De Armada de Moluccas verliet Sanlucar de Barrameda op 20 september 1519 en bestond uit vijf schepen: het vlaggenschip de Trinidad, de San Antonio, de Concepción, de Victoria en de Santiago.
De Trinidad was een karveel, de anderen kraken.
De grootte van deze schepen varieerde van 75 tot 110 ton.
Onder de 237 manschappen bevond zich de jonge Italiaan Antonio Pigafetta, wiens verslag de belangrijkste bron voor de reis vormt.
De expeditie werd vanaf de start geplaagd door wantrouwen tussen de Portugese kapitein-generaal en zijn Spaanse kapiteins.
Uit - achteraf gegrond gebleken - angst voor onderschepping door een Portugese vloot koos Magellaan voor een zuidelijke koers richting Kaapverdische Eilanden.
Daarna zette hij koers naar Brazilië, waar hij in december 1519 enkele weken bivakkeerde in Rio de Janeiro.
De expeditie bereikte de Rio de la Plata op 10 januari 1520, maar vond hier geen doorgang.
Verder naar het zuiden belandde de vloot in terra incognita.
Geteisterd door stormen aan de kust van Patagonië overwinterde de vloot zes maanden in de baai van San Julián.
Magellaan bedwong daar op 2 april een muiterij van drie schepen.
Hij blokkeerde met twee schepen de uitgang van de baai en overmeesterde de muitende schepen één voor één.
Enkele muiters werden geëxecuteerd en twee mannen werden bij vertrek achtergelaten.
Aan het einde van de zuidelijke winter kwam de Santiago op een verkenningstocht in een plotselinge storm terecht en verging op de kust.
De bemanning wist echter over land San Julián te bereiken.
De vloot hervatte op 17 oktober de speurtocht naar de doorgang.
De Magic Tour was de elfde tournee van de Engelse rockgroep Queen en de laatste met hun originele leadzanger Freddie Mercury ter promotie van het album A Kind of Magic.
De volgende tournee van de band, de Queen + Paul Rodgers Tour, begon ongeveer 19 jaar later na de dood van Mercury op 24 november 1991 en het afscheid van bassist John Deacon in 1997.
In 1987 werd bij Mercury de diagnose van HIV gesteld, waarna de band samen de beslissing nam om te stoppen met optreden.
Dit maakt het concert in Knebworth Park (Stevenage, Engeland) de laatste keer dat alle vier de Queen-leden samen op het podium stonden.
Meer dan een miljoen mensen zagen Queen bij deze tournee optreden, waarbij het een van de grootste tournees ooit was.
Onder anderen The Alarm, Big Country, INXS, Level 42, Marillion, Gary Moore, The Bangles en Status Quo stonden in het voorprogramma.
Het Roswellincident was op 8 juli 1947 via diverse media (kranten en radiostations) groot nieuws in de Verenigde Staten.
De vermeende crash van een vliegende schotel nabij Roswell staat bij ufo-aanhangers bekend als het belangrijkste ufo-incident ooit.
Talrijke getuigen hebben, soms tot aan hun dood, volgehouden dat een buitenaards ruimteschip met buitenaardse lijken is geborgen.
In juli 1947 zou er op een boerderij nabij Roswell een opmerkelijke gebeurtenis hebben plaatsgevonden die korte tijd voor wereldnieuws zorgde.
De persdienst van het Roswell Army Air Field (RAAF) verklaarde namelijk in een officieel persbericht, dat een neergestorte vliegende schotel, een ufo, was geborgen ("RAAF captures Flying Saucer", zo stond er in diverse Amerikaanse kranten).
Een dag later kwam er een nieuw communiqué waarin werd gesproken over een neergestorte weerballon.
Daarna werd het meer dan dertig jaar stil.
Pas in 1978 kwam het Roswellincident weer in het nieuws toen de bekende Canadese ufo-onderzoeker Stanton T. Friedman in contact kwam met oud-majoor Jesse Marcel.
Marcel was in 1947 betrokken bij de berging van de resten van wat de luchtmacht een weerballon noemde.
Als majoor buiten dienst verklaarde Marcel in 1978 tegenover Friedman, dat het geen weerballon was geweest, maar toch een buitenaards ruimtevaartuig.
Friedman vond in Roswell nog tientallen andere getuigen, onder wie zelfs een generaal, die de lezing van Marcel bevestigden.
Friedman schreef een boek waarna nog meer getuigen zich meldden en er nog tientallen boeken verschenen.
De discussie rond het Roswellincident, die nog altijd aanhoudt, leidde tot vragen in het Amerikaanse congres en een nieuwe verklaring van de Amerikaanse luchtmacht.
In 1998 presenteerde de US Air Force de nieuwe uitleg in een persconferentie die zelfs door CNN rechtstreeks werd uitgezonden.
Daarin kwam de luchtmacht met het Project Mogul-verhaal.
De crash was niet die van een weerballon, maar van een veel grotere spionageballon, waarmee de Amerikanen de Russische vorderingen op nucleair gebied trachtten te monitoren.
In 2006 heeft de luchtmacht een vierde verklaring voor het Roswellincident gepresenteerd.
Volgens de laatste lezing is er sprake geweest van een crash van een cockpitdummy met etalagepoppen.
De nieuwe verklaring en vooral het voortdurend wijzigen van de uitleg van de overheid heeft de aanhangers van de ufotheorie er nog meer van overtuigd, dat er in Roswell meer is gebeurd dan dat wat de luchtmacht hen voorhoudt.
Saillant detail is dat in de jaren veertig in Roswell de enige kernbommen van de wereld waren opgeslagen.
Roswell was vanaf november 1945 ook de basis van de vliegtuigen Enola Gay en Bockscar die in augustus 1945 de atoombommen boven Hiroshima en Nagasaki hadden afgeworpen.
Op 11 april 2011 maakte de FBI een verslag uit 1950 openbaar waarin een luchtmachtfunctionaris de vondst van drie ufo's en negen lichamen rapporteert.
Hierin staan onder meer de vorm van de objecten beschreven, alsmede de geborgen lichamen in de objecten.
Het Roswellincident is onderwerp van tientallen documentaires en een speelfilm over het hele voorval.
In de jaren negentig verscheen er ook een zogenaamd clandestien gemaakte film van de autopsie op het lichaam van een bij Roswell verongelukte alien.
De film werd wereldwijd uitgezonden, maar ook zeer bekritiseerd en wordt inmiddels algemeen als nep beschouwd.
Het Roswellincident speelde ook een voorname rol in televisieseries als X-files, Roswell en Taken.
Ook in de sciencefictionfilm Independence Day is een plaats ingeruimd voor het Roswellincident.
Tevens speelde het Roswellincident rollen in een aflevering van Star Trek: Deep Space Nine ("Little Green Men", seizoen 4, aflevering 7) en een aflevering van Futurama.
Hangar 18, de hangar op Wright-Patterson Air Force Base waar volgens sommigen het bewijs van het Rosswellincident ligt opgeslagen, heeft zijn naam geleend aan onder andere een film, een rapgroep en nummers van Yngwie Malmsteen en Megadeth.
Het Roswellincident heeft ertoe bijgedragen dat Roswell en omgeving toeristische trekpleisters zijn geworden.
In de stad is onder meer een ufomuseum en -onderzoekscentrum gevestigd, waar men meer te weten kan komen over het Roswellincident.
