stranden van Vuurland en tot 40.000 pinguïns komen om.
1978
Overleden : Johan Daisne (65), Vlaams schrijver.
1986
Queen geeft haar laatste concert met Freddie Mercury in Boedapest. Zij waren de eerste westerse band die het IJzeren Gordijn doorkwam.
1987
Overleden : Emile Buysse (76), Nederlands schrijver.
1993
Koning Albert II wordt na het overlijden van zijn broer Boudewijn I de zesde Koning der Belgen.
1995
Overleden : Jerry Garcia (53), Amerikaans musicus, voorman van Grateful Dead.
2006
Atlete Kim Gevaert wint goud op het EK Atletiek op de 100m. Dit was het eerste goud voor België op het EK sinds 1971.
De Bielefelder komt van oorsprong uit Duitsland. Bielefelders zijn rustige hoenders die ongevoelig zijn voor slechte weersomstandigheden. De kleurslag is koekoekspatrijs, en legt ongeveer 180 eieren per jaar het gewicht van het ei is circa 60 gram en de kleur van het ei is bruin.
Het ras dankt zijn naam aan de plaats waar het dier oorspronkelijk is gefokt: het Duitse Bielefeld.