De Aziatische goudplevier (Pluvialis fulva) is een steltloper uit de familie der plevieren (Charadriidae). De Aziatische goudplevier broedt op de Siberische en Alaskaanse toendra's. De Aziatische goudplevier lijkt op de Europese en de Amerikaanse goudplevier. Zowel de Amerikaanse als de Aziatische goudplevier zijn kleiner en slanker dan de Europese goudplevier, met langere, donkergrijze poten, een langere snavel, langere hals, langere vleugels en een verder uitstekende staartpunt.
mannetje in zomerkleed
Aziatische goudplevier
De Aziatische Goudplevier is een dwaalgast in Nederland, die broedt in het noorden van Siberië en in Alaska, maar die de laatste jaren vrijwel jaarlijks wordt vastgesteld. De soort lijkt veel op Amerikaanse Goudplevier en op Goudplevier, en voor een zekere determinatie is nauwkeurige observatie noodzakelijk. De Aziatische goudplevier heeft een lichaamslengte van 23 tot 26 cm en een spanwijdte van 60 tot 67 cm. De roep is een snel en krachtig tjuu-wiet of tjoeit, vergelijkbaar met de roep van de zwarte ruiter. Ook laat hij een zacht kluuie horen.
Aziatische grasuil
De Aziatische grasuil (Tyto longimembris) is een soort kerkuil die voorkomt in Zuidoost-Azië en op vele eilanden van Oceanië. Deze soort is speciaal aangepast voor een leefwijze op de grond en verbergt zich normaal in het lange gras. In tegenstelling tot andere soorten kerkuilen is dit een semi-kolonie vogel, en dikwijls wordt waargenomen dat verschillende (tientallen) exemplaren samen jagen. De grasuil werd reeds waargenomen in de kustgebieden van de Manning Rivier in het noorden van Nieuw-Zuid-Wales, verder in Queensland en Arnhemland, maar de meeste waarnemingen komen uit het noord-oosten van Queensland. Deze soort grasuil wordt ook waargenomen op de Filipijnen, Celebes, de Soenda-eilanden, Taiwan, Zuid-China, bepaalde delen van Zuidoost-Azië en India. Onregelmatig duiken ze ook op in Nieuw-Guinea.
Aziatische grasuil
Verschillende soorten knaagdieren werden reeds als prooi geregistreerd. De 'grasuilen' - meer nog dan de 'zuivere' kerkuilen- zijn héél behendige jagers en zeer gespecialiseerd op kleine knaagdieren, zelden worden andere prooidieren geslagen. Vrouwtje : 35-38cm,mannetje : 32-36cm,vleugelwijdte tot 116cm,gewicht tot 450g.
Aziatische glasbaarzen (Ambassidae of Chandidae) vormen een familie van zoetwater- en zeevissen in de orde van baarsachtigen (Perciformes). Er zijn nog acht of negen levende geslachten,bestaande uit een vijftigtal soorten. Vissen uit deze familie kunnen ongeveer 26 centimeter lang worden en zijn vooral bekend om hun (semi)transparante lijf. Het glasbaarsje (Parambassis ranga) wordt soms door handelaren geïnjecteerd met een kleurstof .
geïnjecteerde glasbaars
Aziatische goudkat
De Aziatische goudkat (Catopuma temminckii) is een middelgrote wilde katachtige uit de bossen van Zuidoost-Azië. Hij komt voor in de tropische en subtropische regenwouden en drogere bossen van Nepal en Zuid-China tot Maleisië en Sumatra, tot op een hoogte van 3050 meter in de Himalaya. Aziatische goudkatten worden 75 tot 105 centimeter lang en 6 tot 15 kilogram zwaar. De goudkat heeft meestal een goudbruine vacht, maar ook grijzige, bruinig zwarte en goudachtig rode dieren komen voor. De kop heeft een opvallende gezichtstekening, bestaande uit witte, blauwe en grijze strepen.
Aziatische goudkat (foto's: B. de Jonge)
Aziatische goudkat
Net als veel andere (kleine) katachtigen is ook de Aziatische Goudkat een solitair dier. Na een draagtijd van 10 tot 11 weken brengt het wijfje twee of drie jongen ter wereld. De jongen blijven ongeveer tien tot twaalf maanden in de buurt van hun moeder. Op het menu staan o.a. grotere knaagdieren, hoendervogels, insecten, reptielen maar ook zelfs buffelkalveren. De grootste bedreiging vormt de boskap, maar ook wordt er op dit soort gejaagd voor zijn pels en de botten, net zoals bij de tijger.