Het toerisme speelt een belangrijke rol in de plaatselijke economie.
De stad noemt zich 'alien capital of the world'.
Op 30 juni 1908 vond in Toengoeska (nu Evenkië, hetgeen sinds 2007 bestuurlijk onderdeel is van de kraj Krasnojarsk) in Siberië een enorme explosie plaats bij de rivier de Stenige Toengoeska, die bekendstaat als de Toengoeska-explosie of Grote Siberische Explosie.
Als gevolg van de explosie braken tot in een omtrek van 30 tot 40 kilometer bomen af aan de basis van de stam.
Over de oorzaak van de explosie wordt nog veel gespeculeerd, mede omdat deze in een zeer afgelegen gebied plaatsvond; de meest geaccepteerde verklaring is de ontploffing van een meteoriet op circa 8 kilometer boven het aardoppervlak.
De schaarse ooggetuigen in het zeer dunbevolkte gebied zagen een vuurbal uit de hemel neerdalen en in de lucht exploderen.
Dit ging gepaard met een zeer harde knal.
Door de kracht van de explosie braken bomen in de omgeving af en werden mensen en dieren weggeblazen.
De explosie was tot op meer dan 200 km van het bodemnulpunt te voelen.
Een geluk bij een ongeluk was dat de inslag plaatsvond in een nagenoeg onbewoond gebied.
Ware dat niet zo geweest, dan had het aantal slachtoffers in de duizenden, zo niet honderdduizenden gelopen.
Nu is er niets bekend over menselijke slachtoffers, afgezien van een oude rendierherder op ca. 30 km van de inslagplaats.
Hij werd door de kracht van de ontploffing 12 meter hoog in een boom geslingerd en overleed later aan zijn verwondingen.
Het gebied van de inslag was zelfs zo afgelegen, dat het tot 1927 zou duren, voordat een eerste wetenschappelijke expeditie het hypocentrum bereikte.
Men was toen verbaasd geen grote inslagkrater te vinden, maar alleen een ruim 2000 km² groot gebied waar de meeste bomen tegen de grond waren geslingerd.
Dat er geen inslagkrater werd gevonden, kan verklaard worden door de omstandigheid dat de meteoriet al op een hoogte van enkele kilometers uiteen gespat was.
Men schat dat de zo hevige ontploffing veroorzaakt werd door een stenen meteoriet met een doorsnede van enkele tientallen meters.
Vanwege de zeer hoge snelheid draagt elke kilo steen aan de explosie een hoeveelheid energie bij gelijk aan die van enkele tientallen kilo's explosieven.
Er zijn in het verleden veel alternatieve, vaak fantasierijke, verklaringen gegeven voor de explosie.
Zo zou het zijn veroorzaakt door:
een experiment met een energiewapen door Nikola Tesla,
een buitenaards ruimteschip
een microscopisch zwart gat
een stukje antimaterie
een uit de hand gelopen vroegtijdig experiment met de ontwikkeling van een kernwapen
In wetenschappelijke kringen is men het er echter tegenwoordig wel over eens dat de oorzaak gezocht moet worden in de ontploffing (dus geen inslag) van een vrij grote meteoroïde, of zelfs komeet.
Voor dat laatste zijn drie aanwijzingen:
Een komeet is een 'vuile sneeuwbal', bestaande uit bevroren water en andere ijsachtige substanties, zoals bevroren kooldioxide, en talrijke zeer kleine deeltjes gesteente; rond het epicentrum en wijde omgeving zijn zeer kleine bolletjes van glasachtig materiaal gevonden, die wijzen op het smelten maar niet meer geheel vergloeien van gesteentepartikeltjes die door de wrijving met de dampkring of de explosie tot smelttemperatuur werden verhit. Bij de chemische analyse van de bolletjes werden hoge concentraties nikkel en iridium gevonden, wat er op wees dat ze mogelijk afkomstig waren van een meteoriet;
In de nachten die op de explosie volgden was het in West-Europa zo licht (een rood ochtendgloren) dat men om middernacht de krant kon lezen. Dit wijst op stof in de zeer hoge atmosfeer, beschenen door de zon toen die nog diep onder de oostelijke horizon stond;
De datum van de explosie (30 juni) staat in verband met de 'Tauriden', een meteorenzwerm, die de baan van de Aarde kruist. Dergelijke zwermen stof en fijn gruis, vaak op Aarde zichtbaar als 'sterrenregen', ontstaan uit kometen die verdampen en uiteenvallen. Het is niet onmogelijk dat een nog niet geheel tot stof vergaan brokstuk van de moederkomeet (de komeet van Encke) de Aarde heeft getroffen.
In juni 2007 ontdekten Italiaanse onderzoekers een klein komvormig meer, ongeveer 8 kilometer ten noordwesten van het hypocentrum gelegen.
Mogelijk werd het meer gevormd door de inslag van een fragment van dezelfde meteoriet die de Toengoeska-explosie veroorzaakte.
De brand in de Innovation was een ramp op maandagmiddag 22 mei 1967 in het Brusselse filiaal van de Belgische grootwarenhuisketen Innovation (nu Galeria Inno).
Er vielen 323 doden en 150 mensen raakten gewond, al bestaat zelfs over het precieze aantal slachtoffers twijfel.
Men vermoedt dat er rond de 800 aanwezigen waren.
Het warenhuis was gevestigd in een doolhof van verschillende gebouwen.
Vooral veel mensen in het achterste gebouw, waar het zelfbedieningsrestaurant was gevestigd, hadden pas laat in de gaten dat er brand was en konden geen kant op toen het vuur hen bereikte.
De brand werd rond 13:20 opgemerkt door een verkoopster in een kleine opslag voor kinderkledij op de eerste verdieping.
Toen de brandweer kwam was het vuur al aan de centrale koker waardoor het steeds met zuurstof gevoed werd.
Mensen sprongen uit de ramen en brandweer en omwonenden probeerden hen te redden door dekens te spannen en ladders te zetten.
Eén man overleefde een sprong van de derde verdieping zonder noemenswaardige verwondingen.
Rond 15:15 stortte een gedeelte van de winkel in.
De oorzaak van de brand is zelfs na uitgebreid onderzoek onbekend gebleven.
Er werd gedacht aan brandstichting: in de Innovation was net een Amerikaanse week bezig, wat tot protesten leidde; het was immers de tijd van de Vietnam-oorlog.
Bewijs van kwaad opzet is echter niet gevonden.
Er kon wel geconcludeerd worden dat de blusinstallatie in het warenhuis ontoereikend was.
De architectuur (een soort amfitheaterbouw rond een centrale ruimte met de trappen) heeft alleszins bijgedragen tot de snelle vuurontwikkeling.
Ook het feit dat het brandalarm afging op het tijdstip dat dagelijks de bel voor het middageten van het personeel luidde, leidde ertoe dat velen niet beseften wat er aan de hand was.
Vijf jaar na de brand kreeg België een zeer strenge wetgeving op brandveiligheid in winkels.
Innovation opende in 1970 op dezelfde plaats een nieuw warenhuis.
De Mont Pelée is een actieve vulkaan van 1397 meter hoog op het Caraïbische eiland Martinique.
De grote uitbarsting van 8 mei 1902 verwoestte de toenmalige hoofdstad Saint-Pierre volledig; de gehele bevolking van de stad en directe omgeving (30.000 inwoners) kwam op 2 man na om, voornamelijk ten gevolge van gloedwolken.
De laatste uitbarstingen dateren van 1929 en 1932.
Ook toen waren er gloedwolken, maar minder ernstig.
De Kracht van vulkanen
Projects by Students for Students
St. Pierre is de hoofdstad van Martinique, een eiland in de Caribische Zee onder Frans bestuur.
De 30.000 inwoners van dit stadje woonden er al twee eeuwen in de schaduw van "hun" vulkaan.
Ze waren er tot mei 1902 vertrouwd mee, alsof het een vredig slapend draakje in hun achtertuin was.
Deze vulkaan, de Mount Pelée was een stratovulkaan van zo'n 1400 m. hoog gelegen op het noordelijk gedeelte van Martinique.
Niets in de historie van de vulkaan wees erop dat alle 30.000 Pierrotins, zoals de inwoners van St.Pierre genoemd werden, op twee na door een uitbarsting gedood zouden worden.
Zo verwachtte ook niemand dat die onopvallende berg een dramatisch hoogtepunt zou worden in de wetenschap van de vulkanologie.
We kunnen het moment van de alles vernietigende uitbarsting precies vaststellen: het was op de ochtend van 8 mei 1902, om 8 minuten over 8.
De klok van het militair hospitaal van St. Pierre is namelijk op dit tijdstip stil blijven staan.
Helemaal onverwacht kwam de uitbarsting niet, kun je achteraf zeggen.
De vulkaan "waarschuwde" wel degelijk: op 2 april kwam er stoom uit, op 23 april waren er wat lichte aardschokken en viel er een lichte asregen op de stad neer.
Op 25 april spuwde de vulkaan as en gesteente uit.
De autoriteiten sloegen geen acht op deze verschijnselen en waarschuwden de bevolking niet.
Maar gedurende de laatste dagen van april en de eerste van mei bleef de vulkaan doorgaan met het uitstoten van as en steen.
Ook ging het steeds meer naar gas ruiken op het eiland.
Op 7mei werden de bewoners van St.Pierre opgeschrikt door een enorm gerommel.
Vlakbij de top waren twee kraters die een gloed uitspreidden als hoog opgestookte fornuizen en boven de vulkaan hing een grote wolk waar bliksemflitsen uit kwamen.
De volgende dag om 10 voor 8 kwam de eigenlijke uitbarsting.
Twee geweldig grote wolken vulkanisch materiaal werden uitgestoten.
Een wolk steeg meteen de lucht in maar de andere rolde langs de vulkaanhelling richting St.Pierre.
Deze ongelooflijk gloeiende en hete gloedwolk vernielde in enkele ogenblikken de hele stad met alle inwoners op twee na!
Na deze ramp kwam de vulkaan nog een paar keer tot uitbarsting, maar er viel niets meer kapot te maken.
Alles was al vernietigd.
Alfred Lacroix, een vulkanoloog, onderzocht na de ramp een jaar lang de Mount Pelée.
Hij ontdekte en beschreef het tot dan toe onbekend verschijnsel van de nuée ardente, de gloedwolk die St.Pierre verwoest had, die ontstaan was door een zijwaartse uitbarsting van vulkanisch materiaal.
Langzaam aan kwam de Mount Pelée weer tot rust, maar in october 1902 ontdekten geologen dat uit de krater van L'Etang Sec (zo heet een van de twee kraters van de vulkaan) een reusachtige zuil van gestolde lava oprees, omhoog gestuwd door de druk in de vulkaan.
Deze zuil,de toren van de Pelée genoemd, was 100 tot 150 m. breed en vertoonde allerlei kleuren.
Uiteindelijk kwam de lavazuil zo'n 300m. hoog boven de rand van de vulkaan uit.
Hij was echter niet stabiel en in september 1903 stortte hij in.
Bronnen : - Wikipedia CC 3.0
Artikel op library.thinkquest.org / Projects by Students for Students
Koninginnedag 2013 is de viering van de Nederlandse nationale feestdag Koninginnedag in 2013, die valt op 30 april.
De koninklijke familie zou op deze dag de festiviteiten in De Rijp en Amstelveen bezoeken, de eerste keer sinds 1997 dat een bezoek aan Noord-Holland was gepland.
Op 28 januari 2013 kondigde koningin Beatrix echter aan dat ze op 30 april dat jaar zal aftreden en het koningschap overdragen aan haar zoon prins Willem-Alexander van Oranje-Nassau en om die reden gaat het bezoek aan De Rijp en Amstelveen niet door.
Op Koningsdag 2014 zal de koninklijke familie beide plaatsen alsnog bezoeken.
Naast festiviteiten zoals bijvoorbeeld 'Koninginnenach' in Den Haag en (grote) vrijmarkten in het land wordt deze 'Nationale Feestdag' in Nederland door veel mensen gevierd.
Amsterdam maakte zich op voor deze bijzondere Koninginnedag.
De Koninginnedag in Amsterdam staat dit jaar in het teken van de troonsafstand van koningin Beatrix met de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de Nieuwe Kerk.
Koning Willem-Alexander en zijn gevolg maken vroeg in de avond een vaartocht over het IJ.
Bij het filminstituut Eye aan de noordoever gaan zij aan boord van een rondvaartboot. Voorafgaand aan de Koningsvaart zal nog het Koningslied ten gehore worden gebracht. De vaartocht gaat langs het het Oeverpark en de Noordwal naar de kop van het Java-eiland, en eindigen aan de overkant, bij het Muziekgebouw aan 't IJ waar de avondmaaltijd voor genodigden plaatsvindt.
Tijdens de vaartocht over het IJ zullen diverse artiesten optreden.
Naast de festiviteiten rond inhuldiging zal het ook gewoon net als andere jaren 'Koninginnedag' zijn, dus met de vrijmarkt en andere gebruikelijke evenementen.
Wellicht op iets minder locaties dan voorheen, maar volgens burgemeester Eberhard van der Laan is deze feestdag niet bedoeld als een feestje voor ingewijden, maar een feestdag voor iedereen die deze historische dag wil meebeleven.
Oranjegekte
Oranjegekte of Oranjekoorts is een verschijnsel dat zich voordoet onder grote delen van het Nederlandse volk, voornamelijk bij belangrijke internationale voetbalwedstrijden waarbij Nederland vertegenwoordigd is en bij Koninginnedag.
Het manifesteert zich onder andere in het dragen van oranje kleding, zoals oranje T-shirts, petjes, sjaals, het oranje verven van het hoofdhaar, en het versieren van muren, kamers, huizen en zelfs straten met oranje versierselen zoals slingers en vlaggen.
Uiteraard slaat de oranjegekte vandaag ook toe.
artikel overgenomen zonder nazicht op onjuistheden
Bron : - Wikipedia CC 3.0
Het Aurora-incident is het oudste gedocumenteerde crashmysterie rondom een ufo.
Het incident vond plaats bij Aurora, Texas op 17 april 1897, iets meer dan 50 jaar voor het bekendere Roswellincident.
Bij het Aurora-incident zou een kogelvormig projectiel na een botsing met de windmolen op het terrein van de plaatselijke rechter Proctor zijn neergestort en ontploft.