Azerbeidzjan (vroeger ook wel Atropatene, Aran of Medes genoemd) is een land in de Kaukasus, aan de Kaspische Zee, op de grens van Azië en Oost-Europa en vormt daarmee een transcontinentale staat. Het land ligt voor het grootste deel in Azië, maar ook voor een deel in Europa, waarbij de waterscheiding van de Kaukasus traditioneel als grens wordt gezien. Het grenst aan Rusland, Georgië, Armenië, Iran en Turkije. De naam van Azerbeidzjan zou zijn afgeleid van Atropates, een Medische satraap (gouverneur) die heerste over Atropatene. De naam Atropates is weer afgeleid uit het Oudperzisch en betekent "beschermd door vuur".
plaats in Europa
detail
Azerbeidzjan is een republiek met als hoofdstad Bakoe, de officiële landstaal is het Azeri. De godsdienst is overwegend de islam. Het land heeft een oppervlakte van 86.600 km² en ruim 8 miljoen inwoners. De munteenheid is de Azerbeidzjaanse manat (AZN). Nationale feestdagen 28 mei Dag van de Republiek, 18 oktober onafhankelijkheidsdag.
het regeringsgebouw
Bakoe
Azerbeidzjan (vroeger ook wel Atropatene, Aran of Medes genoemd) is een land in de Kaukasus, aan de Kaspische Zee, op de grens van Azië en Oost-Europa en vormt daarmee een transcontinentale staat. Het land ligt voor het grootste deel in Azië, maar ook voor een deel in Europa, waarbij de waterscheiding van de Kaukasus traditioneel als grens wordt gezien. Het grenst aan Rusland, Georgië, Armenië, Iran en Turkije. De naam van Azerbeidzjan zou zijn afgeleid van Atropates, een Medische satraap (gouverneur) die heerste over Atropatene. De naam Atropates is weer afgeleid uit het Oudperzisch en betekent "beschermd door vuur".
dolma schotel
pilaff schotel
De gerechten in Azerbeidzjan bestaan vaak hoofdzakelijk uit vlees - zoals lam of rund - en kip, die flink worden gekruid. Bekende gerechten: -Pilaff, rijst gebakken met vlees, vis, groentes of fruit. -Dolma, fijngehakt lamsvlees met rijst opgerold in de bladeren van druiven of soms kool.
De azawakh( of met andere woorden de 'Tuareg Sloughi Azawakh Hound' ) is een hondenras dat afkomstig is uit Afrika, met name Mali. Het is een jachthond (zichtjager) op groot en klein wild. De Azawakh is een temperamentvolle, waakse en levendige hond met een tomeloze energie. Deze onafhankelijke hond is niet makkelijk in de opvoeding, er is veel geduld en begrip voor nodig om de hond zijn plaats te leren. Met katten en andere huisdieren kan hij niet goed samen, zijn jachtinstinct is te sterk.
Azawakh teef
Azawakh reu
Intelligent, zeer gevoelig, fijnbesnaard; wordt wel eens vergeleken met de Arabische Volbloed onder de paarden. De Azawakh is wantrouwend tegenover vreemden, maar loyaal en trouw voor zijn gezin en zal ze, indien nodig, zeker verdedigen. Deze hond heeft zoveel uithoudingsvermogen, zodat hij dagelijks vele kilometers kan -en móet- rennen, zelfs dan zal hij nog niet vermoeid zijn. De reu heeft een hoogte van 64 - 74 cm en een gewicht tussen de 20 - 25 kg. De teef een hoogte van 60 - 71 cm en een gewicht van 15 - 20 kg.
De Azara een heester tot boomsoort variërend van 1 tot 8 meter hoog. Deze altijdgroene prachtige plant is bij ons vrijwel onbekend. De Azara heeft tot 9cm lange bladeren,geel tot groenachtige bloemen en de bessen zijn rood tot zwart. De plant is afkomstig uit subtropisch Zuid-Amerika.Er bestaan een tiental varianten.
Azara dentata
Azara petiolaris
Azara uraguayensis
Azara microphylla
Azara petiolaris bessen
Azara's Agouti
De Azara's agoeti (Dasyprocta azarae) is een middelgroot knaagdier uit de familie Dasyproctidae. Het is één van de twaalf soorten van het geslacht Dasyprocta. De Azara's agoeti komt voor in Uruguay en het zuiden van Brazilië. Net als de andere agoeti's is deze soort een dagactief dier dat zich voedt met afgevallen noten en vruchten.
agouti
agouti
Azarooldoorn
De azarooldoorn (Crataegus azarolus) is een plant uit de rozenfamilie (Rosaceae) die voorkomt in het Middellandse Zeegebied. Deze plant is afkomstig uit Azië en heeft een hoogte tot 12 meter. De plant heeft donzige twijgen. De bladeren zijn bleekgroen en hebben een lengte van 3-7 cm. De vruchten van de azarooldoorn worden azarole (niet te verwarren met de acerola) of Middellandse Zeemispel genoemd. De kleur is geel tot oranjerood. Elke vrucht bevat één tot drie pitten. De vruchten zijn enigszins zuur en wrang van smaak. Ze zijn eigenlijk niet geschikt voor verse consumptie, maar wel voor de productie van jam, compote, sap en wijn.