Omwonenden konden volgens de overlevering de enige inzittende redden, maar deze overleed enkele uren later en werd begraven op de plaatselijke begraafplaats.
Ook dit incident kreeg destijds veel publiciteit in de pers, maar raakte snel in de vergetelheid.
In het kader van de Amerikaanse televisieserie "UFO Hunters" onderzochten wetenschappers en ufo-onderzoekers het incident in Aurora.
Ze deden daarbij diverse ontdekkingen, maar vonden geen onomstotelijk bewijs.
Wel vonden ze het vermeende graf van de "piloot", maar ze kregen geen toestemming dit graf te openen.
In 1979 beweerde Etta Pegues, toen 86, dat de schrijver van het krantenartikel over 'Aurora' dit gedaan had als grap en om Aurora op de kaart te zetten: de stad stond in 1897 op het punt dood te bloeden.
Volgens Pegues zou rechter Proctor zelfs nooit een windmolen gehad hebben.
In de aan het incident gewijde uitzending van "UFO Hunters" werden aan de hand van de beschrijvingen uit 1897 op het voormalige terrein van rechter Proctor echter wel de fundamenten en enkele resten van een windmolen gevonden.
In de waterput waar restanten van het vermeende voertuig volgens de overlevering in waren gestort, troffen ze delen van aluminium en een onbekende metaalsoort aan.
artikel overgenomen zonder nazicht op onjuistheden
Bron : - Wikipedia CC 3.0
De RMS Titanic was het tweede van een drietal luxeschepen uit de Olympic-klasse, die een groot deel van het trans-Atlantisch verkeer moesten verwerken.
Het schip was eigendom van de rederij White Star Line, en werd gebouwd in Belfast.
In de nacht van 14 op 15 april 1912 kwam de Titanic op zijn eerste reis kort voor middernacht in aanvaring met een ijsberg; een deel van de stuurboordzijde werd op verscheidene plaatsen doorboord, en binnen drie uur was het schip gezonken.
1522 opvarenden kwamen om het leven.
Hoewel dit naar aantal slachtoffers niet de grootste scheepsramp in de geschiedenis is, is het wel de bekendste, vooral omdat het schip als "onzinkbaar" bekendstond.
. . .
De Titanic was het tweede schip van de drie schepen van de door Bruce Ismay bedachte Olympic-klasse.
De andere twee waren:
de Olympic (tewaterlating 1911)
de Britannic, aanvankelijk Gigantic genoemd, (tewaterlating 1914)
Deze schepen waren in hun tijd de grootste bewegende objecten die ooit door mensenhanden gebouwd waren.
Bovendien was elk schip weer groter dan het voorgaande.
. . .
De eerste reis van de Titanic moest de naam vestigen van de White Star Line, net als voor de in aanbouw zijnde Gigantic.
Daarom werden er, speciaal voor de eerste klas, grote galabals georganiseerd en werden gerechten geserveerd die aan de wensen van de veeleisende passagiers voldeden.
Toch werd de reis, in vergelijking met andere schepen die de Atlantische Oceaan overstaken, ook voor de lagere klassen aangenaam gemaakt.
De grote groepen emigranten die in die tijd in de Verenigde Staten een nieuw leven wilden opbouwen vormden een belangrijke inkomstenbron voor de rederijen.
De prijzen voor een hut begonnen bij $36 voor de derde klasse, $66 voor de tweede en $125 voor de eerste klasse.
Om tijdens de overtocht in een van de grootste suites te verblijven, moest men ruim 4000 dollar neertellen.
Naar de huidige maatstaven komt dat neer op 793 dollar voor de derde klasse, 1200 dollar voor de tweede klasse en 2795 dollar voor de eerste klasse.
De tickets voor de grootste suites kosten, omgerekend, 83.200 dollar.
. . .
. . .
Op 14 april rond 23.40 uur luidde Frederick Fleet, de matroos in het kraaiennest, driemaal de alarmbel toen hij direct voor het schip een ijsberg waarnam.
Hij gaf de waarschuwing telefonisch door aan de brug, waar zesde stuurman James Paul Moody opnam.
Niet veel later merkte Fleets collega Reginald Lee dat de Titanic al aan het draaien was, omdat eerste stuurman Murdoch de ijsberg al eerder ontdekt had en bezig was met een uitwijkmanoeuvre.
Maar de afstand tot de ijsberg was te klein om succesvol uit te wijken.
Op volle snelheid ramde de Titanic met de voorste stuurboordkant de bijna 300.000 ton zware ijsberg.
De Eyjafjallajökull (IJslands voor Eilandbergengletsjer) is een vulkaan en een gelijknamige gletsjer op deze vulkaan in IJsland.
Op de oostflank van de vulkaan, nabij de bergpas Fimmvörðuháls die de Eyjafjallajökull verbindt met de Katla-vulkaan, vond op 20 maart 2010 nieuwe vulkanische activiteit plaats.
Een tweede explosievere uitbarsting in de hoofdkrater van de Eyjafjallajökull, begon op 14 april 2010.
Nabij de Guðnasteinn, een ijsformatie die de 2de hoogste piek vormt van Eyjafjallajökul.
In grote delen van Europa werd het vliegverkeer dagenlang volledig stilgelegd vanwege de aswolken die de vliegtuigen kunnen beschadigen.
De gletsjer Eyjafjallajökull is één van de kleinere gletsjers op IJsland en heeft een oppervlakte van ongeveer 100 km².
De Eyjafjallajökull ligt ten noorden van het plaatsje Skógar en ten westen van de grotere gletsjer Mýrdalsjökull.
De ijskap Eyjafjallajökull bedekt een 1,651 meter hoge vulkaan die ook de naam Eyjafjallajökull draagt.
Maar de benamingen Eyafjalla of Eyjafjöll mogen ook gebruikt worden.
De rand van de hoofdkrater aan de top van de Eyjafjallajökull, heeft 3 belangrijke pieken, de Hámundur (1651 meter), Guðnasteinn (1500 meter), en de Goðasteinn (1,497 meter).
De vulkaan is relatief vaak uitgebarsten sinds de laatste ijstijd.
De op-een-na-laatste uitbarsting vond plaats van 1821 tot 1823 en veroorzaakte een gletsjerdoorbraak (IJslands: jökulhlaup).
De hoofdkrater van de vulkaan heeft een diameter van drie tot vier kilometer.
artikel overgenomen zonder nazicht op onjuistheden
Bron : - Wikipedia CC 3.0
De Stichting Downsyndroom (SDS) introduceerde het fenomeen Wereld Downsyndroomdag op 21 maart in 2006 met een groot feest in aanwezigheid van prinses Máxima.
De SDS was een van de initiatiefnemers van Wereld Downsyndroomdag.
21 Maart (21-3) symboliseert het in drievoud aanwezig zijn van het 21e chromosoom, als oorzaak van Downsyndroom.
Daarnaast begint de lente op deze dag en dat kan worden vertaald als de ontluikende mogelijkheden voor mensen met Downsyndroom overal ter wereld.
In 2011 werd 21 maart door de Verenigde Naties erkend als Wereld Downsyndroomdag.
Wereld Down Syndroom Dag is ervoor bedoeld mensen bewust te maken van het Syndroom van Down.
Deze erfelijke (aangeboren) afwijking wordt ook wel trisomie 21 genoemd.
Het 21e chromosoom (onderdeel van het genoom) komt drie keer, in plaats van twee keer voor.
Deze dag wordt georganiseerd door Down Syndrome International (DSI).
Zij willen graag meer aandacht voor de talenten en mogelijkheden die mensen met Down hebben.
Ook steunen zij onderzoek om wereldwijde zorg te verbeteren.
Draag op 21 maart verschillende sokken, en toon de wereld hoe mooi diversiteit is.
Iedereen is anders.
Gelukkig maar.
Downsyndroom Vlaanderen nodigt je uit om onze diversiteit te vieren op Werelddownsyndroomdag.
De West Aleta was een Amerikaans vrachtschip van de United States Shipping Board gebouwd in 1919 door de Western Pipe and Steel Company in San Francisco.
Volgens het wrakkenmuseum is het schip gezonken op 12 februari 1920 nabij Terschelling.
De ondergang van de WEST ALETA is een van de bekendste scheepsrampen die bij Terschelling plaatsvond, niet in het minst door de enorme hoeveelheid Californische wijn die het schip vervoerde.
Door Zware storm raakte het schip, dat onderweg was van Amerika naar Hamburg en Bremen, in nood bij Terschelling.
Door middel van vuurpijlen werd een noodsein gegeven waarna de reddingboot BRANDARIS van Terschelling met zeer veel moeite de 42 opvarenden van boord haalde.
Kort daarop brak het schip voor de brug in tweeën.
De Nieuwe Bergings Maatschappij van Dirkzwager uit Maassluis sloot een bergingscontract af om de lading te bergen.
Vele Terschellinger vissers boden zich aan met hun blazers, kleine zeilscheepjes en de Bergings Mij.
Doeksen verhuurde al zijn sleepboten.
De berging duurde bijna een jaar en de laatste vaten wijn werden door helmduikers geborgen.
Vele vaten spoelden aan, vooral op Terschelling maar ook op Vlieland en Ameland.
Op het strand speelden zich fraaie taferelen af.
De jutters boorden gaatjes in de wijnvaten om de smaak te proeven.
Zoete wijn was favoriet. De zure liet men in het zand leeglopen.
Er werd gedronken uit de klomp, de hoed of zelfs de pet en vele vaten kwamen niet in handen van de strandvonder maar verdwenen spoorloos in de duinen.
Heel Terschelling rook naar drank!
De geiten liepen dronken door de duinen.
Chinees nieuwjaar, ook bekend als het Lentefestival of lentefeest, is de belangrijkste van de Chinese Feestdagen.
Het wordt gevierd op de eerste dag tot en met de vijftiende dag van de eerste maand van de Chinese kalender.
De eerste dag is de dag waarop de tweede (maar heel soms de derde) nieuwe maan n� het winter-solstitium plaatsvindt.
Niet alleen in China en Taiwan, maar in vele Chinatowns in de wereld wordt het gevierd.
Tegelijkertijd vieren andere Oost-Aziaten, zoals Koreanen en Vietnamezen ook hun nieuwjaar.
Maar ook Mongolen en Tibetanen (losar) vieren het op dezelfde datum.
In 2013 is het Chinese jaar: 4710.
Dit jaar begint het jaar van de slang op 10 februari.
Niet iedere nieuwjaarsdag valt op de tweede nieuwe maan na de winterwende.
Nieuwjaar valt op de derde nieuwe maan wanneer er een elfde of twaalfde maand voor het nieuwe jaar valt.
De eerstvolgende keer dat dit gebeurt, is in 2033.
Het Chinees Nieuwjaar wordt traditioneel gevierd met de drakendansen en leeuwendansen.
De Chinese nieuwjaarsperiode eindigt met het lantaarnfestival, op de vijftiende dag van het nieuwe jaar.
Tijdens de nieuwjaarsperiode verblijft men bij familie en bezoekt men familie, vrienden en/of kennissen in de buurt of in hun jiaxiang.
Dit leidt tot grote migratiestromen.
Ook liggen vele fabrieken aan de Chinese kustprovincies een week stil.
Ook gaat men vaak samen eten.
Steeds vaker komt het voor dat families in een restaurant eten op de avond voor het nieuwe jaar.
Het niet bij familie kunnen zijn met Nieuwjaar ziet men als zeer jammer, te vergelijken met het moeten overslaan van Kerstmis in het westen.
Men probeert dan ook altijd om bij familie te kunnen zijn.
De Chinese staatstelevisie zendt ieder jaar een festival uit met zang, dans, circusnummers en cabaret.
Volgens legenden was Nian (net als het Chinese woord voor 'jaar' uitgesproken als [njen]) een mensetend prooidier in het oude China, dat ongemerkt huizen kon binnendringen.
Heel het jaar verbleef Nian in de diepe zee en kwam alleen bij de overgang van Oud- op Nieuwjaar tevoorschijn.
Al gauw leerden de Chinezen dat Nian gevoelig was voor hard lawaai en de kleur rood, en zij verdreven hem met explosies, vuurwerk, Chinese leeuwen en veelvuldig gebruik van de kleur rood in het huis.
Deze gebruiken leidden tot de eerste nieuwjaarsvieringen.
The day the music died (te vertalen als de dag dat de muziek stierf) is een naam die veel wordt gebruikt om te verwijzen naar een vliegtuigongeluk dat op 3 februari 1959 plaatsvond nabij Clear Lake in de Verenigde Staten.
Bij dit ongeluk kwamen drie Amerikaanse rock and rollmuzikanten om het leven: Buddy Holly, Ritchie Valens, en J.P. "The Big Bopper" Richardson.
De naam werd bedacht door Don McLean, die de naam gebruikte in zijn lied "American Pie".
...
In 1988 liet Ken Paquette, een fan van de drie artiesten, een roestvrijstalen monument maken ter nagedachtenis aan het ongeluk.
Het monument stelt een gitaar en een paar grammofoonplaten voor, met daarop de namen van de drie artiesten.
Het monument staat op een particulier stuk akkerland, ongeveer 8 kilometer ten noorden van Clear Lake.
Hij liet tevens een soortgelijk monument plaatsen buiten de Riverside Ballroom in Green Bay, waar Holly, the Big Bopper en Valens op 1 februari 1959 optraden.
Dit tweede monument werd onthuld op 17 juli 2003.
De watersnood van 1953, aanvankelijk ook wel aangeduid als Sint-Ignatiusvloed, voltrok zich in de nacht van 31 januari op 1 februari 1953.
Springtij en een noordwesterstorm stuwden het water in de trechtervormige Noordzee op tot recordhoogte.
In Nederland overstroomden een groot deel van de provincie Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en delen van West-Brabant.
Hierbij verdronken meer dan 1800 mensen en veel dieren; 100.000 mensen verloren hun huis en bezittingen.
De ramp werd de directe aanleiding tot de Deltawerken.
Ook in Engeland, België en Duitsland vonden overstromingen plaats en vielen honderden slachtoffers.
Op zee verloren bij schipbreuken velen het leven.
In de Ardennen liet de storm een sneeuwlaag van twee meter achter.
Behalve het grote verlies aan mensenlevens veroorzaakte de ramp in Zuidwest-Nederland grote schade aan de veestapel, woningen, gebouwen en infrastructuur.
Voor veel overlevenden in de getroffen gebieden vormen de herinnering aan de ramp en de datum van 1 februari een levenslang trauma.
De Watersnood van 1953 wordt ook wel aangeduid als 'Sint-Ignatiusvloed', naar Sint-Ignatius, wiens naamdag tot 1969 op 1 februari viel (sinds 1969 op 17 oktober).
Met deze naamgeving werd een traditie gevolgd bij grote waterrampen in het Delta-gebied, met onder meer de Sint-Elisabethsvloed van 1421 en de Allerheiligenvloed van 1570.
De naam 'Sint-Ignatiusvloed' vond echter geen algemene ingang.
Niet-katholieken spraken aanvankelijk liever van Beatrixvloed, omdat de ramp plaatsvond in de nacht na de vijftiende verjaardag van prinses Beatrix.
Deze tweede naam maakte om begrijpelijke redenen nog minder opgang.
Later werd kortweg van 'de Watersnood' gesproken.
De Grevelingen en Oosterschelde waren in 1953 nog geheel open zee-armen.
Tijdens de rampnacht werd het water daar zeer hoog opgestuwd.
Op de kop van het eiland Schouwen-Duiveland bereikte de waterstand het hoogste niveau van de gehele Nederlandse kustlijn.
Meer landinwaarts, bij Bruinisse, botsten Grevelingen en Oosterschelde als het ware tegen elkaar.
Zondagmorgen vroeg kwam het waterpeil daar tot NAP + 4,5 meter.
Een ongeëvenaard record.
Tussen 4 en 6 uur 's morgens braken er overal dijken.
Vooral de noord- en oostkant van de Oosterschelde (Stavenisse, Ouwerkerk, Nieuwerkerk), van de Grevelingen (Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge) en van het Hollandsch Diep (Schuring en 's-Gravendeel) werden zwaar getroffen.
Op sommige plaatsen op Goeree-Overflakkee stroomde het water vervolgens zo hard de polders in, dat dorpen als Oude- en Nieuwe-Tonge binnen ongeveer een half uur twee tot drie meter onder water stonden.
Elders verliep de overstroming geleidelijker en/of kwam het water niet zo hoog.
Zo bereikte het water pas rond 7 uur 's morgens Ooltgensplaat, een dorp vlakbij Oude- en Nieuwe Tonge.
Ook steeg het waterpeil er langzamer tot een hoogte van zo'n twee meter.
Op Duiveland werd de hoogste waterstand zelfs pas in de loop van de zondagmiddag bereikt.
In één nacht veranderde 165.000 hectare land (Nederland) in een rampgebied bedekt door de zee.
De overstromingen zetten grote delen van Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Brabant onder water.
Alhoewel een groot gebied werd overstroomd, werden sommige plaatsen veel zwaarder getroffen dan andere.
Op tal van andere plaatsen vielen ook slachtoffers te betreuren of vonden opvallende gebeurtenissen plaats.
Op Texel verdronken zes polderarbeiders op weg naar een bedreigd dijkvak.
Bij Cadzand sloeg water over de dijk en bij Kruiningen werd door de nog openstaande coupure van de veerhaven diezelfde veerhaven geheel weggeslagen.
In zeer korte tijd liep de Kruiningerpolder (1400 hectare) onder water.
Tegelijk met de watersnood in Nederland vonden ook in België, Groot-Brittannië en Noordwest-Duitsland overstromingen plaats.
In België braken op 37 plaatsen dijken.
Diverse kleinere en grotere steden aan de kust en langs de Schelde liepen (deels) onder.
De binnenstad van Oostende stond geheel onder water, na doorbraak van de naburige zeedijk.
Ook Antwerpen werd getroffen.
Langs de kust en de Schelde vonden vele dijkverhogingen plaats na de watersnood.
In Engeland kwam de ramp als een grote verrassing.
In Engeland werd 1.600 kilometer kust verwoest en kilometers dijk beschadigd, waardoor 1.000 vierkante kilometer aan land overstroomde.
30.000 mensen moesten geëvacueerd worden.
Na de watersnood werden in Engeland plannen gemaakt die onder andere resulteerden in de Thames Barrier.
De Kosmos 954 (Russisch: Космос 954) was een Russische satelliet uit de jaren zeventig van de vorige eeuw.
Het betrof hier een zogenaamde RORSAT (Radar Ocean Reconnaissance Satellite) gelanceerd als onderdeel van het uitgebreide Russische KOSMOS-ruimteprogramma.
Deze kunstmaan veroorzaakte toentertijd grote opschudding doordat hij ongecontroleerd terugkeerde in de dampkring met een kernreactor aan boord.
De Kosmos 954 stortte neer op 24 januari 1978 Canada.
Deze kunstmaan werd gelanceerd tijdens de Koude Oorlog, waarbij beide kampen elkaar nauwlettend in de gaten hielden.
In tegenstelling tot de Verenigde Staten beschikte de toenmalige Sovjet-Unie niet over een uitgebreid en betrouwbaar netwerk van steunpunten om verkenningen boven de oceaan uit te voeren.
Daarom ontwierpen ze een observatiesatelliet met een zeer krachtige radar, die schepen en onderzeeërs bij alle weersomstandigheden kon opsporen.
Probleem was hierbij dat men door het hoge energieverbruik dusdanig grote zonnepanelen moest installeren, dat door de wrijving in een lage baan de kunstmaan geen lang leven zou zijn beschoren.
Om dit te omzeilen kozen de Sovjets voor een kernreactor als energiebron.
Deze reactor was gevuld met 50 kg licht verrijkt uranium.
De Kosmos 954 werd gelanceerd op 16 september 1977 in een lage baan van 259 x 277 km en verbrandde in de atmosfeer op 24 januari 1978.
De Kosmos 954 was ± 14 m lang en had een diameter van 2 m Het reactordeel was 6 m lang.
Het gewicht bedroeg 3800 kg, de reactor woog 1250 kg dus in totaal woog deze kunstmaan ruim vijf ton.
Een normale missie voor dit type satelliet duurde zo'n 60 à 70 dagen, waarna het reactorvat door een ingebouwde raketmotor in een cirkelbaan van 950 km werd gebracht.
Bij de Kosmos 954 ging het mis, de raketmotor faalde.
Omstreeks half december 1977 kwam hij steeds dichterbij de aardatmosfeer; de vluchtleiding gaf het commando om de satelliet op te splitsen en diens reactor in een hogere, veilige baan te schieten.
Maar hun kunstmaan reageerde niet op het signaal.
Begin januari 1978 berekenden de computers van NORAD een waarschijnlijk inslagpunt ergens in Noord-Amerika.
Enige dagen later werd, na accuratere metingen, een terugkeerpunt in de atmosfeer vastgesteld boven de Koningin Charlotte-eilanden voor de kust van Brits-Columbia.
Veiligheidsstudies toonden aan, dat door het gekozen ontwerp de reactor waarschijnlijk zou verbranden in de dampkring; dit sloot echter niet uit dat fragmenten van de reactor het aardoppervlak zouden kunnen bereiken.
Uiteindelijk stortte Kosmos 954 op 24 januari 1978 om 6.53 uur (lokale tijd) neer in Great Slave Lake.
In januari 1979 diende Canada bij de Sovjet-Unie een schadeclaim in van $6,041,174.70.
Deze kosten zouden zijn gemaakt om radioactieve fragmenten van de Kosmos 954 op te sporen.
De Russen betaalden uiteindelijk 3 miljoen Canadese dollars.
Terwijl ze op de bodem waren, namen Piccard en Walsh kleine schollen en botten waar, die bewezen dat sommige gewervelden kunnen weerstaan aan de grote druk die op deze diepte heerst.
Zij merkten op dat de bodem van de trog uit een 'diatomeeënsoep' bestond.
Daarna ondernamen ze de stijging, die 3 uur en 15 minuten vereiste.
Op 25 maart 2012 deed de Canadese filmregisseur James Cameron deze duik van ongeveer 11.000 meter over met zijn duikboot de Deepsea challenger.
artikel gedeeltelijk overgenomen zonder nazicht op onjuistheden
Bron : - Wikipedia CC 3.0
December is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen.
De naam komt van het Latijnse woord voor 'tien', decem.
December was oorspronkelijk de tiende maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.
December wordt ook wel wintermaand, kerstmaand of donkeremaand genoemd.
Weerspreuken
♥ December zacht en dikwijls regen, geeft weinig hoop op rijke zegen.
♥ December mist, goud in de kist.
♥ Donder in de decembermaand, belooft veel wind in `t jaar aanstaand.
♥ December veranderlijk en zacht een hele winter zonder kracht.
♥ Heeft men in december slechts vocht en slijk dan worden de dokters rijk.
♥ Decemberregen is geen zegen.
♥ Als Sint Eligius (1/12) met ijs begint, wil hij drie maanden dat tot vrind.
♥ Sint Elooi (2/12), brengt geen dooi.
♥ Als Sinte Barbara (4/12) wil, staat de vriezeman stil.
♥ Sint Nicolaas (6/12), lapt 't weer aan zijn laars.
♥ Sint Ambroos (7/12), patroon van de bijen, en de spreeuwen, houdt van waaien en van sneeuwen.
♥ Sinte Leocadie (9/12) houdt heur water nie.
♥ Als St.Lucia (13/12) komt, lengen de dagen een vlooiensprong.⇒
Deze spreuk stamt van omstreeks het jaar 1500 van de Juliaanse kalender toen de langste dag op/rond deze datum viel.
♥ Half december en 't wil niet vriezen, koning Winter kan maar moeilijk kiezen.
♥ Als met St. Thomas (21/12) de dagen gaan lengen, beginnen de nachten te strengen.
♥ Is 't op Kerstmis nog niet koud, dan vraagt de winter niet veel hout.
♥ Vliegen met Kerstmis de muggen rond, dan dekt op Pasen het ijs de grond.
♥ Geeft Kerstmis warme zonneschijn, dan zal er met Pasen nog houtvuur zijn.
♥ Kerstmis in groen kleed, houdt voor Pasen sneeuw gereed.
♥ Op St. Stefaan, sneeuw op de baan, vuil om te gaan, koud om te staan..
♥ Is de wind stil met Sint Steven (26/12), dan zal 't jaar een goede oogst geven.
♥ Veel sneeuw op oudejaar, veel hooi in 't nieuwe jaar.
♥ St. Silvesterwind (31/12) met zonneschijn, geeft zelden goede wijn.
♣ Oudnederlandse/puristische naam: wintermaand of sneeuwmaand
♣ Romeinse naam: December
♣ Joodse naam: Tebel
♣ De sterrenbeelden van deze maand zijn Boogschutter en Steenbok
♣ December begint ieder jaar op dezelfde dag van de week als september
♣ December valt in het noordelijk halfrond voor twee derde in de herfst en voor een derde in de winter, op het zuidelijk halfrond zijn dat respectievelijk lente en zomer
♣ Vanaf de eerste week tot de vierde week is het advent
♣ Vanwege de vele feestdagen in december wordt deze maand in Nederland ook wel de feestmaand genoemd.
Weerextremen in België sinds begin van de metingen in Ukkel
- vanaf 1833 voor gemiddelde temperatuur en neerslaghoeveelheid
- vanaf 1887 voor zonneschijnduur in Ukkel. 1833 - Met 30 neerslagdagen is het een kletsnatte decembermaand. 1840 - Het is de droogste maand december ooit met slechts 6,8 mm neerslag, (normaal 69,2mm). 1879 - Met gemiddeld -5,6°C is het de koudste maand december sinds het begin van de metingen (normaal 3,3°C). 1890 - Er zijn maar 6 neerslagdagen deze maand december (normaal 20 dagen). 1934 - Deze maand december schijnt de zon slechts 12 uur. 1934 - De gemiddelde temperatuur van deze maand december bedraagt voor Ukkel 7,5 °C, (normaal 3,3°C). 1948 - De zonnigste maand december, met 125 uur zonneschijn (normaal 52 uur). 1999 - Met 171,9 mm neerslag is het een bijzonder natte maand (normaal 69,2 mm). 2010 - Er waren 21 sneeuwdagen in december. Gemiddeld is dat 4,6 in december. Dit is de hoogste waarde sinds 1901, het vorige record bedroeg 15 dagen en dateerde uit 1950.
Weerextremen in Nederland gemeten op het KNMI-station in De Bilt vanaf 1901
1933 - De koudste maand december met slechts -2,1 °C gemiddeld. 1933 - Een uitzonderlijk droge maand december met slechts 6,2 mm neerslag. 1937 - Een somberre maand december, slechts 12,4 uur zonneschijn. 1965 - Een kletsnatte decembermaand met 190.3 mm neerslag. 1974 - De warmste maand december tot nu toe, met een gemiddelde van 7,3 °C. 2008 - Tijdens de maand december schijnt de zon 84,9 uur in De Bilt.
Bron : - Wikipedia CC 3.0
- www.meteo.be
- www.knmi.nl
November is de elfde maand van het jaar in de gregoriaanse kalender, en heeft 30 dagen.
De naam komt van het Latijnse novem voor negen.
November was oorspronkelijk de negende maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.
November wordt ook wel slachtmaand, bloedmaand of nevelmaand genoemd.
Weerspreuken
♥ Als het met Allerheiligen sneeuwt, leg dan uw pels gereed.
♥ Geeft Allerheiligen zonneschijn, dan zal het spoedig winter zijn.
♥ Sneeuw op Allerzielen, voorspelt een zacht voorjaar.
♥ November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.
♥ Het weer van Leonardusdag(6/11), blijft gewoonlijk tot kerstmisdag.
♥ Zwaait de winter al in november zijn staf, zijn rijk zal rap vinden het graf.
♥ Wie houdt van wind, november bemint.
♥ Een zuidenwind op de dag voor St. Martijn, dan zal het een zachte winter zijn.
♥ Als op Sint-Maarten(11/11) de ganzen op het ijs staan, zullen ze met kerstmis door`t slijk gaan.
♥ November telt dertig dagen, maar het dubbele aan wind en regenvlagen.
♥ De elfde maand van 't jaar, bij 't vuur brengt al te gaar.
♥ De dag aan St. Cecilia(22/11) gewijd, is de maatstaf voor de wintertijd.
♥ Wintert 't op St. Clemens(23/11) fel, wordt de lente klaar en fel.
♥ Vriest het op St. Katrien(25/11), dan vriest het nog 6 weken nadien.
♥ Onweer laat in het jaar, vorst is nog niet klaar.
♥ Is de hemel al te blauw, spoedig wordt hij dan weer grauw.
♥ Sint Achuit(27/11) doet het zaaikleed uit.
♥ IJs op de dag van Saturijn(29/11), het weer maakt daarna korte mette met dit venijn.
♥ November met zijn regenvlagen, brengt verkoudheid, jicht en andere plagen.
♥ St. Andries(30/11) brengt de vries, St. Elooi(1/12) brengt de dooi.
♥ Als 't vriest in november, sneeuwt 't in december.
♣ Oudnederlandse/puristische naam: slachtmaand of nevelmaand
♣ Romeinse naam: November
♣ Joodse naam: Kislev
♣ De sterrenbeelden van deze maand zijn Schorpioen en Boogschutter
♣ November begint op dezelfde dag van de week als februari, behalve in schrikkeljaren, en steeds op dezelfde dag als maart
♣ November wordt gebruikt als het woord in het internationale spellingsalfabet voor de letter "N"
♣ Op het Noordelijk halfrond is november de laatste maand van de meteorologische herfst. Door de almaar lager wordende temperatuur, het gure weer en steeds korter wordende dagen staat deze maand vanouds voor verval, somberheid en wanhoop.
♣ Deze maand is daarmee de tegenhanger van mei.
Weerextremen in België sinds begin van de metingen in Ukkel
- vanaf 1833 voor gemiddelde temperatuur en neerslaghoeveelheid
- vanaf 1887 voor zonneschijnduur in Ukkel. 1853 - Het is de droogste maand november ooit met slechts 11 mm neerslag, (normaal 68,3mm). 1857 - Er zijn maar 7 regendagen deze maand november (normaal 18 dagen). 1871 - Met gemiddeld 1,7°C is het de koudste maand november sinds het begin van de metingen (normaal 5,8°C). 1922 - Deze maand november schijnt de zon slechts 23 uur. 1974 - Met 27 regendagen is het een kletsnatte novembermaand. 1989 - De zonnigste maand november, met 251 uur zonneschijn (normaal 70 uur). 1991 - Met 174,6 mm neerslag is het een bijzonder natte maand (normaal 68,3 mm). 1994 - De gemiddelde temperatuur van deze maand november bedraagt voor Ukkel 10,4 °C, (normaal 5,8°C).
Weerextremen in Nederland gemeten op het KNMI-station in De Bilt vanaf 1901
1921 - De koudste maand november met slechts 1,3 °C gemiddeld. 1944 - Een kletsnatte novembermaand met 183,2 mm neerslag. 1955 - Een uitzonderlijk droge maand november met slechts 14,9 mm neerslag. 1976 - Een somberre maand november, slechts 20,4 uur zonneschijn. 1989 - Tijdens de maand november schijnt de zon 112,6 uur in De Bilt. 1994 - De warmste maand november tot nu toe, met een gemiddelde van 10,2 °C.
Bron : - Wikipedia CC 3.0
- www.meteo.be
- www.knmi.nl
Oktober is de tiende maand van het jaar in de gregoriaanse kalender en heeft 31 dagen.
De naam komt van het Latijnse octo voor acht.
Oktober was oorspronkelijk de achtste maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.
Oktober wordt ook wel de wijnmaand genoemd en geldt sinds de 16e eeuw als de rozenkransmaand.
Weerspreuken
♥ Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn; maar is hij nat en koel, t is van een zachte winter t voorgevoel.
♥ Warme oktober dagen, februari vlagen.
♥ Blinkt oktober in zonnegoud,de winter volgt dan snel en koud.
♥ Brengt oktober veel vorst en wind, zo zijn januari en februari zeer mild.
♥ Is oktober warm en fijn, het zal een scherpe winter zijn.
♥ Oktober vijs, november grijs, december ijs.
♥ Brengt oktober vorst en sneeuw, men hoort des winters klaaggeschreeuw.
♥ Oktober weer komt in maart terug.
♥ In oktober veel regen, voor het kerkhof altijd zegen.
♥ Oktober brengt ons wijn en zonnige dagen, maar ook jicht en andere plagen.
♥ Als het regent op Sint Bavis(1/10), regent het op Kerstmis.
♥ Vergeet niet te bidden op St. Placied(5/10), of het zal regenen dat het giet.
♥ Wie Bruno(6/10) tart, zijn koren wordt zwart.
♥ St. Pelagie(8/10), zonder hagel zie je haar nie.
♥ Regen met St. Denijs(9/10), voorspelt een natte winter en weinig ijs.
♥ Treedt Gommarus(11/10) met droogte in, de zomer zal nat zijn in het begin.
♥ Met Sint Gal(16/10), blijft de koe op stal.
♥ Doe met Ursula(21/10) de oogst naar binnen, anders komt Judas(28/10) met sneeuw voor de pinnen.
♥ Met St. Severijn(23/10), zal de eerste kou er zijn.
♥ Op de laatste oktober, houdt de natuur zich sober.
♣ Oudnederlandse/puristische naam: wijnmaand
♣ Romeinse naam: October
♣ Joodse naam: Maresjiwan
♣ De sterrenbeelden van deze maand zijn Weegschaal en Schorpioen
♣ Oktober begint op dezelfde dag van de week als januari, behalve in schrikkeljaren
♣ Ook dit jaar wordt oktober uitgeroepen tot de Maand van de Energiebesparing
♣ In Leiden werdt op 13 mei 1886 werd de 3 October Vereeniging opgericht
♣ Iedere laatste maandag in oktober een nationale vrije dag in Ierland
Weerextremen in België sinds begin van de metingen in Ukkel
- vanaf 1833 voor gemiddelde temperatuur en neerslaghoeveelheid
- vanaf 1887 voor zonneschijnduur in Ukkel. 1881 - Met gemiddeld 5,8°C is het de koudste maand oktober sinds het begin van de metingen (normaal 10,5°C). 1932 - Met 227,1 mm neerslag is het een bijzonder natte maand (normaal 70,8 mm). 1959 - Er zijn maar 2 regendagen deze maand oktober (normaal 15 dagen). 1965 - De zonnigste maand oktober, met 258 uur zonneschijn (normaal 130 uur). 1974 - Met 30 regendagen is het een kletsnatte oktobermaand. 1975 - Het is de droogste maand oktober ooit met slechts 5,2 mm neerslag, (normaal 70,8mm). 1998 - Deze maand oktober schijnt de zon slechts 43 uur. 2001 - De gemiddelde temperatuur van deze maand oktober bedraagt voor Ukkel 14,4 °C, (normaal 10,5°C).
Weerextremen in Nederland gemeten op het KNMI-station in De Bilt vanaf 1901
1902 - Een somberre maand oktober, slechts 43,6 uur zonneschijn. 1920 - Tijdens de maand oktober schijnt de zon 189,1 uur in De Bilt. 1922 - De koudste maand oktober met slechts 6,5 °C. 1932 - Een kletsnatte oktober met 193,4 mm neerslag. 1953 - Een uitzonderlijk droge maand oktober met slechts 5,5 mm neerslag. 2001 - De warmste maand oktober tot nu toe, met een gemiddelde van 14,2 °C.
Bron : - Wikipedia CC 3.0
- www.meteo.be
- www.knmi.nl